Bu Blogda Ara

15 Ağustos 2021 Pazar

KITSUNE, MİSTİK JAPON tilkisi

 



                                      KITSUNE, MİSTİK JAPON tilkisi

Japonya'da kitsune tilki anlamına gelir ve ormanlara ve köylere bakmaktan sorumlu tilki şeklindeki bir orman ruhunu temsil eder. Kökeni, bu hayvanların insanlarla uyum içinde yaşadığı ve sonsuz efsaneler türediği Eski Japonya'ya kadar uzanır.

Kitsune, Japon mitolojisinde önemli bir figürdür, çünkü tilkinin, bilgisi gibi yaşla birlikte artan büyülü yeteneklere sahip akıllı bir varlık olduğuna inanılır. Yaşlandıkça, daha akıllı ve daha güçlü olur ve gerginlik miktarı artar, en güçlüsü olarak toplamda dokuza ulaşır.

Kitsune metamorfiktir, yani güzel bir genç kadın, yaşlı bir adam olabilir, hatta belirli bir insanın görünümünü taklit edebilir. Bu formda, genellikle insanlarla yaramazlık yapar, ancak bir hayvan olarak rolü bir koruyucudur. Bazı efsanelere göre, kitsune insanlara dönüşürken kuyruklarını saklamakta zorlanır ve gölgeleri tilki şeklini korur, bu da gerçek kimliklerini ortaya çıkarır.

Kitsune, bereket, tarım, pirinç ve tilki tanrısı Shinto Inari ile ilişkilidir. O, onun elçisi ve hizmetkarıdır ve bu rol, tıpkı bir tanrıymış gibi, erkeklerin adaklarla teşekkür ettiği özel güçlerini güçlendirmeye yardımcı olur.

Ancak kitsune bir tür yōkai veya manevi varlıktır ve kitsune kelimesi bazen "tilki ruhu" olarak çevrilir. Ancak ruh olması onun hayalet olduğu veya sıradan tilkilerden farklı olduğu anlamına gelmez. Japonya'da "ruh" kelimesi, uzun ömürlü tüm tilkilerin doğaüstü güçler kazanması nedeniyle bir bilgi veya aydınlanma durumunu yansıtır.

Genel olarak, kitsune'nin iki yaygın sınıfı vardır: bir yanda zenko ya da "İnari'nin tilkileri" vardır, bunlar iyiliksever ve adı geçen tanrıyla ilişkilidir; Beyaz renklidirler ve manevi koruyucular olarak kötülüğü uzaklaştırmaya yardımcı olurlar. Öte yandan, vahşi, yaramaz ve hatta bazen kötü olan yako veya "tarla tilkileri".

Bazı yerel geleneklerin başka kitsune'leri vardır, örneğin ninko, görünmez bir tilki ruhu, insanlar ancak onlar tarafından ele geçirildiğinde algılayabilirler, kutsunetsuki adı verilen bir eylem. Bir başka gelenek de kitsune'yi güçlerine göre sınıflandırır ve on üç farklı sınıfa sahiptir.

Kitsune'nin birçok yeteneği arasında, ağızda veya kuyruklarda ateş veya ışık görünümü (kitsune-bi, "ateş tilkisi"), başkalarının rüyalarında gönüllü tezahür, uçma yeteneği, görünmezlik vardır. ve illüzyonların yaratılması. Bazı efsaneler, kitsune'den o kadar güçlü bahseder ki, zamanı ve mekanı bükebilir, insanları çıldırtabilir veya fantastik biçimler alabilirler. Diğer kitsune vampirlere benzer özelliklere sahiptir ve insanların yaşam enerjisi veya ruhuyla beslenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...