Bu Blogda Ara

2 Mart 2020 Pazartesi

Büyükanne Mart Günü ve Huş Ayı olarak da bilinen Baba Marta, Bulgaristan'ın Mart ayının ilk günü kutlanan bir tatil. Bu tatil, Hıristiyan Avrupa'daki en eski pagan geleneklerinden biridir ve genellikle Bulgaristan dışında fazla ilgi görmez.



Görüntünün olası içeriği: 1 kişi





Baba Marta

Büyükanne Mart Günü ve Huş Ayı olarak da bilinen Baba Marta, Bulgaristan'ın Mart ayının ilk günü kutlanan bir tatil. Bu tatil, Hıristiyan Avrupa'daki en eski pagan geleneklerinden biridir ve genellikle Bulgaristan dışında fazla ilgi görmez. Bu gün, insanların genellikle bir bilezik veya bir erkek tarafından giyilebilecek bir süs şeklindeki kırmızı ve beyaz string hediyeler giymeleri gelenekseldir. İnsanların kışın sonunu ve baharın gelişini kutlayabilecekleri bir gündür.

Baba Marta'nın Tarihi

Hiç kimse Baba Marta'nın kökenini tam olarak bilmese de, yüzyıllar - belki de milenyum - hatta geri döndüğü bilinmektedir. Hatta bazı insanlar Antik Yunanistan ya da Roma'ya kadar gidebileceğini bile tahmin ediyorlar. Bununla birlikte, kökeni ne olursa olsun, muhtemelen Balkan Yarımadası'nda oluşan ve muhtemelen eski tarım kültleriyle ilişkili olan eski geleneklerden biri olduğu bilinmektedir.
Bu tatilin arkasındaki gerçek zamanın sislerinin ardında gizlenmiş olsa da, bu tatilin kökenini çevreleyen birkaç efsane var. Bir efsanede, Granny March (Baba Marta) rock'ından biraz uzakta olan bir kadın olarak görülür. Bir dakika mutlu ve bir sonraki dakika çok kızgın, mizaç hava durumunu doğrudan etkilemezse iyi olurdu. Mutlu olduğunda: güneş doğdu, rüzgarlar baldı ve gökyüzü maviydi. Kızgın olduğunda: gökyüzü bulutlu, rüzgar soğudu ve kış çok daha uzun sürdü. Bu efsanede Baba Marta, temiz olmadığı sürece bir kişinin evini ziyaret etmezdi. Temiz olmasaydı, gelmezdi ve kış etrafta dolaşırdı.

Tatilin kendisi gibi kırmızı ve beyaz giyme geleneği de folklorda gömülüdür. Bazı efsanelerde, bu gelenek Yunanlılar tarafından Ares olarak bilinen tanrı Mars'a atfedilmiştir. Eski zamanlarda Mars savaş tanrısıydı, ama aynı zamanda baharın koruyucusuydu. Bulgarlar tarafından yapılan birçok savaşta, kadınlar kocalarına koruma için bileklerinin etrafına bağlanmaları için kırmızı ve beyaz kumaş şeritler vereceklerdi. Beyaz rengin, askerin geride bıraktığı kadının soluk yüzünü ve kırmızı rengin askerin kanını temsil ettiği söylenir.

Baba Marta Gelenek ve Görenekleri

Ailelerin Şubat sonlarında - Mart'ın gelişinden önce evlerini temizlemeleri gelenekseldir. Baba Marta gelip onunla birlikte bahar getirecek. Aynı zamanda, “eski” olan her şeyin temizlenmesini ve “yeni” şeylerin ortaya çıkmasını temsil eder.
İnsanların kırmızı ve beyaz ipleri bir araya getirip birbirlerine vermeleri de alışılmış bir durumdur. Bu kırmızı ve beyaz kişisel süslemeler genellikle bilezik şeklindedir ve martenitsi olarak adlandırılır. Renklerin sadece önümüzdeki yıl refah isteği değil, aynı zamanda alıcının tüm yıl sağlıklı olması dileği de var. Geleneksel olarak, bir kişinin çiçek açan bir ağacı görene veya bir leylek görene kadar bu takılar giymesi gerekir. Bazen Baba Marta bittiğinde, insanlar bu dize bileziklerini huş ağaçlarına bağlarlar.
Bazen Bulgarlar bu tatili ilkbaharda bir şölenle kutlarlar. Bu bayramlar, lahana veya pilavlı tavuk, kavrulmuş patates, kavrulmuş fasulye, domuz eti ve pirinç veya lahana, biber börek, mish-mash, doldurulmuş kabak, Kavarma, Plakiya, Kapama ve Drusan kebabı gibi geleneksel Bulgar yiyeceklerini içerebilir. Baba Marta masaları, Elenski'nin yanı sıra Pastarma ve sujak gibi çeşitli soğuk etlerle de süslenebilir; Bob chorba, Ribena chorba ve Zelenchukova supa'yı içeren çorbalar ve güveçler; ve domuz biftek, tavuk veya ızgara balık gibi ızgara yiyecekler.
Baba Marta nerede kutlanır?
Bulgaristan





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...