Bu Blogda Ara

23 Haziran 2019 Pazar

ERA TEPANECA Tepanecas





     

ERA TEPANECA.

resim
Çok medeni bir kültür olarak kabul edilmesine rağmen, Tepaneca halkının çok az tarihi kaynağı var, bunlardan en eskisi belki de Tepaneca'nın hacca giden 8 kabileden biri olduğunu söyleyen Codex Boturini (hac şeridi). Chicomoztoc, Matlatzincas, Xochimilcas, Tlahuicas, Malinalcas, Acolhuas, Chalcas ve Huexotzincas şirketlerinde glif tetl (taş) tarafından tanımlanmış ve lideri Matlaccoatl (10 yılan) olarak adlandırılmıştır. 

Xolotl döneminde, Tollan'dan (Tula) büyük Chichimeca ülkesi, Tenayuca'da kurulur ve sermaye ile Tepanecas, Otomíes ve Acolhuas'a Azcapotzalco, Xaltocan ve Tetzcuco kentlerini verir. .

Tepanecas’ın Meksika Havzası’na gelmesi, Meksika’lıların yıllarca sürmesinden öncedir ve bu, Meksika’ya başlandığında, göller bölgesinde stratejik bölgelerin yanı sıra siyasi, ekonomik ve sosyal bir avantaj işgal etmelerini sağlar. Bölgeyi dolaşmak için, Tepaneca zaten merkezi Mesoamerican bölgesi boyunca hâkim bir şehirdir ve gücü, hemen hemen bütün Toluca Vadisi boyunca uzanan ve sayısız Otomian halkı arasında uzanan dağları havzanın batısına kadar geçmiştir. Nahua-Tolteca üyeliğinin Culhuacan'ı, Chichimeca üyeliğinin Tetzcuco ve Otomí üyeliğinin Xaltocan'ı gibi daha sonra Tepaneca'nın gücüne kapılacak olan iktidar merkezleriyle bölgesel üstünlük.



resim
Codex Azcatitlan, plaka 3. hacca ait sekiz kabile. Tepaneca, soldan sağa ikinci, glif Tetl (taş) ile tanımlanır.

resim
Xolotl, (ağacın solunda oturan) García Granados Codex'teki Chichimeca ulusunun büyük kurucusu.
resim
Carlos de la Rocha’nın izniyle, Tepanecas’ın yerleşim yerinin planı. daha fazla ziyaret görmek için: www.satrapa1.com




Xolotl, kızlarından biriyle Tepaneca lideri Acolhnahucatzin ile evlendiğinde ve ona Xólotl’ın konu halkları olan Tepanecas’a haraç ödemek için Atophnahucatzin’le evlendiğinde, Tepaneca’nın gücünün başlangıcından bahsedebilir. tahakküm dönemini başlatır. Acolhnahuacatzin, genişlemeci özlemlerini, kayınpederi Xólotl'ın ölümüne kadar bastırdı, daha sonra kuzeydeki halkları bastırmak için bir dizi askeri kampanya başlattı. C. Tenayuca, Tepotzotlán ve Cuauhtitlán.


Bu aynı zamanda Teoloyucan mümkündür Bu olayla ilgili bir kayıt olmamasına rağmen, Tepaneca sınırı Citlaltepec ile devam ettiğinden ve Xilotepec'e devam ettiğinden, bu fethi üstlenmek kaçınılmazdır. Daha önce de bahsettiğim gibi, bu kültürün tarihsel verileri gerçekten azdır. 

Azcapotzalco, 1375-1428 yılları arasında maksimum gelişmesine ulaştı ve tüm Meso-Amerikan merkezi alanını işgal etmeye geldi. Bu onun Huey Tlatoani Tezozomoc görevinde gerçekleşti.


resim
Tepaneca imparatorluğunun konsolidasyonu, 1324'ten 1375'e kadar Carlos de la Rocha’nın maliyeti, daha fazla ziyaret görmek için: www.satrapa1.com .

Bize bu kültürün gelişimine atıfta bulunan bazı kaynaklar (bu durumda Tepanecan kökenli olmayan belgeler oldukları içinikincil olarak kabul edilirler) ile ilgili olarak iki belge vardır:1561 Azcapotzalco mektubu ve Cculr del del García Granados Kodeksi'nden Tepanecáyotl . 

Mektup Latince'de Tepaneca yerlilerinin eskiliğini ve önemini savundukları belli imtiyazları talep etmek amacıyla İspanya Kralı'na Latincede yazılmıştır, çünkü söylediğine göre, birçok halkın asilliği Azcapotzalco'da ortaya çıkmıştır. 

Söz konusu mektubun bir parçası aşağıda yazılmıştır:
"... kasabamız eskiden harika bir ildi, ama aralarında iki asıl kişinin de belirtilmesi gerektiğine inanıyoruz: Birincisi, başları aşağıdaki gibi olan pek çok özneli ve kolektif halka sahip olduğunun açık bir kanıtı:Quauhnahuac, Tetelpa, Xilotepec, Her biri bir yıllık haraç ödemekle yükümlü olan Matlatzinco, Cohuatepec, Cempohualla ve Nanacapa, her yıl bir haraç ödemek zorunda kaldılar, bu Meksika eyaletinin Marquis Cortes tarafından fethedilmesinden önceydi ve ikincisi ise Azcaputzalco'dan verimli bir kaynak olarak doğdu. daha önce sadece Teçoçomoctli denilen halkımızın baskın olduğu basit koloniler vardı, çok zengin ve cömert ama hepsinden öte çok uzun ömürlü bir adamdı, çünkü yaşlıların hafızasına göre 166 yıl yaşadığı söyleniyor ... "
Codex García Granados ile ilgili olarak, belirli stil anomalileri, yazım şekli ve üretim zamanından dolayı "techialoyan" denilen bir belgedir. İçinde, bazı gliflerin okunaksız olmasına veya kaligrafinin çözülememesine rağmen , Azcapotzalco hükümdarlarının soylarının ve krallığına tabi olan halkların yöneticilerinin isimlerinin temsili olan "Tepanecáyotl Çemberi" olarak adlandırılan görünmektedir. topraklarının kapsamını anlamak için. Ek olarak, Tenochtitlan, Tlatelolco ve Acolhuacan (Tezcuco) soylarını, tüm bu bilgileri Nahuatl'da glif ve parıltılarla ancak Latin karakterleriyle içerir.


Codex García Granados, 674 cm ölçüsüz bir amat kağıdı şerididir. 49.5 cm uzunluğunda. ortalama genişlik En az 6 bölümden oluşan çok sayıda set içerir. Her iki tarafa boyanmış ve bu tür kodlarda istisnai olan birkaç renkten ve bazı altın uygulamalarından mahrum bırakılmıştır.

 
resim
García Granados Codex'e göre Tepanecayotl'un çemberi.
Tepanecas'ın yazılı kaynak eksikliğinden sorumlu olanlardan biri, 1428'de başkent Azcapotzalco'yu yıkayan ve Tepanecas'ın hikayelerini yakma emrini veren Itzcohuatl (izcoatl), tlatoani Mexica'dır. Bu nedenle, genellikle Tibet karşıtı ve antiotomik olan Texcocanas, Mexicas ve Cuauhtitlamecas kaynaklarına gitmeliyiz, bu nedenle onları belirli çekincelerle çalışmak zorunda kalacağız, çoğu tarihçi Azcapotzalco'nun çok farklı kökenlerden insanlar yaşadığını kabul eder.

Tepanecas'ın ve onların büyük başkenti Azcapotzalco'nun sonu, oğlu Tayatzin'i halefi olarak belirleyen Tezozomoc'un ölümünden sonra ortaya çıkar, ancak Maxtla (oğullarından biri) iktidarı ele geçirir ve tahtı işgal eder. Yönetici olarak yaptığı ilk eylemlerden biri, Meksikalıların haraçını arttırmaktır çünkü onlardan nefret ediyordu, Meksikalı yönetici İzcoatl, isyan etmeye boyun eğen diğer halkları çağırıyor ve Tlacopan (Tacuba) ve Tezcuco ile Üçlü İttifak kuruyor. 1428'de Maxtla'yı mağlup ettiler ve Azcapotzalco şehrini imha ettiler, hemen kitaplarını (kodeklerini) imha ettiler ve tarihi kendilerine uygun şekilde yazdılar.
resim
Codex García Granados. Tenochtitlan ve Tlatelolco'nun soy soyları, sol altta İzcoatl ve sağ Acolmiztli'de görülür. Soldaki karakterler Tenochcas ve sağdaki karakterler Tlatelolcas.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...