Bu Blogda Ara

14 Temmuz 2019 Pazar

Bilinen En Eski Piramit Etrafında Mumyalar Bulundu








Bilinen En Eski Piramit Etrafında Mumyalar Bulundu

Mısır’daki arkeologlar, dünyanın en eski piramidi olarak bilinen Basamaklı Piramidin etrafında yüzlerce mumya buldu.
Bu alanın, Memphis antik kenti sakinleri için nekropol (mezarlık) olduğuna inanılıyor. Mumyalar, tahta tabutları ve diğer organik materyallerin çürümesinden dolayı kötü durumdaydı. Ayrıca mumyaların çoğu oldukça sade ve gösterişsiz bir şekilde gömülmüştü.
“Keşfettiğimiz mumyaların çoğu çok mütevazı gömülmüştü, sadece temel mumyalama işlemlerine tabi tutuldular, bandajlarla sarıldılar ve doğrudan kuma kazılan çukurlara yerleştirildiler.”

Araştırmacılar bu durumun, seçkin üyelerin gösterişli mezarlarının aksine, bu alanda gömülü olanların sosyal hiyerarşide aşağıda olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Bir mumyanın gömüldüğü ahşap tabutlardan birinin dekorasyonu, araştırmacıların dikkatini çekti. Boyun kısmında çok renkli bir kolye vardı ve hiyeroglif bir yazının taklidi kapağa boyanmıştı.
“Görünüşe göre, onu boyayan sanatçı okuma bilmiyordu ve belki de daha önce gördüğü bir şeyi yeniden yaratmaya çalışmıştı. Burada, boyalı şekillerin bazıları hiyeroglif işareti değildi ve bu şekillerin bütünü tutarlı bir metin oluşturmuyordu.”
Arkeologlar bu alanda yaklaşık 20 yıldır çalışıyor ve 6. Hanedan dönemine, MÖ 21. yüzyıla tarihlenen soyluların mezarları gibi birtakım önemli keşifler yaptılar.
Tarihçiler, Djoser olarak da bilinen Basamaklı Piramidin, Mısır’ın 2. hanedanının son kralından kalan bir miras olduğunu söylüyor.
Djoser, MÖ 332-30 yıllarında Ptolemaic Hanedanlığı’ndan Kıtlık Steli’nin aktardığı şekilde biliniyordu.
Djoser görünüşte Nil Nehri tanrısı Khnum tapınağını yeniden inşa ederek ülkeyi açlıktan kurtardı. Djoser tapınağı yeniden inşa ettiğinde açlığın sona erdiği söyleniyor.
Mısırbilimciler piramitler ile ilgili olarak, firavunların öbür dünyada tanrı olmaları beklendiğini söylüyor.
“Öbür dünyaya hazırlanmak için, tanrılara tapınaklar inşa ettiler ve kendileri için büyük piramit mezarları yaptılar. Bu piramitler, yöneticilerin bir sonraki dünyada ihtiyaç duyacağı her şeyle doluydu.”

IB Times. Science in Poland. 1 Temmuz 2019.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...