Bu Blogda Ara

16 Kasım 2020 Pazartesi

Garm (anlamı / etimolojisi bilinmeyen Eski İskandinav Garmr) yeraltı dünyası ve yıkım güçleriyle ilişkili bir köpek veya kurttur

 




GARM

Garm (anlamı / etimolojisi bilinmeyen Eski İskandinav Garmr) yeraltı dünyası ve yıkım güçleriyle ilişkili bir köpek veya kurttur. Onun hakkında çok az şey biliniyor, çünkü ona yapılan göndermeler seyrek ve belirsiz. Hayatta kalan Eski İskandinav kaynaklarında, Viking Çağı'nda nasıl bir varlık olarak algılandığı hakkında genel bir fikir edinmek için zar zor yeterli malzeme var.

Poetic Edda'daki şiirlerden biri olan Grímnismál'de, Garm'ın tanrılar için Odin'in köpekleri olduğu ve ağaçlar için Yggdrasil'in ne olduğu söylenir - yani aralarında en büyüğü, örnek olan.

Bir başka Eddic şiiri olan Völuspá'da Garm'dan şiir boyunca tekrar eden bir nakarın parçası olarak bahsedilir:

Şimdi Garm çılgınca uluyor

Gnipa Mağarası'ndan önce.

Zincirler kopacak

Ve kurt koşacak.

Grímnismál'de Garm'a yapılan atıf ona hundr, "köpek" demesine rağmen, Völuspá'daki bu referans freki, "kurt" kelimesini kullanır. Bu nakarat, Ragnarok'a, kozmosun yok olmasına ve kaosa yeniden dalmasına yol açan olayların bir parçası olarak anlatılıyor. Ragnarok'u müjdelediği söylenen olaylardan bir diğeri de, tanrılar tarafından bağlanan ve evreni yutmaması için uzak bir bataklıkta bırakılan kurt Fenrir'in kaçışıydı. Aynı anda kopan iki bağlı kurt görüntüsü yardımcı olamaz, ancak Fenrir ve Garm'ın nihayetinde aynı figür olup olmadıklarını merak ettirir.

Bu yorum, tanrılar ve Ragnarok sırasındaki kaos güçleri olarak, tanrı Tyr'ın Garm'ı tek bir dövüşte meşgul ettiği gerçeğiyle desteklenmektedir. Tyr daha önce Fenrir'i kendini kırılmaz bir zincire bağlanması için kandırdığı ve Fenrir bu süreçte tanrının elini ısırdığı için, ikisinin birbirine karşı bir kan davası olması mantıklı olacaktı ve bu da bunu yapar. Kurt Tyr'ın Ragnarok sırasında savaşması muhtemel Fenrir'den başkası değil.

Bazı akademisyenler, Garm'ı başka bir Eddic şiirinde, Baldrs Draumar'da bahsedilen Hel'in isimsiz tazı ile ilişkilendirmiştir. Şiirde köpeğe yapılan atıf sadece geçicidir; Tanrı yeraltı dünyasına giderken Odin'e havlıyor. "Gnipa Mağarası" nın ne ve nerede olduğu hakkında hiçbir fikrimiz olmadığı için Garm'ın bu tazı ile özdeşleştirilmesini kesin olarak göstermek zordur. Yine de mağara görüntüleri, dünyanın her yerinden gelen mitolojilerde yeraltı dünyasını tasvir etmek için kullanılıyor, bu da Gnipa Mağarası'nın yeraltı dünyasına bir giriş olduğu ve koruyucusu Garm'ın mantıksız olmaktan uzak olduğu önerisini yapıyor.

Garm, Fenrir ve Hel'in köpeğinin aynı figür olup olmadıklarına bakılmaksızın, kesinlikle aynı tip figürün çarpımlarından biraz daha fazlası gibi görünüyorlar: yeraltı dünyasıyla ilişkili bir köpek ve karmaşa güçleri Dünyanın yok oluşunun bir alâmeti olarak ve yok olmasına yardım etmek için sonu. Bu rakamlar arasındaki kesin farklar oldukça belirsiz ve her halükarda muhtemelen yüzeyseldir.

Sanat: Hel ve Garm, Maria Pechenkina





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...