Sibirya ve Yakutistan Hakkında En İlginç Bilgiler
Rusya’nın en soğuk bölgelerinden olan Sibirya ve Yakuts (Yakutistan) hakkında birçok enteresan bilgi yer almaktadır. Bu içerikte bu iki bölge hakkında daha önce duymadığınız birçok ilginç bilgiyi öğrenebilirsiniz
Sibirya ve Yakutistan Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler
İşte, ►Buz Şehir Yakutistan ve Sibirya hakkında en ilginç bilgiler listesi.
Sibirya, ►Rusya Federasyonu'nun, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen addır.
Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bu da Türkiye'den yaklaşık 17 kat büyük olduğu anlamına geliyor. Rusya’nın ise yüzde 77’sini kaplar ve bu topraklarda yaklaşık 30 milyon insan yaşamaktadır.
►Rusya Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler içeriğine tıklayarak aynı zamanda bu büyük ve soğuk ülke hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sibirya'da; Ruslar, Ukraynalılar, Finler ve Yakut Türkleri nüfusu meydana getiren büyük etnik gruplardır.
Dünyadaki ormanların yaklaşık %25'i Sibirya'da bulunur ki bu alan ABD'den daha büyüktür. Bu ormanlar, Rusya'yı dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi konumuna getirmektedir.
Sibirya'daki Batı Sibirya Yaylası 2,5 milyon km²'lik yüzölçümüyle dünyanın en geniş yaylasıdır.
2008'de Sibirya'daki bir mağarada küçük bir kıza ait parmak kemiği bulundu. Yapılan analizlerde kız çocuğunun 80 bin yıl önce yaşadığı ortaya çıktı.
İşin asıl ilginç yanı ise DNA analizinde “Neandertallerden” ve modern insanlardan farklı olduğu açıklandı. O bir "Denisova İnsanı"ydı.
Dünyanın en derin gölü olan Baykal Gölü Sibirya'dadır. Hatta "Sibirya'nın Mavi Gözü" olarak adlandırılır. Baykal ise Saha Türkçesinde "Su Bolluğu" anlamına gelir.
Dünyada tatlı su foklarının yaşadığı 2 gölden birisidir. Göl kendine özgü bir ekosistem oluşturmuştur. Sadece bu göle özel balık türleri yaşamaktadır. Rusya, göl için özel araştırma denizaltısı tasarlamıştır. Dünyanın tatlı suyunun yaklaşık %20'si Baykal Gölüne aittir.
Sibirya'daki Ob, Lena, Amur ve Yenisei, dünyanın en uzun 10 nehirleri listesindedir.
Rusya'da özerk durumda olan Saha Cumhuriyeti'nin başkenti Yakutsk ortalama -55 derece ile dünyanın en soğuk kentidir.
Kutuplara 450 km uzaktaki şehir için “açık hava buz müzesi" de denilebilir. Şehir permafrost yani "donuk toprak" bölgesinde bulunur.
Donuk toprak soğuğu sakladığı için fosil açısından oldukça zengindir. Bu da hayal edilemeyecek büyüklükte metan gazını da muhafaza ettiği anlamına geliyor. Özetlemek gerekirse Yakutsk şehri ve çevresi, insanlığın üçte birini yok edebilecek güce sahip bir bombanın üzerinde yaşıyor.
Toprak, küresel ısınmanın bir sonucu olarak eskisine göre daha dayanıksız durumdadır. Atmosfere giren metan, karbondioksitten 21 kat daha güçlüdür ve küresel ısınmayı hızlandırır. Sibirya'da eriyen permafrost nedeniyle eğri büyüyen ağaçlar vardır. Bunlara "Sarhoş Ağaçlar" denir.
2007 yılında Sibirya'ya turuncu kar yağdı. Kar üzerinde yapılan testlerde, Kazakistan'daki kum fırtınalarından kaynaklandığı ortaya çıktı. Karda sayısız kum ve kil toz parçacıkları ile yüksek demir içerdiği ortaya çıktı.
Sibirya'da donuk toprağa çukur kazmak istiyorsanız epey uğraşmanız gerekecek. Önce kömür yakılıyor, birkaç saat sonra ateş kenara itilip eriyen ve yumuşayan toprak 10-15 cm kazılabiliyor.
Ardından açılan bu yerde tekrar kömür yakılıyor, birkaç saat sonra tekrar kenara itilip biraz daha kazılıyor. Hedeflenen derinliğe erişene kadar tekrar tekrar bu işlem yapılıyor. Yakutsk'ta 2 metrelik mezar kazmak 3 gün sürüyor.
Yakutsk şehri 1632 yılında Lena Nehri’nin kenarında kurulmuştur. Nehir yılın birkaç ayı dışında donmuş vaziyettedir. Üzerinde yürüyebilir ve hatta araba kullanabilirsiniz.
Yakutsk, ikliminin yanısıra yeraltı kaynakları bakımından da dünyada özel bir yere sahiptir. Dünya pırlanta rezervlerinin %20’si burada bulunurken; altın, elmas, yakut ve gümüş rezervine de sahiptir… Diğer kıymetli madenler açısından da oldukça zengindir. Periyodik tablodaki tüm elementler işte bu zengin topraklarda barınmakta...
Efsaneye göre Yaradılış Tanrısı, dünyaya doğal kaynakları yaymak için gezerken, Yakutsk’a geldiğinde soğuktan elleri donmuş ve elindeki bütün elementleri buraya düşürmüş.
Sibirya'da çok büyük elmas madenleri vardır. Helikopterlerin bu devasa çukurlar üzerinde oluşan hava akımı nedeniyle düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalmamaları için uçmaları yasaktır.
2007'de Rus bilim adamları, Sibirya'da toprağın 38 metre altında 32 bin yıllık meyve buldu. Bu bitki hala canlıydı ve ekildiğinde sağlıklı tohum üreten bitkiler oldu.
Saha Yakut Cumhuriyeti bozulmamış doğası ile ünlüdür. Bölgenin %90'dan fazlası keşfedilmemiş durumda Yakutistan, dünyada bozulmamış doğanın %30'unu ve dünyadaki vahşi hayatın %10'undan fazlasını temsil ediyor.
Lena Pillars Doğa Parkı, Lena Nehri boyunca yer alan harika bir sitedir. 100 m yüksekliğindeki kaya oluşumları şaşırtıcı derecede güzeldir.
Yakutsk'ta gözlük takamazsınız Çünkü -50 derece soğuklarda gözlüğün metali veya plastiği derinize yapışır. Siz çıkartmaya çalıştığınızda derinizi sökebilir.
Sibirya'da yaşlı nüfusu yok denecek kadar azdır. İnsanlar belli bir yaşa eriştikten sonra Rusya'nın Batı'sına göç ederler.
Sibirya'daki yaşam bünyesi zayıf insanlar için çok ağırdır. Yakutsk kentinde dev Yakutsk kentinde dev bir buzdan dünya var. Evet "Buz müzesi"... Sayısız tünel, koridor, heykel, dekor görebilirsiniz. Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk’da her yerde böyle buzdan heykeller var, sıkıntı yok, erimezler.
Yakutsk’ta bazı evlerde araçların donmaması için garajlar ısıtmalı olarak tasarlanmıştır. Isıtmalı garajı olmayanların arabaları yaza kadar donmuş durumda bekliyor veya özel tekniklerle çalıştırılabiliyor.
Çalıştırmak çok zor olduğu için çaresiz kalan sahipleri arabaların motorlarını durdurmuyorlar. Otoparklarda ve yollarda çalışır durumda uzun süre bırakılmış çok araba görürsünüz.
Yakutsk açık pazarında satılan her şey soğuktan donmuştur. Bundan dolayı bayatlama sorunu da yoktur. Balıklar donmuş halde ve çiğ yenir. Sibiryalılar her ne kadar soğuk iklimde yaşasalar da bu dondurma sevgilerine engel olmuyor.
"Sibirya Kurdu" dünyanın en popüler köpek ırklarından birisidir.
Sibirya'da başınıza gelebilecek en kötü şey yolda aracınızın bozulmasıdır. Çünkü yardım bulamadığınız her dakika donarak ölmeye yaklaştığınız anlamına geliyor.
Sibirya'da kıyafet olarak kürk, pamuk ve yün yaygın olarak kullanılmaktadır. Giysiler özellikle çok katmanlı giyiliyor. Vücudunuzun her yerini saran elbiseler kat kat giyilir. Sibirya soğuğu ihmale gelmez.
Sibirya'da ebeveynler bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çocuklarını dondurucu suya sokarlar.
Her türlü elektronik cihaz dünyanın en soğuk şehri Yakutsk’da dışarıda bir veya birkaç dakikada donuyor. Örneğin Yakutsk caddelerinde gezerken telefonunuzla fotoğraf ya da video çekmek istediniz. İşte bu çok kolay değil. Telefonunuz, “Düşük ısı nedeniyle flaş kullanılamıyor” uyarısını vermeye başlarsa bilin ki telefonunuz donmak üzeredir.
Sibirya'nın, Barnaul kentinde Barsik adında bir kedi belediye başkan adayı olarak seçime girdi. Evet yanlış duymadınız. Kent sakinleri yolsuzlukları protesto etmek amacıyla 6 adayın yanına bir de Barsik'i aday gösterdiler. Hatta "sadece fareler Barsik'e oy vermez" diye bir de slogan üretildi.
Seçim nasıl sonuçlandı dersiniz? Barsik %91.2 oy olarak Belediye Başkanı seçildi. Fakat tabi ki bu popüler kedi başkanlığa getirilmedi. Bunun yerine merkezi hükümet bir başkan atadı.
Yakutça veya Yakut Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında benzer veya tamamen aynı atasözleri vardır. Bunlardan biri “bil balık bahıttan sıtıyar” yani “balık baştan kokar”.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder