Bu Blogda Ara

25 Nisan 2021 Pazar

25 Nisan - "ROBIGALIA" - Via Claudia'nın beşinci milinde flamen Quirialis tarafından bir köpeğin kurban edilmesi.

 



Ante diem VII Kalendas Maias (Mayıs Kalendlerine 7 gün)

25 Nisan - "ROBIGALIA" - Via Claudia'nın beşinci milinde flamen Quirialis tarafından bir köpeğin kurban edilmesi.

Köpek Yıldızı Siris'in akşam ayarıyla birlikte, yeni mahsulleri küfle tehdit edebilecek bahar fırtınaları başlar. Özellikle buğday, yılın bu zamanında mantar pasına duyarlıydı. Siris'in akşam ayarı 6 Mayıs'ta gerçekleşecek ve bu da Robigalia için Jülyen takvimi hesabına uyuyor.

Robigalia ritüeli, Flamen Quirinalis'in akşamları Via Claudia boyunca, Robigo'nun Roma'nın kuzeybatısındaki bir sığınağa sahip olduğu Şehirden uzakta, beşinci mil işaretine çıkmasını sağladı. Orada Robigus ve / veya Robigo'ya fedakarlık teklif etti. Verrius Flaccus (CIL 1: 236, 316) ve Varro (Ling. Lat. 6.16), küçük tanrı Robigus'a sunulan bugünün kurbanlarını kabul ettiler. Ovid (Fasti 4.907-932) ve Columella (Rust. 10.342), diğerleri arasında, dualarını tanrıça Robigo'ya yönelttiler.

Diğer hastalıklar gibi, tahıl pası da Yeraltı'nın karanlığıyla ilişkilendirildiğinden ve ruhların ortaya çıktığı gecenin hastalığı önlemek için en uygun zaman olduğu düşünüldüğünden, fedakarlık geceleri yapıldı.

Fedakarlık, koyunların ve emziren yavruların özüydü. Festus bize, "kızıl saçlı tanenin olgunlaştığında altın bir buğday mahsulüne (s. 285) olgunlaşmasına neden olmak için kurban olarak tamamen yakılan kırmızımsı yavru köpekler" olduğunu bildirir.

Sirius, ona yavru köpeklerin sunulmasının bir nedeni gibi görünen Köpek Yıldızı veya Alpha Canis Maior'dur. Bununla birlikte, köpekler ve yavru köpekler Yeraltı Dünyası ruhlarına yapılan diğer fedakarlıklarda ve ayrıca Herkül için fedakarlıklarda kullanıldı.

Pliny tarafından dişi bir köpeğin dış kısmından yapıldığından söz edilen bir Augurium Canarium da bu sıralarda yapıldı:

"Commentarii Pontificum'da şu etkiyi okuyoruz: 'Dişi kurbanlıktan bir cehennem elde etmek için, mısır başağı kılıftan çıkmadan önce ve sonra tekrar kılıfa girmeden önce bir gün ayrılmalıdır. . '"~ G. Plinius Secundus, Historia Naturalis 18.3 (14)

Bu alıntı, Robigalia'nın imparatorluk zamanlarında olduğu gibi belirli bir tarihte yapılmadığını, bunun yerine diğer yıldızların gözlenmesiyle diğer festivallerin düzenlendiği gibi Sirius'un gözlemine dayandığını gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...