Bu Blogda Ara

19 Şubat 2020 Çarşamba

Arnavutluk’un erkekleşen kadınları





Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakkabılar

Arnavutluk’un erkekleşen kadınları
Arnavutluk’ta geçmişten gelen ilginç bir hayat tarzı bugün artık çok azalmış olsa da uzak dağ köylerinde hala görülebiliyor.
Arnavutluk’un yanı sıra diğer Balkan ülkelerinde de yer yer görülen uygulama kadınların, hayatlarını erkek gibi yaşamalarıyla ilgili. Arnavutluk’un Osmanlı’ya karşı savaşmış 15. yüzyıldaki feodal liderlerinden Leke Dukagjin’in getirdiği kurallarla birlikte kadınlara erkeklerin haklarından yararlanma fırsatı verilmiş.
Kadınların, mülk edinmesinin ve çalışmasının çok kısıtlı olduğu dönemin Arnavut toplumunda Leke Dukagjin Kanunu, kadınlara erkek kıyafetleri giydikleri, saçlarını kısa kestirdikleri ve hiçbir zaman erkeklerle cinsel ilişkiye girmeme sözü verdikleri taktirde, erkeklerin yararlandığı haklardan faydalanma hakkı tanımış.
BURNEŞA YA DA YEMİNLİ BAKİRE
Özellikle babalarını kaybetmiş ve erkek kardeşleri olmayan ailelerde, buna doğru yönelim olmuş ve bazı kadınlar, kendilerinin ve ailelerinin geçimlerini sürdürmek için deyim yerindeyse ‘erkekleşmiş’.
Ortaçağ’da yaygın olan bu hayat tarzı artık yokolmaya yüz tutmuş durumda. Ancak, kent merkezlerinden çok uzaktaki dağlık yerleşimlerde ‘Burneşa’ (Burnesha) ya da 'Yeminli Bakireler' adı verilen bu kadınlara rastlamak hala mümkün.
.(Afganistan da da böyle bir gelenek vardır fakat bu kız çocukları evlenecek yaşa gelene kadar ile sınırlandırılmış halidir)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...