Bu Blogda Ara

6 Temmuz 2019 Cumartesi

Kadavra / Ceset Arama Köpekleri




Kadavra / Ceset Arama Köpekleri

Kadavra Köpekleri dünyada oldukça farklı alanlarda oldukça etkin bir biçimde kullanılmaktadır.
Sivil organizasyonlardan, kriminal askeri ve polis birimlerine kadar bir çok farklı alanlarda kullanılan kadavra köpekleri, özellikle Yugoslavya’nın dağılmasının ardından yaşanan kirli savaş sonrası toplu mezarların bulunmasında, kayıp insanların yerinin tespit edilmesinde, Afrika’da yaşanan kabile kıyımları sonrası cesetlerin yerlerinin tespitinde görev yapmışlardır.
Ülkemizde de karanlık 90’lı yıllarını göz önünde bulundurursak, sık sık dağlarda ormanlarda kaybolan vatandaşlarımızı, töre cinayeti başta olmak üzere kadınlarımıza karşı işlenen cinayetleri de düşünürsek…
 KADAVRA KÖPEKLERİ; ADALETİN TECELLİSİ, TOPLUMSAL VİCDANIN RAHATLAMASI İÇİN ÜLKEMİZ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEM ARZETMEKTEDİR…
DÜNYADA KADAVRA KÖPEKLERİ KULLANIMI
1-) Kaybolma
Özellikle arama kurtarma ekipleri dağda veya ormalık alanda bir kayıp ihbarı aldıklarında hemen arama tarama faaliyetlerine başlamaktadırlar. Bir önceki MANRAILING yazımda da canlı insan arama da köpeklerin ne kadar etkili olduğunun üzerini zaten çizmiştik.
Ancak bazen arama faaliyetleri ne yazık ki mutlulukla sonuçlanmıyor. Hele kaybolma vakasının üzerinden uzun bir süre geçtiyse. Bu durumda kayıp yakınlarının en önemli beklentisi, cenazelerine vücut bütünlüğü bozulmadan ulaşabilmek ki bu konuda kadavra köpekleri başarı ile kullanılabiliyor.
Bu sebeple arama kurtarma faaliyetleri ilk halka da yürütülürken arada belirli mesafe bırakılıp, ceset arama köpekleri ile de ikinci veya üçüncü arama halkası oluşturulduğu takdirde cansız bedenlere ulaşmak mümkün ve daha hızlı olabiliyor.
kaybolma
2-) Cinayet
Ülkemizde sıkça görülen kadına karşı işlenen töre cinayetleri, vahşi duygularla işlenen çocuk cinayetleri gibi durumlarda cesetler belirli alana gömülüyor. Toprağın metrelerce altında dahi olsa cesedin çözülme çürüme evresinde köpekler başarı ile kullanılabilir. Zira cesetlerin çözülmeleri  gömüldükleri yer bakımından ve iklim bakımından ele alındıklarında 1-2 yıl içerisinde dahi köpekler tarafından tespit edilebiliyor.
kadavra kopek
3-) Toplu Mezar
Bir çok toplu mezarın yerini tespit etmede yine köpeklerden faydalanılabilmektedir. Tabi toplu mezar yeri tespit etmek gerçekten bir köpek için oldukça zordur. Zira toplu mezarların çok eski olduğu düşünüldüğünde çözülme çürüme süreci tamamlanmış sadece kemikler ve cesetlerin olduğu bölgede bakteriyel hareketlilik kalmıştır.
Bu tip köpekler gömülmenin üzerinden yıllar geçse de yer tespitinde faydalı olabilirler.
4-) Afet Sonrası
Yaşanılan sel, deprem ve benzeri afetler sonrası canlı arama köpekleri bölgeden çekildikten sonra kadavra köpekleri kullanılarak cenazelerin ebedi yolculuğa bir an önce uğurlanması için başarılı görevler yapabilmektedirler.
cadaver-dogs-are-used-to-find-human-remains
enkaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...