Bu Blogda Ara

13 Mart 2021 Cumartesi

Alan Aşireti

 



Alan Aşireti Selçuklular döneminde Azerbaycan ve Horasan bölgelerinden Erzincan ve Tunceli'ye yerleşen bir Türkmen Oymağıdır. Hazar Denizi ile Aral Gölü arasında Mesa Tepesinde Alandüzü Alan Kasabası ve Alan Tepesi vardır. Büyük bir ihtimalle bu isimlerin o zamanlar Alanlılar tarafından verildiği sanılmaktadır. Alanlılar Anadolu'nun fethi döneminde Balabanlar ve Lolanlılarla birlikte hareket etmişlerdir.
Ali Kaya eserinde Alan Aşireti ile ilgili şu bilgileri verir: Alanlılar Türkistan'da ki Alan isimli bir şehirden göç ettikleri bazı tarihçiler tarafından da dile getirilmiştir. M.S 4. yüzyılda yazılan kaynaklarda Alanlıların Hunlara benzediklerine vurgu yapılmış Çin kaynaklarında Hun Konferadesyonu içinde oldukları belirtilmiştir.
1517 yılın ait bir Osmanlı belgesinde Alan Avşarı Cemaati olarak kayıtları mevcuttur. Bu belgeye gören Alan Oymağı Oğuz'un Avşar Boyuna mensup oldukları anlaşılmaktadır. 1517 yılına ait kayıtlardsa ise Menteşe Sancağında yaşayan Alan Cemaati Oğuz'un Yıva Boyu olarak kaydedilmiştir.
Moğol baskısı nedeni ile Alanlıların bir kısmı Balkanlara kadar göçmüştür. Bugün Tunceli'de Alan Aşiretine mensup köyler şunlardır:
Merkeze bağlı köyler: Kılköyü, Haceri, Çukur, Velikesen, Vankök, Putik, Kortan, Sinan, Şevrek, Kortasur, Korpığ Köyleri.
Mazgirt İlçesi: Kızılcık, Temirtaht, Dilanoğlu Köyleri.
Pülümür İlçesi: Fem Köyü.
Pertek İlçesi: Sağman, Burmageçit, Basu, Örs ve Pınarlar Köyleri.
Bunların dışında Van merkez ve Çatak ilçesinde, Erzurum Çat ilçesinde Alanlı adları ile aşiretler mevcuttur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...