Bu Blogda Ara

22 Nisan 2021 Perşembe

Roma'nın Kuruluşu: MÖ 21 Nisan 753 MMDCCLXXIV ab Urbe şartı Roma'nın kuruluşundan itibaren 2.774 yıl

 



Roma'nın Kuruluşu: MÖ 21 Nisan 753

MMDCCLXXIV ab Urbe şartı

Roma'nın kuruluşundan itibaren 2.774 yıl

"Şehrin kökenine geldik [...]. Surların çevresini sabanla izlemek için uygun bir gün seçildi; Palilie yakındaydı: iş onlardan başlıyor. Taşı, yemi bulmak için dibe atılır ve yakın yerden toprak getirilir; hendek keseklerle doldurulur; doldurulduğunda bir sunak dikilir ve bu yeni ocak yanan bir alevle ofisini iyi yapar. stiva, Romulus'un izini sürüyor. karıklı duvarlar; beyaz bir inek ve bir kar-öküz, saban tarafından sürüklenir. Bunlar kralın sözleri: "Ey Jüpiter, şehri kurarken bana yardım et, ey baba Mars, ve sen, ya da anne Vesta! Aklınızı bana çevirin, hepinize ya da çağırmanın dindar olduğu tanrılara! İşim dileğinle yükselsin. Gücün fethedilen dünya üzerinde uzun süre kalsın ve Doğu ile Batı sana tabi olsun. "Dua etti ve Jüpiter iyi dileklerini solunda bir gök gürültüsü ile dile getirdi ve gökyüzünün sol tarafından şimşek fırlattı. alâmetten memnun olan vatandaşlar temelleri attılar ve çok kısa bir süre içinde yeni duvarlar inşa edilmeye başlandı. Hiç kimsenin duvarların ve saban demirinin kazdığı hendeklerin ötesine geçmediğinden emin olun; eğer biri bunu yapmaya cesaret ederse, onu ölüme gönderin. "Bunu görmezden gelerek, Remus mütevazı duvarları küçümsemeye ve şöyle demeye başladı:" İnsanlar sığınağında güvende olacaklar mı? " Kral bunu öğrenir öğrenmez akan gözyaşlarını yutar ve acının yarasını göğsünde kapalı tutar. Açıkça ağlamak istemez ve güçlüler örneğini izler: "Aynı kaderle olabilir. Düşman duvarlarımı aşıyor! "[...] Böylelikle şehir ortaya çıktı (o zaman kim inanırdı?) Hangisi galip ayaklarını tüm topraklara atabilirdi."

(Şehrin temeline ulaştık [...]. Duvarların çizgisini sabanla çizmesi için uygun bir gün seçildi. Pales festivali yaklaşıyordu; o gün çalışma başladı Sert kayaya bir hendek kazıldı; toprağın meyveleri dibine atıldı ve onlarla birlikte komşu topraktan toprak alındı. Siper küfle dolduruldu ve üstüne bir sunak kuruldu. ve yeni bir ocağın üzerinde gerektiği gibi bir ateş yakıldı. Sonra pulluğa bastırarak duvarların çizgisini işaretlemek için bir karık çekti: boyunduruğu beyaz bir inek ve kar beyazı bir dümen taşıdı. Kral şöyle konuştu: "Ey Jüpiter, Peder Mavors ve Anne Vesta, şehri bulduğumda yanımda durun! Ey kulak verin, dindarlık isteyen tüm tanrılar! Sizin himayeniz altında bu kumaşım yükselsin! Bu imparatorluk ülkesi uzun süre dayanabilsin ve onun Egemenlik! Doğu ve Batı buna tabi olsun! "Bu yüzden dua etti. Jüpiter, solda gök gürültüsüyle ve şimşeklerle yanıp sönerek işaretlere kefil oldu. o gökyüzünü terk etti. Ağrıya sevindiler, vatandaşlar temelleri attı ve kısa sürede yeni duvar ayağa kalktı. Romulus'un kendi adını verdiği Celer, "Celer, dikkat et, payının açtığı duvarları ve siperleri hiç kimse geçmesin: kim bunu yapmaya cesaret ederse onu öldürsün" dedi. Bundan habersiz olan Remus, alçak duvarlarla alay etmeye başladı ve "Bunlar insanları koruyacak mı?" Ve hemen onların üzerinden atladı. Anında Celer, döküntü adama kürekle vurdu. Kanla kaplı Remus, taşlı zeminde battı. Kral bunu duyduğunda, fışkıran gözyaşlarını boğdu ve kederini göğsüne kilitledi. Halk içinde ağlamazdı; metanet konusunda bir örnek oluşturdu ve "Öyleyse, duvarlarımı geçecek düşman" diye seslendi. [...]. Muzaffer ayağını tüm dünyanın boynuna basmaya mahkum bir şehir ortaya çıktı. Böyle bir kehanete o zaman kim inanabilirdi?)

(Ovid, Fasti, 4, 807-862.)

(fotoğrafta: ikizler Romulus ve Remus'u emziren dişi kurt ile gümüş didrama ve MÖ 4. ve 3. yüzyıllarda "Romano" yazısı)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...