Bu Blogda Ara

5 Temmuz 2019 Cuma

Hindistan İngilizlerin himayesi altında iken


Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

Hindistan İngilizlerin himayesi altında iken, İngiliz askerlerin bölgede bulunan zehirli kobralardan kurtulmak için çok zaman ve para harcadığını gören İngiliz hükümeti’nin aklına kendilerince dahiyane bir fikir gelir, Bu kobralar ile biz uğraşmayalım, kobraları halkın kendisine kırdırıp ölüsü başına para verelim, hem daha ucuza mal olur hem askerimiz bu iş için uğraşmaz demişler, klasik kar / zarar formülünde karlı sonuç verdiği içinde fikri icraata dökmüşler.
Başlarda her şey mükemmel işlemiş, fakat aynı kar / zarar formülünü uygulayan hintliler kendilerince karlı yöntemin yılan beslemek olduğunu fark etmişler ve yılanları besleyip artık üremeyen yılanların ölülerini İngiliz hükümetine satarak geçimlerini sağlamaya başlamışlar. Tabi çok fazla bir zaman geçmeden İngilizler kazıklandıklarını anlayıp durumun farkına varmışlar fakat bu süreç içerisinde hintli köylüler ormanda kobra beslemek zor oluyor diyerek çoktan kobra çiftlikleri kurup işi endüstriyel boyuta taşımışlar.
Tabi ki ingilizlerin geçmişten süre gelen soruna yaptıkları müdahaleden gördükleri zarar bununla sınırlı kalmamış, kazıklandığını anlayan herkesin yapacağı gibi, İngilizler artık ölü yılan başına para verilmeyeceğini duyurmuş ve ölü yılan alımlarını durdurmuşlar, yani soruna sebep olan müdahalenin oluşturduğu yeni soruna yeni bir müdahalede bulunmuşlar, bunun neticesinde hintliler bu yılanlar eskiden para kazandırıyordu şimdi sadece masraf oluşturuyor diyerek çiftliklerdeki hayvanları ormana geri salmışlar, peki ya sonuç ? ilk baştaki zehirli yılan popülasyonu daha da çoğalmış.
Bazen yaptığınız proje beraberinde bazı sorunları getirir, bazende süregelen sorunların üzerine siz gelip çözüm bulmaya çalışırsınız, artık derdinizin çoğu projeden çok projeden bağımsız sorunlar ile boğuşmak olmuşsa sadece elinizdeki projeye odaklanmak diğer sorunlar ile hiç ilgilenmemek daha verimli bir yol gibi duruyor, tabi sorunun temel sebebini bulduğunuz anda o sorundan kurtulmak en kalıcı çözüm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...