Bu Blogda Ara

20 Kasım 2020 Cuma

Türk Kağanlığının Ortaya Çıkışı - ve Avrasya'da Diyarlar'ı nasıl kurdu !!! 439'da Ashina ailesi ("kurt" ailesi), çeşitli koşulların baskısı altında iç Moğolistan'dan Altay dağlarının güney mahmuzlarına kaçtı.

 



Türk Kağanlığının Ortaya Çıkışı - ve Avrasya'da Diyarlar'ı nasıl kurdu !!!
439'da Ashina ailesi ("kurt" ailesi), çeşitli koşulların baskısı altında iç Moğolistan'dan Altay dağlarının güney mahmuzlarına kaçtı. Uzaylılar kısa süre sonra yerliler arasında lider bir konuma geldi ve bir Tu-Kyu kabilesi kurdu (aynı Tyr-cut veya turqueti). Büyük bir göçebeli siyasi varlık oluşturma süreci başladı - Sarı denizden Karadeniz'e uzanan ve neredeyse 90 yıl boyunca 562'den 650'ye kadar süren İlk Türk Kağanlığı.
Avar Kağanlığı ve 2 Yeni Kağanlığın Kurulmasındaki Rolü: Avar ve Bolgar / Bulgar
Türk Kağanlığı'nın ortaya çıkışı ile ilgili süreçler, Avrasya bozkırlarının tüm şeridi boyunca bir dizi halk ve aşiret hareketine neden oldu. 463'te Batı Sibirya ve Uralların sakinleri olan Ogurlar, Saragurlar ve Onogurların büyükelçileri Konstantinopolis sarayına geldi. Büyükelçilere göre tüm bu kabileler, Savirler tarafından Volga'nın ötesine itildi (isimleri Sibirya adına korundu) ve savirler Avarlar tarafından itildi ve onlar da sırayla kıyılardan bazı insanlar tarafından itildi. Okyanusun. Ancak kısa bir süre sonra, Turkyutların yönlendirdiği hem Savirs hem de Avarlar da Volga'nın sağ kıyısında göründü. 558 yılında Avar elçileri Konstantinopolis'e geldi. Başkentin nüfusu, büyükelçilerin tuhaf kıyafetlerine, dalgalı saçlarına, uzun örgülerle örülmüş tuhaf kıyafetlerine bakmaya geldi. tıpkı Türkler gibi. Konstantinopolis'te olumlu karşılandılar ve Savirlerle savaşmakla görevlendirildiler.
Ancak kaza, Bizanslıların planlarını karıştırdı. Bizans düşmanları Maeotia'nın batısında yaşayan Kutriguri ile savaşmak yerine, Azak denizinin doğusunda yaşayan ve İmparatorluğa müttefik olan Utigurlara saldırdılar. Bizanslılarla bir kopuş kaçınılmazdı ve bu MÖ 562'de oldu. Paradoksal olarak, bu bir gerçektir. Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren Avarlar gerçekte Avarlar değillerdi, kendileri için bu ismi alan sözde Avarlardı. Bu turkoski hakkında Kagan, 598 g'ye gönderdiği bir mektupla İmparator Mauritius'u bilgilendirir. Bu mektup Mauritius tarihçisi Theophylact simokatta tarafından anlatılmıştır.
Gerçek Avarlar, a-ba veya abar kabileleri, Semirechye bölgesinde, Balkhash Gölü bölgesinde ve daha sonra Dzungaria'da bir yerde yaşadılar. 461-465'te güney Sibirya halkları arasında korkuya neden oldular, aynı zamanda Savirleri sürdüler, ancak 555-556'da Türkyutlar tarafından yenildiler ve yerel halkla birlikte Turgeş'i yarattıkları Dzungaria'ya kaçtılar. insanlar. İki yıl sonra, tırpanlı barbarların elçileri Konstantinopolis'te göründüğünde, Avar halkı artık yoktu, ancak ihtişamı korundu. Ve Volga'yı geçen, karıncalara saldıran ve İstanbul'a elçi gönderen Avarlar, YAP ve Huni kabilelerinden oluşan Ogar-Ugric halkının bir parçasıydı. İçlerinden birinin adı, kaçakların karlı bir yanılgısının nedeni olan Avar adıyla uyumludur.
Avarlar, daha doğrusu sözde Avarlar, hala bir Türkçü peşinde koşmaktan korkuyor. Kağan Türkücü İstemi'nin kazanın kılıçlarının yanına bile yaklaşmadığını söylediğini biliyorlardı. Bu arada İstemi, Orta Asya'da Akhunlar Hunları ile uzun süreli bir savaşa girdi. Bu nedenle, Kutrigurlarla İttifak halinde karıncaları bastırdıktan sonra, Avarlar uygun bir durumun geliştiği Batı'ya doğru ilerler: Gepidler, her ikisi de Cermen Kabilesi olan Lombardlarla savaş halindedir. Avarlar 565'te Thüringen'e kadar nüfuz ettiler, Franks Sigebert kralı ile bir Antlaşma imzaladılar ve 567'de Lombard'larla İttifakta Gepidleri tamamen yok ettiler ve bugünkü Macaristan ve Romanya'daki araziyi emrinde aldılar. . Ve bir yıl sonra, Lombardlar da bölgelerini serbest bırakıyor - İtalya'ya gidiyorlar.
Böylece, Orta Tuna'dan Dinyeper'e kadar uzanan Avar Kağanlığı ortaya çıkar. Buradaki tehlike, Avar savaşçılarının ordusunda çok fazla değil, sadece beşte biriydi ve geri kalanlar Antes / Antae (erken Doğu Slav Kabilesi), Sklaviny (Slavlar), Kutrigurs (Utigurlar, Pontic Hazar Bozkırından Türk Göçebeleri idi. ), vb. Avarlar ve Volga sadece 20 bin kadar asker tarafından geçildi, ancak Doğu'da icat edilen yeni silah türlerine de sahip olan iyi organize edilmiş bir askeri güçtü.
Avar yayları, Hunlardan biraz daha büyük ve daha güçlüdür ve Avar oklarının daha büyük uçları vardır. Ana başarı, at dövüşü tekniğini tamamen değiştiren üzenginin icadıydı, binici okçuluk için kılıç, mızrak ile eylemler için bir destek aldı. Buna göre eyerlerin tasarımı da değişti, sert bir ahşap çerçeve aldılar. Ağır, iki ucu keskin kılıç Spata yerine, gelecekteki kılıcın öncüsü olan tek kenarlı, daha hafif, hala hafif kavisli yeni bıçaklar ortaya çıktı. Bu tür silahların güzel bir örneği, Malaya Pereschepina köyündeki bir hazineden gelir (Şekil). Soğuk silahların daha sonraki isimlendirmesine göre, böyle bir bıçak bir espadrone olarak adlandırılabilir (Latince Spada = Kılıç, Alman Spatha'nın da türetildiği).
Bu şekilde silahlanan Avarlar, kara deniz bozkırlarındaki Hunlara, Bizans askerlerine ve Cermen savaşçılarına göre belli bir avantaja sahipti; silahları, bir kalkanı ve iki ciriti olan Slavlardan bahsetmeye gerek yok. Avar Kağanlığı nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Slavlar, işgalciler tarafından ezildi. Her kış Slavlara gittiler, sığınaklarında yaşadılar, eşlerini ve çocuklarını kullandılar, onları kendilerine hizmet etmeye, haraç ödemeye ve hatta alay etmeye zorladılar. Özellikle bazı nedenlerden dolayı, Slav duleb kabilesi yaralandı. Ancak Bizans'a karşı yapılan seferlerde Avarlar ve Slavlar bir araya geldi. Konstantinopolis'i birkaç kez kuşattılar.
VOLGA BULGARİSTAN'IN KURULUŞU
Yedinci yüzyılın ilk yarısı, iki önemli siyasi figürün - Bizans İmparatoru Herakleios ve Bulgar Han Kubrat'ın faaliyetleriyle işaretlendi. Arkadaş, belki çocukluk ve gençlik arkadaşı. Kubrat, gençliğinde Bizans sarayında rehin alınmış, vaftiz edilmişti.
Bulgarlar kimler, nereden geldiler? Bu sorunun net bir cevabı yok. Bulgarların ogur, saragur ve onogurlardan oluşan Ugrik kabilelerinin bir parçası olduğu varsayılıyor, bunlardan 463 [?! - metinde böylece] Volga için devrildi. Bulgarlar - "isyancılar" daha sonra onlardan ayrılarak Doğu Azak Denizi'ne ve Taman Yarımadası'na yerleştiler. Başkentleri Yunan şehri Phanagoria idi.
Başka bir versiyona göre Bulgarlar, IV. Yüzyılın 70'li yıllarında Avrupa'ya geldiler. Hun istilası dalgasıyla birlikte, onlar her zaman Hun birliklerinin bir parçasıydılar. Attila'nın gücünün çöküşünden sonra, hem kutrigurların hem de utigurların parçasıydılar. Bu göçebe gruplarının ikisi de Hun-Bulgar idi. Bulgarlar, 1930'larda önemli bir siyasi güç haline geldi. Muhtemelen bu zamana kadar, Attila'nın utigurlar ve kutrigurlar arasındaki doğrudan mirasçılarının gerçek Hun aileleri, yüz yıllık gizli bir yerleşimde zaten birbirlerini kesmişlerdi.
Bulgar dulu aşiretlerinin temsilcileri, Avarlara ve Türkyutlara boyun eğmek zorunda kalmalarına rağmen liderlik pozisyonlarını aldılar.
602'de Bizans'taki güç, ordunun bir koruyucusu olan yüzbaşı Phokas tarafından ele geçirildi ve İmparator Maurice öldürüldü. 610 yılında, genç Herakleios gaspçıyı devirir, ancak kendisini zor bir durumda bulur. Persler Antakya, Kudüs ve İskenderiye'yi ele geçirdi. 617'de Avarlar, kutrigurlar ve Slavlar Konstantinopolis'i kuşattı. Onları satın almak için Herakleios, Hazine'den son parayı harcamak zorunda kaldı. 619'da, belirli bir Hun hükümdarı ve onun başonları, onları vaftiz etmek için Konstantinopolis'e geldi. Ancak kendisini vaftiz etmekten kaçındı. Yeni din değiştirenler hediyeler aldı ve liderleri patrikia ve hegemon unvanını aldı. Şu anda, karadeniz bölgesinde bağımsız Hun hükümdarları yoktu. İtaat edilen torquetum utigurları ve kutrigurlar, Avarların egemenliği altındaydı. Böylece Hun hükümdarı riskli bir adım attı, bağımsızlık gösteren. Bulgar Organa olduğundan şüpheleniliyor. Belki aynı zamanda rehin tutulan yeğeni Kubrat'ı da aldı. 620'de, Avarlar onu Bulgar Baltavar'ı yaptılar, yani bağımsız ama vasal bir hükümdardı, muhtemelen Organa Krallığı altında. Bulgarların bağımsızlık yolu başlıyor.
Pers savaşları sırasında Bizans İmparatoru, 628'de Tiflis kuşatmasında tanıştığı Türk Kağan'ı ile ittifak kurdu. Doğal olarak, Herakleios büyük bir jest yaptı ve tüm Altın yemekleri dağıttı. Ziyafet masası. İmparator ayrıca Kağan Tung Yabgu'ya kızı Evdokia'nın bir portresini gösterdi ve İran projelerinin başarılı olması durumunda Kağan'la evlenmeye söz verdi.
630'da Türk Kağanlığı'nda sorunlar başladı. Kağanlığın doğu kısmı Tang İmparatorluğu [Tan] Çinlileri tarafından ezildi. Batı kısmı sonu gelmeyen sorunlara saplanmış durumda. İç savaş 25 yıldan fazla sürdü ve Kağanlığın tamamen çökmesiyle sona erdi. 631'de Evdokia'nın nişanlısı isyancılar tarafından öldürüldü. Herakleios'un kızı Prenses, yoldan eve dönmek zorunda kalır. Aynı yıl 630'da Avarların hükümdarı öldü ve iki yarışmacı arasında taht mücadelesi yaşandı. Kubrat durumdan yararlandı ve 632'de bağımsızlığını ilan etti, Avarlarla Antlaşmayı bozdu ve Herakleios ile bir İttifak yaptı.
635 yılına gelindiğinde Kubrat, Avarları Kuzey karadeniz bölgesinden kovdu, karadeniz ve Azak denizinin hunno-Bulgarlarını birleştirdi ve büyük bir İmparatorluk yarattı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...