Bu Blogda Ara

3 Nisan 2021 Cumartesi

"Moravka 1" ve "Moravka 2" adlı iki antropomorfik figürin, pişmiş toprak, Neolitik dönem, Vinča kültürü, MÖ 4500 civarında, Orta Sırbistan, Paraćin yakınlarındaki Drenovac arkeolojik kazı alanındaki büyük bir Neolitik yerleşimin kalıntılarında bulundu.

 



"Moravka 1" ve "Moravka 2" adlı iki antropomorfik figürin, pişmiş toprak, Neolitik dönem, Vinča kültürü, MÖ 4500 civarında, Orta Sırbistan, Paraćin yakınlarındaki Drenovac arkeolojik kazı alanındaki büyük bir Neolitik yerleşimin kalıntılarında bulundu.

Figürinler, üçgen yüzleri, belirgin burunları ve büyük badem şeklindeki gözleri ile tipik bir Vinča sanatı tarzında yapılmıştır. Bedenler, kıyafetleri veya dövmeleri temsil eden doğrusal süslemelerle süslenmiştir ve baş ve omuzlar, ilave süsleri takmak veya heykelciyi bir ip veya bir ip üzerine asmak için kullanılan küçük deliklerle delinmiştir. Her iki figürinin de çıkıntılı göğüsleri ve kadim zamanlardaki doğurganlığın tüm sembolleri olan göbek üzerinde modellenmiş göbek ile ana hatları çizilen kalça bölgesi vardır. Her iki kafadaki ayrıntılar saç stillerini veya bir tür dekoratif veya ritüel şapkaları temsil ediyor olabilir.

Boyutlar - yükseklik 30 cm ve 28,5 cm.

Jagodina'daki Müze Koleksiyonu.

Drenovac, 40 hektardan fazla alanı kapladığı için Balkanlar'daki en büyük Neolitik bölgelerden biridir. Keşifler, erken Neolitik dönemden (Protostarčevo evresi, MÖ 6,200 civarında) ve Geç Neolitik (Vinča kültürü, MÖ 5,200 - 4,500) ve kültürel katman 6,5 metre derinliğe kadar uzanan yerleşim kalıntılarını keşfetti.

Drenovac'taki Neolitik yerleşim çok gelişmiş ve organize olmuş, düzenli sıralar halinde birbirine yakın inşa edilmiş çok sayıda evden oluşuyordu.

Yüzey evler plan olarak dikdörtgen şeklindeydi ve bazılarının birden fazla katı veya tabanı vardı. Kazılan evlerin çoğu, nedenleri henüz tam olarak anlaşılamayan bir yangında tahrip edildi ve arkeologlar kalıntılarının içinde çok sayıda antropomorfik ve zoomorfik heykelcik, sunak, ocak, muska, çanak çömlek, alet ve mücevher parçaları keşfettiler.

Vinča, Avrupa Neolitik döneminin en önemli tarih öncesi kültürlerinden biridir. Vinça halkı, dikdörtgen evler, düz sokaklar ve meydanların bulunduğu iyi organize edilmiş yerleşim yerlerinde yaşıyordu. Pişmiş toprak ve taştan yapılmış güzel sanat eserleri, çoğu insan benzeri ve hayvan figürinleri, güzel çömlekler ve şaşırtıcı şekil ve detaylara sahip sunaklar ürettiler.

Vinča kültüründe bakır cevherinin sömürülmesi ve işlenmesi, dünyanın en eski metalurji izleri arasında ve Avrupa'daki en eski izler arasında olup, 6000 ila 7000 yıl önce Sırbistan'daki Pločnik, Belovode ve Rudna glava gibi çeşitli arkeolojik sit alanlarında kaydedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...