Bu Blogda Ara

19 Eylül 2021 Pazar

Meksika'daki Chichimeca kabilesi. Chichimeca, Nahuatl'da bir kelimedir "insanlar köpek"Ya da"köpek soyları", Sonra chichi o köpek olarak tercüme edilir

 










Chichemecas Tarih, Yer, Din ve Ekonomi

chichemecas veya chichimeca kültürü, "Chichimecas'ın ülkesi" anlamına gelen Mexicas Chichimecatlalli'nin çağırdığı günümüz Meksika'nın orta kuzey bölgesinin çöl bölgelerinde yaşayan birkaç halk veya kabilenin savaşçısıydı..

Chichimeca kültürü aslen kuzeyden gelen, efsanevi Chichimeca şefi Xolotl liderliğindeki on üçüncü yüzyılda Tollan Xicocotitlan şehrini işgal eden göçebe halklardan oluşuyordu. Oradan, bazılarının yerleşik insan olduğu Meksika Vadisi boyunca dağıtıldı ve kuruldu..

Mesoamerica'da Chichimeca, daha sonra avcı-toplayıcı olan çiftçi grupları yaşadı. İspanyol fetihleri ​​sırasında en önemli Chichimecas'ların dört ülkesi guamares, pames, zacatecos ve guachichiles idi..

Chichimecas'ın göçebe halklarının durumu, bu yerli kabilelerin yaşadığı bölgelerin kuraklığı ve su eksikliği ile açıklanmaktadır. Ancak, Meksika Vadisi'ne yerleşen halklarından bazıları, daha sonra yerleşik hale geldi..

Chichimeca kültürü, verimli toprakları ve daha fazla su kaynağını işgal eden zengin komşu toprakları olan Mesoamerica ve Oasisamérica'nın aksine, kuruluğu ve az ekolojik çeşitliliği ile karakterize bir bölge olan Aridoamérica'nın en temsilcisi olarak kabul edilir..

Meso-Amerikan kültürleriyle temas kurdukları zaman, tarımsal bilgileri ve değişim ve ticaret uygulamalarını emdiler. Avuç içi veya otların yaprakları ile yapılmış kulübelerde ve mağaralarda yaşadılar.

Büyük inşaatçılar olmamalarına veya Meso-amerikan kültürleri gibi mimari ve sanatsal bir gelişime sahip olmalarına rağmen, göçebe karakterleri nedeniyle, belirli bölgelere yerleşebilecek yerleşik kabileler bazı tören merkezleri inşa ettiler..

indeks

  • 1 Menşei ve tarihçesi
    • 1.1 Savaşçı kültürü
    • 1.2 Chichimec kabileleri ve torunları
  • 2 Yer
  • 3 Din
  • 4 Sosyal organizasyon
  • 5 Ekonomi
  • 6 Tören merkezleri
    • 6.1 Diğer yapılar
  • 7 El Sanatları
  • 8 Kaynakça

Köken ve tarih

Chichimeca kültürünün etnik kökeniyle ilgili çok az literatür var, çünkü bu diğer yerel halklara biraz düşmüştür. Sadece günümüz Meksika’nın en kuzey bölgelerinden, güney bölgelerine göç ettikleri yerlerden geldikleri bilinmektedir..

Chichimeca, Nahuatl'da bir kelimedir "insanlar köpek"Ya da"köpek soyları", Sonra chichi o köpek olarak tercüme edilir ve mecatl ip demektir. Adın kökeni hakkında yapılan diğer araştırmalar, chīchī (chichi'den daha yumuşak olarak telaffuz edilir) emmek olarak tercüme edildiğini, bu yüzden chichimeca'nın (emen) olacağını

Diğer yazarlar ismi kartallarla ilişkilendirir. Ayrıca, chichimeca teriminin İspanyol fatihleri ​​tarafından aşağılayıcı bir şekilde kabul edildiğine inanılmaktadır. Bu halklara barbarlar olarak ve kültürü olmayan, Toltekler, Meksika ya da daha yüksek kültürel gelişim düzeyine sahip olan Mayalardan ziyade,.

Yine de, şimdi Meksika’daki terim, "vahşi" veya "ilkel" ile eşanlamlı olarak kullanılabilir..

Savaşçı kültürü

Meksika'nın fethi ve sömürgeleştirilmesi sürecinde, Chichimeca kabileleri, tam olarak göçebe ya da yarı göçebe doğası nedeniyle İspanyollara karşı geldi. İki yüzyıl boyunca Yeni İspanya'nın kuzey bölgelerinde bulunan İspanyol ordusuna savaştılar..


Bununla birlikte, Chichimec kabilelerine ait bazı gruplar Avrupalılarla “Kuzey Chichimec savaşları” olarak adlandırılan kuzeyde kolonileştirmek için müttefik oldular..

Tarihsel olarak, Chichimecas, adaptasyon için büyük kapasiteye sahip büyük savaşçıların halkları olarak kabul edilmiştir. Chichimeca halkları çok zorlu ortamlarda, çok kuru iklimler, kurak ve engebeli arazilerle uyum sağlamayı başardı..

Bu, onları göçebe olmaya zorladı, bir yerden başka bir yere taşındı ve geçim yollarını değiştirdi, yaşadıkları havaya ve tarihi durumlara adapte oldu..

Chichimec kabileleri ve torunları

Guamares, pames, zacatecos ve guachichiles kabilelerinin yanı sıra, caxcanes, tecuexes, piteros ve chalihuantitler gibi diğerleri de vardı..

Chichahua, Sonora ve Durango Tarahumara kabilelerinden oluşan grupların ardından eski Chichimec halklarından soyundan geliyor..

Aynı şekilde Tepehuanes (Durango) ve Guarijío, Pimas, Seris ve Chihuahua ve Sonora Mayosları ile birlikte Pames de Querétaro ile aynı şekilde. Bütün bu yerel gruplar Chichimecas’ın antropolojik ve kültürel mirasının bir parçasıdır.


Ancak, şu anda Chichimecas'ı ataları olarak kabul eden tek grup, Guanajuato ve San Luis de Potosi eyaletinde yaşayan Chichimeca Jonaz etnik grubunun üyeleridir. Bu grubun kültürel kimliği ve gelenekleri ile birlikte kendi dili vardır..

konum

Chichimeca halkları, Yengeç Dönencesi'nde başlayan ve bugün güney Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar uzanan Meksika'nın kuzey kesiminde yaşıyordu. Bu kültürü derinlemesine inceleyen bir araştırmacı olan arkeolog Beatriz Braniff Cornejo, bu geniş bölge kısmını Gran Chichimeca olarak adlandırmayı önerdi.

Büyük Chichimeca'da çiftçiler, toplayıcılar, avcılar ve balıkçılar yaşamak için bir araya geldi. Braniff bu bölgeyi iki geniş alana böler:

-Kuzeydoğuda yer alanlardan biri tarımsal köylerin ve bazı göçebe grupların köylerini temel olarak yerleştirmiştir..

-Diğer bölgeye, daha sonra avcı-toplayıcı gruplarının kurulduğu temelde yerleşik çiftçi gruplarının yaşadığı Mesoamerica Chichimeca adı verilir..

Chichimecas, Durango, Coahuila, Aguas Calientes, Zacatecas, Nuevo Leon, Tamaulipas ve San Luis Potosí eyaletlerinin mevcut bölgelerine yerleşti. Yani, kuzeydeki Querétaro'dan Saltillo'ya ve Guanajuato'dan San Luis de Potosi'ye yayıldılar..

Sabit bir sınırlama olmadan bölgeleri işgal eden topluluklarda yaşama gerçeği, onları diğer kabilelerle sürekli tartışmalara soktu, su ve yiyecek sıkıntısına neden oldu..

din

Misyoner Fray Juan de Torquemada’ya göre, Chichimecas’ın “uyumlu bir dini” de yoktu. Aslında, Chichimecas'ta Meso-Amerikan halkları gibi toprak, su veya doğurganlıkla bağlantılı tanrılar yoktu. Güneşe, aya ve bazı hayvanlara tapınırlardı..

Çok tanrılı dinlerini, sivil-din merkezlerinde, madai cojoo (büyük cadı) ya da rahipler aracılığıyla büyücüler aracılığıyla uyguladılar. Kronikler, diğer Meksika kültürleri gibi tanrılarına ibadet etmediklerini, çünkü dini referanslarını değiştirebileceklerini veya yeni mistik figürleri inançlarına dahil edebileceklerini belirtmişlerdir..

Chichimecas arasında ölülerini yakmak ve külleri tutmak geleneksel bir şeydi, ancak yemeklerini koydukları tepeler ve ölenlerle ilgili figürinler gibi belli yerlere gömdüler..

Dansları, düşmanlarının etrafında yapıldığı zaman dini bir konsepte sahipti. Dini ritüelleri hasatla ilişkilendirildi. Bu ritüellerden biri, danstan sonra, kaktüs buzağıdan bir diken ile kan damlacıkları çıkardığı ve onunla birlikte yetiştirildiği yerin (milpa) serpildiği.

Dini ritüellere, maguey veya ton balığı ile yapılan alkollü içecekler ve trans durumlarına ulaşmalarına yardımcı olan peyote gibi halüsinojenler eşlik ediyordu..

Sosyal organizasyon

Chichimecas çoğunlukla göçebe halklar olmasına rağmen, bu onların hiyerarşileri olan bir sosyal örgütlenmelerini de engellemedi. Ataerkil bir sosyal örgütlülüğü vardı.

Her kabile, Caligüe'de veya büyük bir evde yaşayan en cesur savaşçı olan Tlatoani (büyük hatip) adlı bir kaktüs tarafından yönetiliyordu. Yüce rahip insanlara rehberlik etmekten, cetvele tavsiyelerde bulunmaktan ve manevi nitelikteki yasaları dikte etmekten sorumlu manevi bir lider iken.

İktidardaki caudillo'nun üst üste gelmesi, meydan okuma, seçim veya cinayetle yapıldı. Fray Juan de Torquemada’ya göre, Chichimecas’larda hizmet ettikleri bir kral veya lord figürü yoktu, askeri liderdi.

Chichimecas aralarında evlendi. En kuzeydeki bölgelerde yaşayan kabileler çok eşlilik kurarken, güney halkları monogami ile karakterize edildi, zina ölümle cezalandırıldığından.

Bazen barış yapmak için, rakip kabilelerin kaktüslerinin oğulları arasında evlilikler yapılır. Örneğin, Chichimeca lordlarıyla Toltec kadınları arasında kurulan evlilik ittifakı, bu kültürün Meksika Vadisi'ndeki gücünü güçlendirmeye hizmet etti..

Aile ve sosyal roller çok iyi tanımlanmıştır. Avlanma, balıkçılık, savaş, tarım ve el sanatları çalışmaları insan tarafından kullanılmıştır. Öte yandan, kadın, tüm ev işlerine ve meyve ve tohum hasata bakmalıydı..

Chichimecas, zaferleri kutlamaya, düşmanlarla uzlaşmaya ve özel günleri kutlamaya hizmet eden partileri severdi. Bol yiyecek ve içecek servis ettiler.

ekonomi

Chichimecas'ın ekonomisi, bazı sedanter kabilelerde avcılık, balıkçılık, toplanma ve tarım esasına dayanıyordu. Göçebe veya yarı göçebe insanlar olan Zacatecos ve Guachichiles durumunda, avlanma ve toplanma ile yaşadılar.

Öte yandan, daha yüksek bir gelişim derecesine sahip olan caxcan, pames, tecuexes ve guamares, belki de Otomi veya Tarascan komşularından tarımsal teknikler öğrenmiştir. Zirai gelişebilecek Chichimeca grupları nehirlere ve diğer su kaynaklarına yakın bölgelerde yaşadı..

Devamları için nehirlerden ve göllerden elde ettikleri yiyecekleri ekledikleri fasulye, mısır, şili ve balkabağı yetiştiriyorlardı..

Bu halklardan bazıları, güneydeki Meso-Amerikan kabileleri ile gıda ve hayvan ticareti ve alışverişinde bulundu. Chichimecas, diğer halklarla iletişim kurarken, sosyal ve ekonomik niteliklerini kendi kültürlerine dahil etti..

Tören merkezleri

Bazı Chichimec köyleri, tanrıları için tören merkezleri veya mabetler olarak hizmet veren tapınaklar-kaleler inşa ederken, aynı zamanda savunma ve korumaları için de tahkimatlar inşa ettiler. Bu tapınaklar yüksek yerlere ya da dağlara inşa edildi.

Caxcan ve tecuexes tarafından yaptırılan tapınaklar bu iki amaca sahipti. Savaş zamanlarında kutsal alan ve savaş döneminde kale olarak hizmet ettiler..

Bu kültürlerin ana tören merkezi Teocaltitán'da, Corona tepesinde (Santa Cecilia Acatitlan), El Tamara ve El Bolón'da bu tür tapınaklardan bazı kalıntılar vardır..

Cerro de Teocaltitán kalıntıları, Jalisco'daki Jalostotitlán belediyesinde yer almaktadır. Bu önemli arkeolojik alanın tören merkezi, tarihi 450 ila 900 arasında tahmin edilen anıtsal mimarisiyle öne çıkıyor..

Şimdiye kadar tanımlanmış 23 yapıdan oluşan kompleksin dikdörtgen ve levadas platformları, batık verandaları, açık alanları ve top oyunu için bir alanı var..

Zacatecas eyaletinde, aynı zamanda, Altavista'lılar gibi Meso-Amerikan klasik döneminin Chalchihuites - Chichimeca kültürünün tören tapınaklarının bazı önemli kalıntıları da vardır..

Chichimeca tapınakları tepetate, kayalar (özellikle bazalt) ve çamurla yapılmış adolarla yapılmıştır..

Diğer yapılar

Araştırmacılar, Chichimeca kültürünü entelektüel ve teknik gelişim dereceleri açısından iddia etmişlerdir. Bu anlamda kuzey Meksika ve güney Amerika'dan gelen yerleşik Chichimeca grupları belirtilmiştir..

Mogollón ve New Mexico Anasasi gibi Chichimeca kültürünün halkları, Arizona Hohokamı ile birlikte, şaşırtıcı sulama sistemleri inşa etti..

Chichimeca gruplarının diğer önemli yapıları Paquimé kültürüyle Casas Grandes, Chihuahua'da görülebilir. Aynı şekilde, San Marcos kasabasında, Chaco Kanyonu'nda ve hatta Paquimé şehrinde.

Cerro del Tenayo'nun (Sierra de Guadalupe) eteklerinde yer alan Tenayuca şehrinin arkeolojik bölgesinde, Chichimeca kültürünün yanı sıra Teotihuacán, Mexica ve Acolhua kültürlerinin mimari izleri vardır..

Bu şehir Meso-Amerikan klasik sonrası dönemde, Chichimeca halkının lideri Xolotl tarafından kurulmuş ve krallığının başkenti olarak hizmet vermiştir. Oradan Meksika Vadisi topraklarının egemenliğini ve fetihlerini genişletti..

el sanatları

Chichimecas oldukça az sanatsal bir gelişime sahip olmasına rağmen, bu kasabalardan bazıları resim, petroglif, müzik, seramik ve el sanatları geliştirmiştir..

San Luis de Potosí'deki kazılarda, vücutta izleri olan kadınların figürleri ve kil kapları gibi Chichimeca seramik örnekleri bulunmuştur. El sanatları açısından marangozlukta, dokumada, sepetçilikte ve kundakçılık sanatında mükemmeldirler, eskisi gibi çalışırlar ve oklarının uçlarını parlatırlar..

El işleri temelde dokuma ve ahşap eşyalardan oluşuyordu. Yine de, bulunan arkeolojik kanıtlar, insan kemikleri ve hayvanlarının yetenekli oymacıları olduklarını göstermektedir. Aynı şekilde, yerel faaliyetlerinde kullanılan agav, acele ve avuç içi sepetleri örüyorlar..

Şu anda chichimecas torunları tekstil için çeşitli tekstiller hazırlarlar, aynı zamanda cam, pirinç ve ahşabı işlerler. En yaygın el sanatları, sanatsal figürler, ruanalar, jorongos ve diğer kıyafetleri içeren dokuma el dokuması battaniyeleridir..

Ayrıca pirinç ve cam ile eşyaların ve baston ve ahşap müzik aletlerinin üretiminde ustalar. Bunlar arasında, requintos, flüt, vihuelas ve çeşitli marangozluk işleri.

referanslar

  1. Amerika Yerli Halklarının Tarihçesi / Meso-Amerikan Kültürleri / Chichimeca. 16 Temmuz 2018'de en.wikibooks.org adresinden alındı
  2. Arkeolojik Sit Teocaltitán. Sc.jalisco.gob.mx tarafından danışmanlık
  3. Chichimecas, kuzeyin büyük savaşçıları. Milenio.com dan
  4. Chichimeca kültürü. Ecured.cu tarafından danışma
  5. Chichimeca. Es.wikipedia.org adresinde danışıldı
  6. Chichimecas. Sabinashidalgo.net danışmanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...