Bu Blogda Ara

19 Mart 2021 Cuma

Chonos (mong) Chonos, sondaj. Shono) Moğolların en eski doğumlarından biridir. Bu türün temsilcileri Moğolistan ' da, Rusya Federasyonu ' nda (Kalmykya, Buryatya, Irkut bölgesi, Ust-Ordinsk Buryatsky), KNR ' de (İç Moğolistan Özerk Bölgesinde) bulunabilir. Moğol dilinin çeşitli lehçelerinden ′′ kurtlar ′′ olarak tercüme ediliyor. Chonos ' un doğum adının görünümü, eski Moğollarda kurt toteminin varlığıyla doğrudan bağlantılıdır. Bilindiği üzere Moğol ortamında ′′ kurt ′′ anlamıyla etnonimler geniş bir yaygındır. Moğol etnonim chino ' nun erken belirtilerinden biri Xianbi Chino ' nun Imak ' larından biri olan Xianbi ' den biri.

 


Chonos (mong) Chonos, sondaj. Shono) Moğolların en eski doğumlarından biridir. Bu türün temsilcileri Moğolistan ' da, Rusya Federasyonu ' nda (Kalmykya, Buryatya, Irkut bölgesi, Ust-Ordinsk Buryatsky), KNR ' de (İç Moğolistan Özerk Bölgesinde) bulunabilir. Moğol dilinin çeşitli lehçelerinden ′′ kurtlar ′′ olarak tercüme ediliyor. Chonos ' un doğum adının görünümü, eski Moğollarda kurt toteminin varlığıyla doğrudan bağlantılıdır. Bilindiği üzere Moğol ortamında ′′ kurt ′′ anlamıyla etnonimler geniş bir yaygındır. Moğol etnonim chino ' nun erken belirtilerinden biri Xianbi Chino ' nun Imak ' larından biri olan Xianbi ' den biri.

Antik etnonim, Moğol halklarının efsanevi atası olan Borte Chino (Burte-Chino) adına yansımış ve Türkütlerin başında gelen bir aşina türü. Borthe Chino Moğolca ' dan adı ′′ güçlü kurt ′′ olarak tercüme ediliyor, ashina türünün adı ′′ asil kurt ′′ olarak geçiyor. Benzer etimolojik anlamlar etnik fırtınalar ve Moğol doğum borjigin ve burd. B.R. Zoriktuev, Moğol dilli bölgesinin etkeninin faktörü olduğunu düşünüyor Eski Moğol burte-chino kabilesinin bu topraklara gelmesine hizmet etti. V.V. Ushnitsky 'ye göre Dobun-Murgan ve Alan-Goa evli birliğinin bir bölümünde, Burte Chinos' un koro ve bargutlarla bağlantısı etnik sürecinin sonucu kodlandı.

***

Hikaye

Chonos türünden bahsetmek hem Moğolların Gizli Hikayesi hem de Rashid ad Dean ' in ′′ Yazım Kitabı ′′ nda bulunuyor. Yazılı kaynaklara göre Chonos, Cengiz Han ' a katılan ilk Moğol soyudur. Rashid ad-Dean ' e göre, Chonos Borgigin soyunun sorumlusudur. Charake-Lingum ' un üç oğlu vardı: Ulukchin-Chine, Gandu-Chine ve Surkuduku-Chinhe, iki büyükleri ve bir chonos doğuma başladı. Küçük oğul Ambagay Han ' ın babasıdır. Charake-Lingum ' un kendisi aşağıdaki kökene sahipti: Bodonchar - Habichi-Baatur - Dutum-Manen - Kaydu - Charake Lingum. ′′ Moğolların Gizli Hikayesi ′′ ne göre Haji Hachi Hulag (Hachi-Kuluk) oğlu Man Tudoon (Dutum-Manen) torunuydu. Alan Goa ' dan gelen nirun-Moğollar arasında Chinos soyundan bahsediliyor.

Rashid ad-Dean, Chonos soyunun Taijiut kabilesinden gelmesine rağmen Cengiz Han ' ın Taijiut savaşında Cengiz Han ile ittifak halinde olduklarını yazdı. Dalları Charake-Lingum oğullarından ′′ kardeşinin karısını aldı, ondan iki erkek çocuğu oldu, biri Gandu-Chine, diğeri Ulukchin-Chine. Chinos, çinenin çoğul sayısında. Gandu-Chine adının anlamı erkek kurt, Uluççin-Çine 'nin anlamı kurt ". Chonosov' a ′′ nukuz ′′ dendi, nukuzami de diğer kabileye ′′ Darlekin ′′ dendi, Moğollara ait olan diğer kabileye de ′′ darlekin ′′ denildi. Burada bu kabilenin yetmiş demirci kürkü ile demir dağı eriten ve sözde Ergune-kun bölgesinden (ki bu da Ashin ' in bazı efsanelerine uyuyor).

***

′′ Gaybı Söylentiye göre Jamuhe, Dalan Baljut Savaşı ' nda Tamujin ' in birliklerini sıkıştırmayı başardıktan sonra (1186) ′′ yetmiş prens kazanında kaynatılmasını emretti ". Bu kadar şiddetli bir idam, Echirit ' ler tarafından bağlandı (orta boy. ikires) Mulhe-Tataha ve Borolday, Jamuhi 'nin bahisinde olduğu için Cengiz Han' ı Jamuhi ordusundan yaklaşan tehlikeye karşı uyardı. Echirits ' in Cengiz Han ' ı uyarması, Echirites ve Borjigin ' in akrabalık bağını açıklıyor. Tüm ahlak ve ahlak kurallarını delmiş akraba tarikatları, araştırmacılara göre, bu durumlarda neredeyse tek uyanıklık sebebidir.

Araştırmacılara göre, Cengiz Han ' ın atası olan Börte-Chino, Echiritlerin bir parçasıydı. Borthe Chino ' nun Echirites ile akrabalığını belirten gerçeklerden biri de Bortae Chino adının Echirit doğum gruplarının benzeri Hamnay Shono, Borsoy Shono, Otorsho, Shono, Shubthai Shono, Tümentay-Shono, Buga Shono, ee-shono, baga-shono vb. ve aynı zamanda kökeni olan Baykal ' ın batı yakasının Batı yakası, şehirler. Shono (chonos) şu anda en büyük Echirit doğumlarından biridir.

Kalmykya ' da sadece derbetlerde (dervudlar, baga-derbetler, ikki-derbetler) ve buzavlar, yani Don Kalmyk (eski) Chonosovskaya eski hali). İlginç bir gerçek, Türk ve Hazar Kağanatları 'nda antik çağda hüküm süren Türküt türü Ashin' in tamgası (Hazar kentlerinin kazılarında arkeologlar tarafından bulundu) ve modern oyrat-Kalmytsk aymak (türü) Baga-chonos yerleşiminde yaşayan, Ergeni adı verilen bölgede, Oiratçada ′′ havalı, yükseklik ′′ anlamına gelir. Hazar Kağanatında Aşina ' nın Batı şubesinin yönetim kurulu dönemi L.N. Gumilov tarafından tanımlandı.

***

Aristokratlar, doğumu gereği Tajiut, Artahan ve Sijiutların hükümdarları ile bağlantılıdırlar. - yüzyılın sınırında Chonos, Hantay Dağları ' nda yaşamış ve Cengiz Han ve Jamuha arasında savaşırken birçok kez tehlikeye atılmıştır. yüzyıllarda Chonos Doğu Moğolistan ' ın Halhassk tümenine girmiş ve aristokrat hükümdarları o dönemin siyasi işlerine aktif olarak katılmış ve son derece etkileyiciydi. Bazı bilim adamları Chonos ' un kiyatları ve borjiginleri yanıtladığını düşünüyor. Yerli Moğolların çoğu Nohos ve Kiyat doğumundan geldi ve akraba kökenli oldu. Bu nedenle araştırmacılar Borjigin ve Kiyat ' ı Chonos ile bağladılar.

Kaynak: TengriHallaan https://vk.com/tengeri_hallaan



Moğollarda Chino / Chono   ( Kurt)

Ekstra bilgiler:

Cengiz Han'ın ataları

Borte Chino (Gri Kurt) ve eşi Gua Maral (Beyaz Doe) idi.

1. Bat Tsagan - Borte Chino ve Gua Maral'ın oğluydu

2. Tamacha - Bat Tsagan'ın oğluydu

3. Horichar Mergen - Tamacha'nın oğluydu

4. Uujim Buural - Horichar Mergen'in oğluydu

5. Sali Hachau - Uujim Buural'ın oğluydu

6. Yehe Nidun - Sali Hachau'nun oğluydu

7. Sem Sochi - Yehe Nidun'un oğluydu

8. Harchu - Sem Sochi'nin oğluydu

9. Borjigidai Mergen - Harchu'nun oğluydu ve karısı Mongoljin Gua'ydı.

10. Torogoljin Bayan - Borjigidai Mergen'in oğluydu ve karısı Borogchin Gua idi.

11. Duva Sokhor - Torogoljin Bayan'ın ilk oğluydu

11. Dobun Mergen - Torogoljin Bayan'ın ikinci oğluydu ve karısı Alan Gua idi.

12. Belgunudei - Dobun Mergen ve Alan Gua'nın ilk oğluydu

12. Bugunudei - Dobun Mergen ve Alan Gua'nın ikinci oğluydu

---

12. Bukhu Khatagi - Dobun Mergen'in ölümünden sonra tasarlanan Alan Gua'nın ilk oğluydu

12. Bukhatu Salji - Dobun Mergen'in ölümünden sonra doğan, Alan Gua'nın ikinci oğluydu.

12. Bodonchar Munkhag - Alan Gua'nın üçüncü oğludur ve Dobun Mergen'in ölümünden sonra dünyaya gelmiştir.

13. Habich Baghatur - Bodonchar Munkhag'ın oğluydu

14. Menen Tudun - Habich Baghatur'un oğluydu

15. Hachi Hulug - Menen Tudun'un oğluydu

16. Khaidu - Hachi Hulug'un oğluydu

17. Baishinkhor Dogshin - Khaidu'nun ilk oğluydu

18. Tumbinai Setsen - Baishinkhor Dogshin'in oğluydu

19. Khabul Khan - Tumbinai Setsen'in ilk oğlu ve Moğol Khamag Hanı'dır (1120–1149)

20. Ohinbarhag - Habul Han'ın ilk oğluydu

20. Bartan Baghatur - Habul Han'ın ikinci oğluydu

21. Mengitu Hiyan - Bartan Baghatur'un ilk oğluydu

21. Negun Taiji - Bartan Baghatur'un ikinci oğluydu

21. Yesugei - Bartan Baghatur'un üçüncü oğluydu ve karısı Hoelun'du

22. Temujin (Cengiz Han) - Yesugei ve Hoelun'un ilk oğlu ve Khamag Moğol Hanı (1189–1206)

22. Hasar - Yesugei ve Hoelun'un ikinci oğluydu

22. Hachiun - Yesugei ve Hoelun'un üçüncü oğluydu

22. Temuge - Yesugei ve Hoelun'un dördüncü oğluydu

22. Behter - Yesugei ve daha küçük karısı Sochigel'in ilk oğluydu

22. Belgutei - Yesugei ve daha küçük eşi Sochigel'in ikinci oğluydu

21. Daridai - Bartan Baghatur'un dördüncü oğluydu

20. Hutugtu Monhor - Habul Han'ın üçüncü oğluydu

20. Hotula Khan - Khabul Khan'ın dördüncü oğlu ve Moğol Khamag Hanıdır (1156–1160)

20. Hulan - Habul Han'ın beşinci oğluydu

20. Hadan - Habul Han'ın altıncı oğluydu

20. Todoi - Khabul Khan'ın yedinci oğluydu

19. Semsochule - Tumbinai Setsen'in ikinci oğluydu

20. Ardi Barlas - Semsochule'nin ilk oğluydu

17. Chirhya Lynhua - Khaidu'nun ikinci oğluydu

18. Sengun Bilge - Chirhya Lynhua'nın oğluydu

19. Ambaghai Han - Sengun Bilge'nin oğlu ve Moğol Khamag Hanıydı (1149-1156)

17. Chaujin Ortagai - Khaidu'nun üçüncü oğluydu

Cengiz Han'ın torunları

Temujin (Cengiz Han) - Moğol İmparatorluğu'nun Kurucusu ve Kağan'ı (1206–1227)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...