Bu Blogda Ara

30 Mart 2020 Pazartesi

Kelt Avrupa'da Savaş Trompetleri





DRAGONS SCREAM NE ZAMAN - Kelt Avrupa'da Savaş Trompetleri

“Aralarında ordularının tüm bölümlerinden aynı anda üflenen sayısız boynuz ve trompet vardı ve çığlıkları çok yüksek ve deliciydi, gürültü insan seslerinden ve trompetlerden gelmiyor gibiydi, ama aynı anda tüm kırsal alanlardan ”.

(Polybius, Tarihler, II, 29)

a - a - a Carnyx

Iron Age Europe, Celtiberian küresinin kil trompetlerinden İrlanda'dan bolca dekore edilmiş bronz örneklerine kadar çok çeşitli harika tören ve savaş trompetleri üretti. İşlevsel doğalarının yanı sıra, bu trompetler ayrıca Demir Çağı Kelt sanatının harika örneklerini temsil eder.




Celtiberian şehir Numantia (Soria), İspanya dan geometrik süslemeli kil trompet

(2/1 c. MÖ)





Numantia'da (MÖ 2-1 c.) Keşfedilen bir savaş trompetinden kurt kafalı amplifikatör (kil)
Loughna 1

Loughna 2

İrlanda, Emain Macha (Armagh) kraliyet merkezinin yakınında keşfedilen 4 bronz trompetin 1'i. La Tène sanatının seçkin bir parçası olan trompet terminalindeki dekorasyon, klasik lotus tomurcuk motifine dayanan repousse tekniğinde gerçekleştirilir, kadranlar birbirinin ayna görüntüsüdür; her biri stilize kuş kafalarında sona eren uzun, kıvrımlı dalları içerir.
(MÖ 1.C.)
https://balkancelts.wordpress.com/2016/10/14/of-swans-and-swastikas-a-celtic-horn-cap-with-zoomorphicswastika-decoration-from-essex-england/


Bununla birlikte, kuşkusuz bu dönemin en eşsiz ve farklı “barbar” müzik enstrümanları Celtic carnyx - genellikle (sadece değil) bir yaban domuzu kafası olarak şekillendirilmiş bir tür uzun savaş trompetidir. “Karneks” terimi, Kelt tanrısı Cernunnos (Delmarre X. (2003) Dictionnaire) adıyla aynı kök olan “carn-” veya “cern-” anlamına gelen “antler” veya “horn” anlamına gelen Gaulish kökünden türetilmiştir (Delmarre X. (2003) Dictionnaire de la langue gauloise.Paris. s. 106-107). Enstrümanların kendileri bronzdu ve Gundestrup kazanındaki tasvirleriyle gösterildiği gibi dik çaldılar.


tin n gun

Tintignac'ın Galya Tapınağı'ndan (Corrèze, Gaul) gelen Carnyx ve Gundestrup Kazanı'nda tasvir edilen örnekler

tin recon

Tintignac'ta bulunan bir Carnyx'in rekonstrüksiyonu. Karneks 1.80m idi. uzun, ve 7 kişiden biri bulundu (6 bir yaban domuzu başkanı ve bir yılan temsil eden)

(Gilbert J., Brasseur E., Dalmont J.P., Maniquet C.Tintignac Karneksinin Akustik Değerlendirmesi. In: Akustik konferansı bildirileri, Nantes 2012. s.3956-3959)

caes st

Celtic carnyx, MÖ 48'den kalma bir Roma altın staterinde tasvir edilmiştir

Ser

Yılan başlı karinteks ___ 'dan Tintignac





Boar, Deskford (Banffshire) İskoçya'dan (1. c. AD) karneks ve yeniden yapılanma yaptı.

a - a- Original du pavillon du carnyx de Mandeure

Doğu Fransa'daki Epomanduodurum (Mandeure) Kelt yerleşiminde keşfedilen bir karneks parçası (MÖ 2/1 c.)




Dönemin paraları ve diğer eserler hakkındaki tasvirlerinin yanı sıra, Avrupa'daki Kelt bölgelerinde, Britanya Adaları'ndan Balkanlara uzanan ve kıtadaki pan-Kelt kabileleri için ortak olduğunu gösteren, karnoksun arkeolojik kanıtları bulunmuştur.

Corrèze sw France - 2-1 c. BC Bronze


Fransa'nın güneybatısındaki Corrèze'de keşfedilen bir Kelt karneksinden yaban domuzu terminali (MÖ 2/1)

 g car 1


“Trompetleri yine tuhaf bir barbar türündedir; onlara üflenirler ve savaşın kargaşasına uyan sert bir ses çıkarırlar ”

(Diod. Sic. V, 30)


 Carnyx, Tintignac'taki Galya Tapınağı'nda bir ritüel çukurunda bulundu



Arkeolojik buluntulara dayanan bu garip enstrümanların bilimsel rekonstrüksiyonları (Gilbert ve ark. 2012), carnyx'in diğer eski veya modern müzik enstrümanlarının aksine ayırt edici ürkütücü bir ses çıkardığını ve bu nedenle savaş atmosferine ideal bir şekilde uyduğunu doğrulamaktadır. yaratıldı.

How the Carnyx may have sounded:











































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...