Bu Blogda Ara

19 Aralık 2020 Cumartesi

Firavunların Laneti: Gerçek mi Değil mi?

 



Firavunların Laneti: Gerçek mi Değil mi?
Mısır bilim çağı, bazı çok yaygın şehir efsanelerine yol açtı. Bunların hepsi , antik kalıntıları rahatsız edenlerin başına gelecek olan, Firavunların Laneti denen eski lanetler inancı etrafında toplanmıştır .
Tut'un mezarının kazılmasının ardından Carter ekibinin başına gelen bir dizi gizemli olay ve trajik ölümler bu efsaneyi geniş çapta popüler hale getirdi ve dünya çapında manşetlere taşındı. Aslında, mezarın açılmasından kısa süre sonra tuhaf olaylar olmaya başladı. Ekip ilk başta eski lanetlere olan inancın farkına vardı - mezarlar ölüm tanrısı Anubis'in çakal heykelleri tarafından korunuyordu ve firavunlar Wadjet ve Nekhbet - kobra ve akbaba tarafından korundu .
O sırada manşetlere çıkan ilk belgelenen olay, kapı açıldıktan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Carter, ayakçı bir çocuğu, büyük olasılıkla Teb veya daha yakın bir yere, evine geri gönderdi. Oradayken çocuk korkudan yakalandı - bir insan çığlığı duydu ve Carter'ın sahip olduğu kuş kafesinin içinde bir kobra gördü. İçerideki kuşu yutuyordu.
Bu olay büyük bir sembolizm taşıdı. Kobra veya Wadjet, Mısır kraliyetinin sembolü idi. Sanki kobra, Tutankamon'un mezarına girdiği gün Carter'ın evine girmiş gibiydi. Kısa süre sonra, bir lanet söylentileri orman yangını gibi yayıldı.
Ancak meydana gelen ilk ölüm, Lord Carnarvon'un kendisiydi. 19 Mart 1923'te bir sivrisinek tarafından ısırıldı. Bir jiletle kesilerek yeniden açıldıktan sonra ısırık ciddi oldu. Bu bir kan enfeksiyonuna neden oldu ve Carnarvon'un 5. Kontu 5 Nisan'da bir Kahire hastanesinde öldü. O görmek yaşamak asla mumya Tutankhamun ortaya çıkardı.
Bu olay bir söylenti seline neden oldu. Herkes onlara bir lanet düştüğünü söyledi - eski mezarın rahatsızlığı için bir ceza. Ve en ilginç gerçeklerden biri, Tutankhamun'un sol yanağında iyileşmiş bir kesik bulunmasıydı - muhtemelen lordun yüzündeki kesik sivrisinek ısırığına karşılık geliyordu.
Bu tür bir başka vaka, Howard Carter'ın yakın arkadaşı olan Sir Bruce Ingram ile ilgilidir. İkincisi, Ingram'a bileziği olan mumyalanmış bir el hediye etti. Üzerindeki hiyeroglif şu şekilde tercüme edildi: “Vücudumu hareket ettiren lanet olsun. Ona ateş, su ve salgın gelecek ”. Bruce Ingram'ın evi kısa bir süre sonra yandı ve yeniden inşa ettikten sonra su bastı.
Yüzyıla yakın bir süre sonra, Tutankhamun'un mezarının keşfi, arkeoloji tarihindeki en önemli başarılardan biri olmaya devam ediyor. Ekip, kararlılık, beceri ve azimle dünyadaki en iyi tarihi sanat eserlerinden bazılarını ortaya çıkaracak bir keşif yaptı. Ve mirasları her zaman hatırlanacak.
(TD:Öne çıkan resim:Tutankhamun'un hazine odasının girişini koruyan Anubis'in heykeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...