Bu Blogda Ara

19 Eylül 2019 Perşembe

ÇİNGENELER

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

ÇİNGENELER
Çingeneler ; Kuzey Hindistan kökenli göçebe bir halktır. Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden 1050 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır. Bu halkın neden topraklarını terkettiği sorusu; hala güncelliğini korumaktadır.
Çingene sözcüğü bir teoriye göre Eski Türkçe yoksul mânasina gelen çıgan sözcüğünden gelir. Zamanla sözcüğün Farsça formu (çingane) Türkiye Türkçesinde benimsenmiştir. (Çıgan müziği adında bir müzik türü de bulunur.
Tarihte en eski kaynak: Çingâne "Roman" [ Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan, Dürr-i Meknûn (1465) ], çingen [ PiriR (1521) ] Orta Yunanca tsingános (aynı anlamda) bugünkü anlamıyla ilk 1378'de kaydedilmiştir.
Kayda geçmiş bazı Çingene kavimleri ; Rom (Roman), Dom, Lom, Abdal, Ashkal, Mugat .
Romanlar ; Çingene kavimlerinden sadece birisidir. Roman kelimesi; Çingenece, Roma sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Çingenece (Roma) rom "çingene (erkek)" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Sanskritçe ḍomba डोम्ब "aşağı kasttan çalgıcılara verilen bir isim" sözcüğünden alıntıdır.
Her dönem toplumun en alt katmanı olmaya itilmiş bu toplumun temcilcileri en son İkinci Dünya Savaşı sonrası; 8 Nisan 1971 tarihinde Londra’da toplanan Birinci Uluslararası Roman Kongresi'nde bir araya gelerek katledilen yüz binlerce Roman’ın anısını yaşatmak adına yılın her 8 nisanını, Dünya Çingeneler Günü olarak kabul etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...