Bu Blogda Ara

10 Temmuz 2019 Çarşamba

Mısır’daki 3800 Yıllık Bir Yapıya Çizilmiş 120 Tekne Resmi Bulundu



Yapının içi 21 metreye 4 metre boyutunda. F: Josef Wegner
                             Yapının içi 21 metreye 4 metre boyutunda. F: Josef Wegner

Mısır’daki 3800 Yıllık Bir Yapıya Çizilmiş

 120 Tekne Resmi Bulundu

Mısır’ın Abidos kentindeki 3800 yıllık bir yapının duvarlarına çizilmiş 120’den fazla tekne resmi bulundu. En az 3800 yıl öncesine tarihlenen yapı, Firavun 3. Senusret’in mezarının yanına inşa edilmiş.


Pensilvanya Üniversitesi’ndeki Penn Müzesi küratörü Josef Wegner, yapının duvarına çizilmiş teknelerin ahşaptan yapılmış olabileceğini söylüyor. Wegner, bugüne kadar Abidos’ta yapılmış ahşap teknelerin sadece birkaç parçasının bulunabildiğini, Antik Mısır’da bu teknelerin bazen firavunların yanlarına gömüldüğünü belirtiyor.
Yapının duvarına çizilmiş resimlerin en büyüğü yaklaşık 1,5 metre  ve bu resimde iyi bir teknikle yapıldığı anlaşılan direkli tekneler, yelken, ekipman, güverte, dümen, kürek ve bazen de kürekçiler yer alıyor. Uluslararası Deniz Arkeolojisi Dergisi’nde yayımlanan makaleye göre, bazı resimler oldukça küçük ve sade. Hatta bazılarının boyu sadece 10 cm. Makalede ayrıca yapıda günümüze kadar ulaşabilen 120 tekne resmi olduğunu, ancak o dönemde çok daha fazlasının olabileceği belirtiliyor. Yapının duvarında sadece 120 teknenin yanısıra, ceylan, sığır ve çiçekler de yer alıyor.

Arkeologlar, söz konusu yapının giriş yolunun kenarında 145 pişmiş toprak kap buldu. Bu kapların birçoğunun ağzı, yapının girişine bakacak şekilde gömülmüş halde bulundu.
Yapının bir duvarındaki tekne resimleri. Büyük olan gemilerde oldukça fazla detay bulunuyor. F: Josef Wegner
Yapının bir duvarındaki tekne resimleri. Büyük olan gemilerde oldukça fazla detay bulunuyor. F: Josef Wegner
Wegner, “Boyunlu kaplar, genellikle bira kapları olarak adlandırılan sıvı depolama kapları. Muhtemelen bu kaplarda çok çeşitli sıvılar depolanıyor ve gemilerle taşınıyordu.”
3800 yıllık yapı, 1904 tarihinde Mısır Keşif Fonu ekibi tarafından tespit edilmişti. Fakat 1901-1904 yılları arasında bölgede çalışan ekip, yapının içini kazmaya vakit bulamamıştı ve içinde ne olduğunu öğrenememişti. Wegner bu ekibin yapının en üst katmanına kadar kazdığını, tonozu gördükten sonra çalışmayı bitirdiğini söylüyor.
Bu keşif, aynı zamanda arkeologlar için birçok gizemi de beraberinde getirdi.
Arkeologlar bu resimleri kimin çizdiğini ya da niye çizdiğini henüz bilmiyor. Fakat araştırmacılar bu resimlerin birden fazla kişi tarafından kısa bir zaman aralığı içinde çizildiğini düşünüyor.
Duvardaki tekne resimlerinden biri. F: Josef Wegner
Duvardaki tekne resimlerinden biri. F: Josef Wegner
Bir ihtimale göre tekneyi inşa eden kişi aynı zamanda bu resimleri çizen kişi olabilir. Belki de firavun 3. Senusret’in cenaze törenine katılan bir grup insan, bu çizimleri yapmış olabilir. Ya da firavun öldükten bir süre sonra birkaç kişi mezara ulaşmayı başarmış ve resimler çizmiş olabilir. Arkeologlar firavunun ölümünden bir süre sonra mezara birilerinin girdiğini ve mezardaki tekneyi parçalayarak ahşapları tekrar kullanmak için aldıklarını keşfetti.
Arkeologlar aynı zamanda yapının giriş kısmında bulunan çok sayıdaki kabın neden buraya konulmuş olabileceğini de düşünüyor. Bir ihtimale göre cenaze törenine katılmış insanlar bu kaplardaki bir sıvıyı törenin bir parçası olarak yere dökmüş ve kapları buraya koymuş olabilir. “Muhtemelen çoğu su dolu olan bu kaplar, binanın girişine kasıtlı olarak döküldü ve gemiye hayali bir yol yapıldı.”
Araştırma ekibi tüm bu sorulara yanıt bulabilmek için gelecekte kazılara devam etmeyi planlıyor.


Live Science. 31 Ekim 2016.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...