Bu Blogda Ara

3 Ocak 2021 Pazar

Gagavuz Türkleri. Gagavuz Türkleri Kimlerdir ?

 








Prof. Dr. Mustafa Argunşah ve Prof. Dr. Harun Güngör GRT'de



                                    Gagauzlar · Haç ve Kurt (Hristiyan Türkler)








Gagavuz Türkleri. Gagavuz Türkleri Kimlerdir ?

Gagavuz Türkleri kimlerdir ? Gagavuzlar Hangi dili konuşuyorlar Gagavuzların Dini nedir ? Dünyada Ne kadar Gagavuz yaşıyor.

Gagavuzların kökeni.

Yıllarca Gagavuzlar hakkında araştırmalar yapan  Prof. Dr. Harun Güngör ,  Gagavuzların kökeni hakkında şunları söylüyor .Gagavuzlar Orta Asya’dan Balkanlara,  Karadeniz’in Kuzeyinden göç eden Peçenekler , Uzlar , Kıpçaklar ile 13 cü Yüzyılda Anadolu topraklarındaki Moğol istilasından kaçan önce Kırıma ordanda geri balkanlara göçen İzzettin Keykavusa bağlı kavimlerin karışması ile oluşan sentez bir topluluktur.

Balkanlarda Birçok millet birbiri içine geçmiştir . Birbiri içine geçen bu türk kavimleri zamanla Oğuz asimilasyonuna uğrayarak Balkanlarda Gagavuz halkını meydana getirmişler dir .

 

Gagavuzların Dini Nedir ?

Karadenizin Kuzeyinden Balkanlara göç eden Türk kavimleri bu bölgelerde Ortodoks Hristiyan topluluklarla karşılaşmışlardır . Prof.Dr İlber ORTAYLI’ya göre Türk Toplulukları göç ettikleri bölgelerde Kendilerinden daha kalabalık olan bu topluluklara kolayca uyum sağlayabiliyor din ve gelenekleri kendine göre yorumlayarak asimile olmadan bu topluluklar içerisinde varlıklarını sürdürebiliyorlar .

Bu tezden hareketle Balkanlara göçen Türk kavimleri zamanla Ortodoks Hristiyanlığı Din olarak benimsemişlerdir. Gagavuzlar Ortodoks Hristiyan olmakla beraber Eski dinleri olan şamanlıktan gelen birçok adeti günümüzde bile yaşatmaktadırlar Hristiyan Halklar içerisinde Kurban ve adak Kurbanı geleneğini devam ettiren tek halk Gagavuzlardır .

Gagavuzlar Nerde Yaşıyor ?

Dünya Üzerinde yaklaşık 350 bin Gagavuz Türkü yaşamaktadır Gagavuzların 250 bin kadarı Moldovaya Bağlı Gagavuz Özerk Bölgesinde yaşamaktadır , Moldovadan sonra 30 bin Gagavuz Türkü Ukrayna Odesa Bölgesindeki köylerde yaşamaktadır. Geri kalan Gagavuz Türkleri Ağırlıklı olarak Rusya Federasyonu ,Türkiye Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere Dünyanın değişik bölgelerine dağılmışlardır.

Gagavuzların Dili.

Gagavuzların Anadili gagavuzcadır , Dil bilimciler Gagavuzların konuştuğu dili batı Oğuz grubunda bir türk dili olarak tanımlar.Bazı Türkologlar Gagavuzcayı ayrı bir dil veya lehçe saymayarak Türkiye Türkçesinin Rumeli ağızlarına dahil etmişlerdir.

Geçen zaman içerisinde iç içe yaşadıkları toplumların etkisiyle Romenceden ve Rusçadan birçok kelime gagavuz diline girmiştir. Günümüzde Gagavuzyada Köylerde gagavuzca konuşulmasına rağmen Şehir merkezlerinde Rusça konuşulmaktadır Gagavuzca günden güne unutulmakta çocuklar ve gençler tarafından bilinmemektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...