Bu Blogda Ara

22 Ekim 2020 Perşembe

YÜKSEKLER & KARTAL * E R K U Ş




YÜKSEKLER & KARTAL
* E R K U Ş
Khazar araştırmaları ve yorumları : Altay geleneğinde kartal son derece önemli bir semboldür. Bir yırtıcı kuş eşliğinde avlanabilenler, Han'ın gözünde büyük önem taşır ve çoğu zaman onun en güvendiği danışmanları arasında yer alır.
* Bu ulu kuş vizyon sahibi olmanın ebedi elçisidir. Görüleri o'nu besleyen kişi sayesinde kişilere aktarılır. Araların da ki bağ bir geçişe sebep olur,bir aktarıma. Çift başlı kartalın birçok devlet ve medeniyet tarafından bayraklarda yer alması,sembol olarak kullanılması bir tesadüf değildir. Kartal ın bir yüzü doğuya bir yüzü batıya,ülke toprakları içinde EGEMENLİK çağrışımı yapar. Her iki yönde egemenliğim daimdir ; benimdir mesajı verir. Detaylara baktığımız da sembolün Oğuz Türklerinin kullanımın da boyların ongunlarına göre aynısı değildir. Danişmend,Selçuklu kartalların da gördüğümüz gibi kulakları dikkat çekicidir,duymaya yada duyu organına dikkat çekmeleri ilginç. Yazıdan çok konuşmaya dayalı bilgi,duymak,duyu,duygu ,konuşarak iletişime bir vurgu. Söze dayalı yapılan antlaşmalar,duyduğum doğrudur,sal Tavşancıl'ı göğe duyumsa yurda dair. Alt türler ve benzerler kartal'ın gözetimi altında sanki.
* Gördüğü ve duyduğunu sahibine aktarır,bu vesileyle ulu kağan'a. Gökyüzünün sınırları yoktur. Göklerin güzergahın da,mavilikler içinde Tengri kutsar. Bir nevi Tanrının elçisidir ya da temsilcisi. Bu süreç nesilden nesile ve gen yoluyla ; rüyalar vesilesiyle, kam ritüelleriyle edinilen kazanımlarla,yiğitlik ve doğruluk,erdem ve erk,orda ve ordu gibi anahtar sözcükler konuyla ilintili.
* Altın Burkut kartalı, Türk geleneğinin bir parçasıdır ve güneş enerjisini temsil eder. Genellikle Han'ın simgesidir ve onun koruyucu ruhunu temsil eder. Sibirya'da dünyanın ULU ağacının en tepesinde oturan ruhların efendisi olarak kabul edilir. Bakır pençelere sahiptir ve isterse sağ kanadı ile Güneşi, soluyla Ay'ı gizleyebilir.
* Kafkasya bölgelerinde bulunan kartal türlerine, muhtemelen bu Tanrı tarafından Berkut veya Asya Altın Kartalı denir ve diğer türlerin örneklerinden çok daha büyüktür.
* Cengiz Han'ın yaptıklarını anlatan Moğolların Gizli Tarihi'nde bir şahini ilk kez yakalayıp bütün bir kış boyunca besleyen, onunla ayrılmaz bir bağ kuran Bodonchar Munkhag'dan bahsedilir. Av esnasında kurulan bağ ile ayrılmaz bir yol arkadaşı edinmiştir. Bu gelenek daha sonra kabilenin her tarafına yayılmış olup, aynı zamanda GARİD adında bir kartalı olan ve muhtemelen kozmik tanrı Vishnu'yu sırtında taşıyan Hindu geleneğinin büyük kartalı Garuda ile ilişkili olan sekizinci soyundan Cengiz Han'a ulaşmıştır. Mitler arası geçişlere güzel bir örnek.
* Griffin imgesine ilişkin teorilerden biri Çin ile Moğolistan arasındaki Altay bölgelerinin yüksek kısımlarında seyahat eden Yunan asıllı Aristea'nın seyahatlerinden kaynaklanıyor. Bize İskitlerin altın tarlalarında seyahat eden Griffin'in ilk yazılı tanımını/açıklamasını bıraktı. Bu nedenle Griffin efsanesi Apollo'nun altının koruyucusu olarak karşımıza çıkıyor. Altın, kartal ve aslan hepsi önemli güneş sembolleriydi. Bu sebepledir ki bunlar yalnızca parlak/parlayan Apollo ile ilişkilendirilebilirlerdi.
* Safevi bayrağında olduğu gibi aslan ; güç & güneş ; aydınlık yaşam veren enerji.

Görsel : Fantas 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...