Bu Blogda Ara

23 Aralık 2019 Pazartesi

Kurt Ana DİŞİ KURDUN İKİZLERİ: ROMULUS ve REMUS




                                           














                    Kurt Ana     DİŞİ KURDUN İKİZLERİ: ROMULUS ve REMUS


Latince “tusci, etrusci”, Yunanca “tirşen, tirren” olarak adlandırılan Etrüsklerin izleri bugün hâlâ görülebiliyor.
İtalya’nın Toscana bölgesine adlarını verdikleri gibi bir zamanlar ticaret gemilerini yüzdürdükleri deniz de bugünkü Tiren Denizi’nden başkası değildi.
Etrüsk dili ve kimliği üzerine bugüne kadar çok şey söylendi...
Etrüskler, bugünkü Avrupa’nın da büyük ölçüde temelini atmışlardı. Bugünkü Latin ve Yunan “medeniyeti”ne büyük katkı sunan Etrüsk medeniyetinin kimliği Avrupa için bu yüzden önemlidir ve tarihsel gerçekliğe bırakılmayacak kadar hayati önem taşımaktadır.
Avrupa’nın kendini var etme çabasının ürünü “arî ırk” tezlerine göre evrilen bir Etrüsk tarihi ve dili Avrupamerkezci tarih teziyle yorumlanmaya çalışılsa da, başarısız oldu. Çünkü Etrüskler doğulu bir medeniyetti ve Batıya medeniyet doğudan taşınmıştı.
Bugün Roma’da dişi bir kurdun emzirdiği ikiz erkek çocuklarını gösteren tunç heykel, Etrüsk medeniyetinin izini taşımaktadır.
İleride Roma şehrini kuracak olan bu ikizler, efsaneye göre M.Ö. 1200’de Truva Savaşı’ndan sonra İtalya’ya göç eden Truva beyi Eney’in torunlarıdır.
Romul (Romulus) ve Rem (Remus) efsanesine göre Eney liderliğinde İtalya’ya yerleşilerek temeli atılan Etrüsk medeniyeti yaklaşık beş asır sonra iktidar savaşlarına sahne olmuştur. Bu esnada Eney’in soyundan gelen ikizler bir nehre bırakılarak ölüme terk edilmiş ancak dişi bir kurdun bunları bulup emzirmesiyle ikizler hayatta kalmıştır. Daha sonra da bir çiftçi tarafından büyütülmüşlerdir. İkizler daha sonra tahttaki hakları için ayaklanmışlar ve Roma şehrini kurmuşlardır.
Romul ve Rem efsanesinde dikkat çeken en önemli unsur şüphesiz ki dişi kurt imgesi.
Dişi kurdun büyüttüğü çocuk ya da dişi kurdun yol göstericiliği, bu Etrüsk efsanesini doğrudan Türk mitolojisine bağlıyor.
Görüldüğü gibi Türk mitolojisinde önemli bir yeri olan kurt imgesi, Etrüsk medeniyetinin en önemli efsanesinde de kendini gösteriyor.



                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...