Bu Blogda Ara

12 Ocak 2020 Pazar

Türklerin Anadolu'da 3 bin yıllık izleri





Türklerin Anadolu'da 3 bin yıllık izleri


DOĞU Anadolu’nun kuzey bölümünde insan, at ve köpeğin yanyana gömüldüğü 3 bin 200 yıllık bir mezar bulundu. Çalışmayı yapan Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, Orta Asya ile Anadolu bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını söyledi.

Anadolu’da ilk kez insan, at ve köpeğin yan yana gömüldüğü bir mezar ortaya çıkarıldı. Kuzey Doğu Anadolu’da bulunan ve yağmacıların çevrede izinsiz kazı yapmaması için yeri açıklanmayan mezarın, Anadolu ile Orta Asya’nın bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığının en önemli kanıtlarından biri olduğu belirtildi.

‘Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi’ kapsamında Atatürk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan öncülüğünde yürütülen çalışmalar sırasında bulunan mezarın, Anadolu tarihi açısından çok önemli olduğu belirtildi. Ortaya çıkarılan insan, at ve köpeğin yer aldığı mezarın ilk belirlemelere göre M.Ö. 2000- 1000’li yıllara ait olduğunu belirten Doç. Dr. Ceylan şunları söyledi:

“İnsan, at ve köpeğin yanyana gömüldüğü mezarlar daha çok Orta Asya ve Kırım bölgesinde yaygındır. Anadolu’da ise bu tip bir mezar ilk defa ortaya çıkarıldı. Kaçak kazı yapanlar tarafından talan edilmeye çalışılan tarihi mezarlıklar arasında tespit ettik. Mezar, Orta Asya ile Anadolu’nun bağlarının binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Bu mezar Türk kurgan geleneğini ile örtüşmektedir. Mezarın kesin tarihini belirlemek için çalışmalarımız sürüyor. Proje ekibinde yer alan antropologlar da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu mezar Anadolu tarihi açısından çok önemli.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...