Bu Blogda Ara

30 Ocak 2021 Cumartesi

Güney Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinde bulunan, 14. yüzyıla ait oyulmuş hanedan arması bulunan Orta Çağ Sırp gümüş madalyonu.

 



Güney Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinde bulunan, 14. yüzyıla ait oyulmuş hanedan arması bulunan Orta Çağ Sırp gümüş madalyonu.

Bu madalyon, lüks bir bardağın tabanına yapıştırılırdı. Kalkan, miğfer ve armadan oluşan hanedan arması oyulmuştur. Kret, sırtında duvaklı bir miğferin üzerinde duran, pençeleri kaldırılmış bir kurt şeklindedir. Kalkanda bir bant oluşturan iki eğimli çizgi vardır. Armanın etrafı büyük yaprak motifleriyle çevrilidir.

Kenarın çevresinde, iki “T” harfinden oluşan bir haç ile başlayan, bir kurt başının hemen üzerinde üst üste yerleştirilmiş: “Ѡ ГЄ IСХС ВСЕЛИТIЄ BCИ BELÇIKA ЗЕМЛА ѤСИ YЛОВЄY ”.

Boyutlar - çap 5cm.

Belgrad Uygulamalı Sanatlar Müzesi Koleksiyonu.

Bu madalyon, bir ortaçağ içki bardağının altına yapıştırıldı. Sırbistan'dan gelen kupalar, ortaçağ kuyumculuk sanatının harika bir örneğidir. Bu lüks ve pahalı gemiler, özel günlerde ve bayram etkinliklerinde hükümdarlar ve asalet mensupları tarafından kullanıldı. Yüksek maddi ve sanatsal değerleri nedeniyle, statü sembolü biçimindeydiler.

Sırbistan'dan yuvarlak veya oval tabanlı sığ bir tabak şeklindeki orta çağ gümüş kapları, birkaç sanatsal geleneğin ürünüdür. Biçimleri ve süslemeleri, Geç Antik Çağ ve ortaçağ sanatsal biçimlerinden geleneksel formların sentezinin, Bizans ve özellikle çağdaş Batı Avrupa sanatının ve ortaçağ fantezisinin gotik ruhunun bir sonucudur. Tüm bu gelenekler, onlara belirli yerel benzersizlik veren yerel ustalar tarafından yorumlandı.

Bu sığ tabakların oval formu yalnızca Sırbistan'da 14. yüzyılda ortaya çıkıyor.

Neredeyse hepsi, 6. ve 7. yüzyıldan kalma Sasani Perslerinin eski modellerine dayanan çiçeğe benzer bir ağza sahiptir.

Bu kaselerin içindeki mekanın yapısı ve düzeni çoğunlukla Gotik sanattan esinlenerek Gotik rozetlerin yapısıyla karşılaştırılabilir. Fincanın dibinde ortada genellikle ortada oturan veya yatarken tasvir edilen bir hayvan figürü veya hanedan arması olan dairesel madalyon bulunur ve tabakların duvarları ve kenarları geometrik süslemelerle, karmaşık çiçek ve hayvan motifleri. Batı Avrupa'dan Gotik sanatın etkisi, Venedik Cumhuriyeti ve doğu Adriyatik kıyısındaki şehirler aracılığıyla Sırbistan'a gelirken, Sasani etkisi Bizans imparatorluğundan geldi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...