Bu Blogda Ara

3 Nisan 2020 Cuma

Kahramanmaraş Türkmen aşiretleri


Görüntünün olası içeriği: bulut, gökyüzü ve açık hava



Osmanlı ALEVİ tabirini yazılı kayıtlarda hiç kullanmamıştır. Alevi sözcüğü yerine TÜRKMEN sözcüğünü kullanmıştır. TÜRKMEN EKRADI tabiri ALEVİLER anlamına gelmektedir.
Kahramanmaraş nüfusunun etnik yapısı konusunda şimdiye kadar bir araştırma yapılmamıştır. Osmanlı döneminde ise din eksenli nüfus sayımları yapılmıştır. Bu sayımların oranları o dönem Maraş’ın bağlı olduğu Halep salnamelerinde mevcuttur.
1482 yılında Fransız Seyyah Broquiere, Dulkadiroğlu topraklarından geçtiğinde; Maraş’ta yoğun olarak Türkmenlerin yaşadığını nakleder. Hatta burada kadınların dahi savaşçı olduklarından bahseder ki bunlar da Türkmen kadınlarından başkası değildir.
Ünlü Osmanlı Seyyahı Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Maraş için “…kelimatları lisan-ı Türkîdir ve ekseriya halkı Türkmendir” der.
Maraş merkez olmak üzere bu yörelerde bulunan Türkmen aşiretleri, tahrir kayıtlarında, Yörükan-ı maraş ya da Türkman-ı Dulkadiriyye adıyla anılmaktadır. Bunlar Dulkadir Beyliği’nin unsurları olup Anadolunun en kalabalık Türkmen teşekkülünü oluşturuyorlardı. Şehirde çoğunluğu oluşturan bu Türkmen topluluğu, Oğuzların Bozok koluna mensuptur. Dulkadir Türkmenleri, 1300’lü yılların başında Moğol baskısı ile İran üzerinden Anadolu’ya gelip Elbistan ve Maraş bölgesine yerleşmişlerdir.
Maraş’ta mevcut Türk boyları ise; Ağaçeriler, Avşarlar, Bayatlar, Bayındırlar, Çepniler, Kapkınlar, Kınırlar, Kızıklar, Peçenekler, Yasırlar, Yırakırlar ve Yörüklerdir.
Maraş merkez ve ilçelerde geçen bazı yer, mezra ve köy adları, Türk bey ve oymaklarının Maraş’taki varlığının bir başka göstergesidir. Bunlar, Şeyhlular, Bahadırlı, Orçan, Kınık, Alembey, Avşarlı, Kavşut, Karaçalar, Kuyumcular, Kabaklar ve Bulanık’tır
Maraş Tahrir Defterindeki kayıtlara göre, 16. yüzyılda, Maraş Sancağı’na bağlı 868 köyde 200′ den fazla Oğuz boylarına bağlı Türk cemaatleri meskûndur.
Abdalan: Yörükan-Türkmen
Atmanlı: Döğer Boyu
Celikan: Döğer Boyu
Çakallı: Avşar Boyu
Kılıçlı: Beğdilli Boyu
Koçkırı: Avşar Boyu
Resulanlı: Bayındır Boyu
Rışvan: İğdir Boyu
Sinemli: Bayındır Boyu
Şadıllı: Avşar Boyu
Şemsikanlı: Döğer Boyu
Akçekoyunlu: Bayındır Boyu
Bunların yanında Bağıllu, Bekişlü, Dervişçinli, Haydarlu, Kara Hasanlu, Narlu, Sevikler/(Almalu), Şarkıyan, Şamlular, Ağcalar, Haydarlı, Kabalar, Karahasanlar, Karalar, Ketiler, Kızkapanlı, Kizirli, Mahkânlı, Sadakalar, Tilkiler ve Turuşlu isimli aşiretler Yörükan-Türkmen taifesidirler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...