Bu Blogda Ara

13 Ekim 2020 Salı

Hubyar Sultan Alevi Türkmen-Kızılbaş piridir. Hoca Ahmet Yesevi ekolü mensubudur. Oğuz boylarından Beğdili boyuna mensuptur.

 



Hubyar Sultan Alevi Türkmen-Kızılbaş piridir. Hoca Ahmet Yesevi ekolü mensubudur. Oğuz boylarından Beğdili boyuna mensuptur.
16,yy da yaşadığı ve Celali isyanları dönemlerinde bugün türbesinin de bulunduğu Tokat-Almus-Hubyar köyüne geldiği bilinmektedir.
Türbesi, adını taşıyan Tokat-Almus Hubyar köyündedir. Hubyar Sultan, Hubyar Abdal, Hubyar Devletlü, Hubyar Derviş, Gülyüzlü Hubyar, Hızır Hubyar diye anılmaktadır.
Hubyar Ocağı Anadolu'nun en büyük 12 Alevi Ocağından biridir. Bu ocağın mensupları Başta Sivas olmak üzere Tokat, Amasya, Çorum, Yozgat, Samsun, Aydın, İzmir, Manisa, İzmit, Erzurum, Erzincan yörelerinde yoğunlukla bulunmaktadır. Sıraç Türkmenleride Hubyar Ocağına bağlıdırlar.
Hubyar Abdal'ın Alevi Türkmen talipleri olduğu kadar Sünni Türkler tarafından da bilinmekte sayılıp sevgi duyulmakta ve de ziyaret edip kurbanlar kesmektedirler. Hatta Hubyar köyünün yakınında bulunan Sivas’ın Doğanşar ilçesinde halk, Hubyar’ın Cuma günleri kendi ilçelerinde bulunan Ulu camiye geldiğine inanırlar ve Cuma namazlarını özellikle bu cami de kılarlar. Caminin içine çeşitli bezler asarak Hubyar’dan dilekte bulunurlar.
Halk için yaşadı Hakk’a yürüdü,
Bu yola serini koydu Hubyar,
Çağrılan her yerde hazır bulundu,
Gönüller sultanı oldu Hubyar.

Kaynak

Türkmen Aleviler

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...