Bu Blogda Ara

26 Temmuz 2019 Cuma

“NE ŞEHİTTİR NE DE GAZİ, PİSİ PİSİNE GİTTİ NİYAZİ” – RESNELİ NİYAZİ BEY


“Ne şehittir ne de gazi, pisi pisine gitti Niyazi” deyimi Türk milletinin hafızasına nasıl kazınmıştır?
17 Nisan 1913’te Arnavutluk’un Avlonya limanına 8 kişi geldi. Sivil giyimliydiler. İstanbul’a kalkacak vapuru bekliyorlardı. İçlerinden biri bilet almaya gitmişti.
Tam bu sırada üç el silah patladığı duyuldu. İki kişi yere yuvarlandı. Birkaç el daha ateş edildiği görüldü. Herkes kaçışmıştı. Orada bulunanlar, kırçıllı bir paltonun içindeki sivil giyimli şahsı zar zor tanıdılar.
Bu kişi, İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimlerinden olan Resneli Niyazi Bey idi. O sırada 40 yaşındaydı. Kendisi, bugün Makedonya sınırları içerisinde kalan Manastır yakınlarındaki Resne kasabasında doğduğu için, Resneli lakabı ile tanınmıştır.
Son nefesini verirken tek sözcük çıktı ağzından: “Neden?” sorusunun yanıtı İstanbul’daki iktidar kavgasında gizliydi. İttihat ve Terakki’nin en -belki de tek temiz üyesi, madem satın alınamıyor, ölmeliydi.
İttihat ve Terakki Fırkası’nın kendisine gönderdiği koruması tarafından öldürüldü. Ölüm sebebi kesin olarak bilinemiyor. Millet ise onu “Ne şehittir ne de gazi, pisi pisine gitti Niyazi” deyimi ile yaşatıyor. Kim olduğu pek hatırlanmasa da…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...