“Modern bitki ve hayvan yetiştiricilerinden farklı olarak Tarım Devrimini yapan atalarımız, istenir özellikler için bilerek yapay seçilim yapmazdı. Süt verimini artırmak için, yüksek verimli inekleri yüksek verimli ineklerden doğmuş boğalarla çiftleştirme ve düşük verimli ineklerin buzağılarını ıskartaya çıkarma zorunluluğunu kavramış olup olmadıklarından kuşkuluyum. Rusların gümüş tilkiler üzerinde yaptıkları bazı ilginç çalışmalar, evcilleştirmenin rastlantısal genetik sonuçlarıyla ilgili bir fikir verir.
D. K. Belyaev ve meslektaşları yakalanan gümüş tilkileri (Vulpes vulpes) alıp, evcilleştirmek için sistemli bir biçimde üretmeye koyuldular. Dramatik ölçüde başarı oldular. Her kuşağın en evcilleşmiş olanlarını çiftleştiren Belyaev, 20 yıl içinde, Border köpekleri gibi davranan, insanlarla birlikte olmayı seven ve yaklaşınca kuyruk sallayan tilkiler üretti. Bu kadar hızlı olması şaşırtıcı olmasına karşı, olayın kendisi çok şaşırtıcı değil. Ehlileştirme için seçilimin yan ürünleri daha şaşırtıcıydı. Genetik olarak ehlileşen bu tilkiler yalnızca köpekler gibi davranmakla kalmadılar, köpeklere benzediler de. Postları siyah-beyaz, yüzleri alacalı oldu. Yabani bir tilkinin karakteristik sivri kulakları yerine, "sevimli" sarkık kulaklar geliştirdiler. Üreme hormonlarının dengesi değişti ve üreme mevsimi yerine, yıl boyunca üreme alışkanlığı edindiler. Belki de azalan saldırganlıklarıyla bağlantılı olarak, daha yüksek düzeyde sinirsel anlamda aktif kimyasal serotonin içerdikleri görüldü. Yapay seçilim yoluyla tilkileri "köpeklere" dönüştürmek yalnızca 20 yıl aldı.
"Köpekler" sözcüğünü tırnak içine alıyorum; çünkü evcil köpeklerimizin ataları tilkiler değil, kurtlardır. Bu arada, Konrad Lorenz'in ünlü kurgusunun, yalnızca bazı köpek cinslerinin (Çin köpeği gibi gözde köpeklerin) kurtlardan türediği, geri kalanların çakallardan türediğine ilişkin görüşün yanlış olduğu artık biliniyor. Lorenz, kuramını mizaç ve davranışla ilgili içgörülü anekdotlarla destekledi. Ama moleküler taksonomi insan içgörüsünü yener ve moleküler kanıtlar, tüm modern köpek cinslerinin bozkurttan, Canis lupustan geldiğini açıkça gösterir. Köpeklerin (ve kurtların) sonraki en yakın akrabaları kır kurtları ve Semien "çakalları"dır (artık öyle görünüyor ki, Semien kurtları demek gerekiyor). Gerçek çakallar (bayağı çakal, kara sırtlı çakal ve çizgili çakal), hala Canis cinsi içine konulmalarına karşın, daha uzak akrabalardır.”
https://yadi.sk/i/eQmxFkRd90hpvA?fbclid=IwAR00RS9-4FsFuNE6_KQ7q6w-t0KoMgSy2oV89RN2souf_em3DxsYE3N-h70
https://yadi.sk/i/eQmxFkRd90hpvA?fbclid=IwAR00RS9-4FsFuNE6_KQ7q6w-t0KoMgSy2oV89RN2souf_em3DxsYE3N-h70
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder