Bu Blogda Ara

13 Kasım 2020 Cuma

XOLOTL, KÖPEK TANRI

 






Kozmik zıtlıkların çatışma ve uyumu kavramı Mezoamerikan düşüncesinde temeldir. Ay ve yıldızlara karşı Güneş gibi, evrenin dinamizmini desteklemek için mücadeleye giren çok sayıda karşıt burç tanrısında tezahür eder; gece, dünya dışı, kadınsı ve karanlık güçlere karşı gündelik, göksel, erkeksi ve ışıklı güçler. Ancak her iki gücü birleştiren, kavgadan fazlasını, karşıtların uyumunu gösteren iki tanrı vardır. Bunlardan biri, Nahuatl dininin yüce tanrısı olan "tanrı iki" Ometéotl ve diğeri, iki ikiz kardeşten oluşan Tlahuizcalpantecuhtli (Venüs gezegeni): Quetzalcóatl, sabah yıldızının tanrısı. gökyüzünden, hayattan gelen ışık ve karanlıktan, yeraltı dünyasından ve ölümden gelen akşam yıldızı Xólotl. Mezoamerikalı erkekler, Mayalar gezegenin döngüsünü mutlak bir hassasiyetle düzeltmeyi başardıklarından, bunun iki tezahürü olan tek bir yıldız olduğunu çok iyi biliyorlardı. Ve tanrının her iki epifanı da Güneş'le ilişkiliydi: Quetzalcóatl yıldızın yükselişini duyururken, Xólotl onu öğleden sonra nakletmekle ilgilenir ve ona ölüm diyarına günlük yolculuğunda eşlik eder. xoloitzcuintli köpeğinin ruhu erkeklerinkini Mictlan'a taşır. P'nin içinde. Bourbon Codex Xólotl'un 16'sı, Tlahuizcalpantecuhtli'nin gece yönü olduğunu ve işlevinin güneş tanrısını yeraltı dünyasının derinliklerine götürmek olduğunu göstermek için kesilmiş salyangozu Quetzalcóatl'ın sembolü olarak kesilmiş salyangoz giyen güneş tanrısı Tlachitonatiuh ile birlikte ortaya çıkıyor. Güneş oraya, Dünya tanrısının çeneleri tarafından yutulmak üzere olan bir disk olarak çizildi. Göğsündeki Quetzalcóatl sembolü de Güneş'in yeniden doğacağını ve çoktan ikiz kardeşine dönüşmüş olan Xólotl'un ona liderlik edeceğini bildiriyor. Dünya yüzeyinden göksel seviyede.

Maya kaynaklarında Xólotl gibi bir köpek tanrısının kanıtı yoktur, ancak kodekslerdeki bazı temsillerde Xólotl'unkine benzer bir anlam belirtilmiştir; örneğin Dresden Kodeksininki, s. 40b, Venüs'ün işareti ile astral bir banttan kopan ve ön ayaklarında bir meşale taşıyan bir köpeği güneş ateşinin sembolü olarak göstermektedir. Ayrıca, Popol Vuh'da Venüs, yeni yaratılan Güneş'in doğuşunu haber veren gökyüzünde ilk olarak belirir ve günümüz kekchileri ve mopanelerinin bir mitinde Güneş'in kardeşi Venüs'ün yıldızın önünde koşan bir köpek olduğu ile ilgilidir.

Quetzalcóatl'ın karanlık ikizi olan Xólotl, ikizlerin tanrısıydı, bu yüzden çift uçlu molcajete (texólotl) gibi çift olan her şeyle ilgiliydi. Ve karanlık ve yeraltı dünyasının anlamı nedeniyle, büyücülerin koruyucu aziziydi ve daha önce de belirtildiği gibi, onun dönüşümlerinden biri Türkiye'de, huexólotl idi; Bu nedenle, bu kuşun eti, xoloitzcuintli gibi kutsal yemekti. Ayrıca dualitesinden dolayı, hareketin ürettiği zıtlıkların uyumunu simgeleyen iç içe geçmiş iki grubun oluşturduğu günlerin on yedinci işareti ollin, hareketin koruyucusudur. Ve karşı karşıya gelen aynı zıtlık duygusuyla, gece gökyüzünde yıldızların mücadelesini simgeleyen, aynı zamanda karşıt kutsal güçlerin mücadelesi olan top oyununun tanrısıdır: Güneş, gündüz, ışık, hayat, erkek. Ay'a karşı, yıldızlar, gece, karanlık, ölüm, kadınsı. Atamalcualiztli partisinde şu dörtlük söylendi: "Xólotl büyülü alanda top oynuyor, Xólotl top oynuyor", bu da halkın kendileri tarafından gerçekleştirilen önemli bir ayin olan top oyunuyla ilişkisini doğruluyor. cetveller.

Fray Bernardino de Sahagún tarafından toplanan kozmogonik bir efsanede, şenlik ateşine atıldığında kozmosun beşinci çağının Güneşine dönüşen anormal ve mütevazı bir insan figürü olan Nanahuatzin, Xólotl ile akraba olan efsanevi bir varlıktır. Bunun yerine, Tecuciztécatl adında normal, güzel, zengin ve kibirli bir tanrı, Nanahuatzin'in peşine düşerek kendini attı ve böylece Ay oldu. Bu fikir, aynı zamanda Popol Vuh'un Maya mitinde de bulduğumuz sahte gurur ve gösterişin kınanması gibi ahlaki bir anlama sahiptir. İçinde, gururlu ve zengin bir Güneş, kozmosun son çağının Güneşi ve Ayı olacak ikiz kahramanlar tarafından yok edilir. Ancak Nahuatl mitinde Xólotl ile ilişki, Nanahuatzin anormal olduğu için değil, daha önce belirtildiği gibi, Xólotl'un ollin burcunun adını Beşinci Güneş'e verdiği için ortaya çıkar: nahui ollin, Hareket Güneşi. Bu efsanede, Xólotl, gökyüzünde yeni ortaya çıkan Güneş ve Ay'ın hareketlerine başlaması için kendilerini feda etmek zorunda kalan diğer tanrıların yanında görünür. Efsaneye göre en çok korkan kişi, kaçan, mısır tarlaları arasında saklanan ve xólotl adı verilen çift mısır haline gelen Xólotl'du; tekrar kaçtı ve büyücülerin arasına saklandı

Buna mexolotl denir ve sonra suya girerek axolotl adı verilen balık haline gelir. Sonunda onu buldular ve öldürdüler. Bu, onun karanlık ve nadir bir tanrı olduğu anlamına gelir ve yıldızların hareket etmesi ve bununla birlikte evrenin zamansallığını ve yaşamını başlatması için gereken fedakarlıkta işbirliği yaptı. Ancak daha önce, tanrı doğada anormal olan her şeyi yarattı ve günbatımında ölen Güneş'i yeraltı dünyasına taşımaktı, bu kozmik dinamiklerde çok önemli bir görevdi ve karanlığın, anormalliğin ve ölümün önemli bir parça olduğunu ifade ediyordu. hayatın.


Mercedes de La garza'dan alınmıştır, "Nahuas ve Mayalar arasındaki xoloitzcuintli'nin kutsal karakteri", Mexican Archaeology no. 125, s. 58-63.






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...