Bu Blogda Ara

21 Haziran 2019 Cuma

İskandinavya'da cadı davul kalıpları



  İskandinavya'da cadı davul kalıpları
Dünyanın her yerinden çok sayıda insanın şamanistik davul ve ritüel davul var. Bununla birlikte, sadece birkaç kültürde, tamburu boyama sembolleriyle boyamak geleneksel bir yöntemdi. Bu yazıda, kavak ağacı kabuğundan kırmızımsı renkle boyanmış geleneksel otantik Sámi davul kalıplarını öğreneceğiz.
Sami ve bazı Sibirya halkları arasında, desen geleneği güçlü olmuştur. Sibirya Yakutyanı, davul filmindeki desenleri bir araya getirme eğilimindedir, ancak örneğin, dambıl ve mansha ile, desenler eksiktir. Lehto Ry’nin internet sitesinde , uygulayıcıları davullarını ana tanrı Tengri’nin görüntüsünün ortasına çeken Moğol merhametine bir giriş yapıldı Elleri davul kafasını tanrıların görkemli dünyasına ve ellerinin altındaki yer altı insan dünyasına böldü.
Amerikalılar, davulları müzikal, ritüel ve şamanik olarak kullanma konusunda uzun bir geleneğe sahiptir. Davulların tarzı bir kabileden diğerine değişmiştir, bu nedenle desende veya desen eksikliğinde büyük farklılıklar vardı. Tambur çerçevesi, üzerine keçi veya geyik derisi uygulanmış ahşapla işlenmiş veya oyulmuş ahşap bir gövdeden oluşturulmuş olabilir. Geleneksel olarak, Hint davul büyüklüğü ve hatta çapı büyüktü. En büyük davullar, çevresinde birkaç davulcunun dolaştığı ve davul çalabildiği özel olarak yapılmış davullara dayanıyordu.
İskandinav eski davul
İskandinavya'da kaç tane cadı davul çalındı? Hafıza verileri ve belgelenen veriler eski davullar hakkında neler söylüyor?
Yaklaşık 70 davul korunmuş, tüm davullar İsveçli etnograf Ernst Manker Die Lappische Zaubertrommel I - II'nin kitaplarında çok dikkatli bir şekilde tanımlanmıştır Kitabın ilk bölümü 1938'de, ikincisi 1950'de yayınlandı. Kitapları bulmak artık zor. Antikalarda ilk taksit yaklaşık 1500 avro tutuyor.
Aslen İskandinavya'da Kopenhag Müzesi'nde toplanan yüzlerce davul vardı. Hepsi 1795'te Kopenhag'da imha edildi. İmha edilen davullar çoğunlukla Finlandiya ve Norveç'in en kuzey bölgelerinden toplandı, bu nedenle maalesef Finlandiya'daki eski davulların neredeyse tamamı tahrip edildi. Misyonerler ve Hıristiyanlar ayrıca Laponya'da aktif olarak davullara zulmetti ve onları yok etti. Fin topraklarında davulcunun belgelenmiş davulları arasında üç davul var. Laponya'dan iki Kemi ve Utsjoki'den bir Kemi.
Ernst Manker'e göre İskandinavya'daki cadı davullarının yerleri
Haritadaki davulların yerleri (Manker kitabından)
Davul tipi dağılımı
Norveç ve İsveçli davullar, genellikle sert bir filmdi, bu da davul filminin ortasında güneş aldıkları anlamına geliyordu. Finlandiya ve diğer kuzey Lapland davullarında, güneş yerine üçlü bir dünya görüşü vardı. Davul filmi üç farklı seviyeye ayrıldı. Üçüncü tambur tipi kaynaşmıştı; Üçlü dünya görüşüne ek olarak, davulcunun ortasında güneş vardı. Bazı davullarda orta kısımda bir dünya ağacı veya bir dünya direği vardı.
Ortada güneş bulunan heliosentrik tambur

Üçlü dünya manzarasına sahip bir davul

Burada, tamburun ortasında bir güneş ve üçlü dünya görüşü var.

Finlandiya'da üç sayfada bulunan davul (Manker kitabından):
Finlandiya topraklarında bulunan tüm davulların tarif ettiği üç aşamalı bir dünya vardır:
Ylinen: Tanrıların ve Işığın Ruhları Dünyası 
Merkez: Dünyevi Dünyanın 
Manevi Dünyası Alinen: Ataların, Hayvan Hayvanlarının ve Cehennem Tanrılarının Dünyası
En genç davullarda, ruh dünyasının manzarası daha günlük yaşamla ilgili manzaralarla değiştirildi. Üst, orta ve alinen Norveç, İsveç ve Finlandiya'da çizim yapabilir. Ren geyiği, en yakın kilise, köylüler ve diğer dünyasal semboller de vardı. Böyle bir davul ile geleceği tahmin etmek ve bir geçiş yapmak yerine, reçinelerin hangi yöne gittiğini ya da rahibinin ziyaret edeceği metale veya kemikleri zıplatmak için çok somut olabilir.
Davulların gösterilen dış kısmı nesnenin kamusal tarafıydı. Halk içindi ve paylaşılan şeyler içindi. Davulun içi şifreli, mistik bir taraftı ve sadece kendisi için cadıydı. Yardımcı asma olarak tanımlanmış olabilir ve asılı güç eşyaları ve asılı hediyeler vardı. Davul yapmak genellikle yıllar süren bir süreçti.
Davul sembolleri
Manker'ın çalışmalarında, bateri kalıplarının anlamını önerdiği geniş metin bölümleri vardır. Karakterler ve elfler benzer çizimlerde sunulduğu için yorumlar hakkında birçok görüş olabilir. Bir kişi, yalnızca karakterin parlak nesnesinin bir ladin, ren geyiği veya ilahi bir parlayan ışın olup olmadığını tahmin edebilir. Sonuca bağlı olarak, ilahiyatın neyle ilgili olduğu konusunda çok farklı bir sonuç olabilir.

Tamburun üzerine yerleştirilen ve tahminde kullanılan Arpa (Manker kitabından)
Ren Geyiği Boynuzu Çekiçleri veya Sopaları (Manker'in Kitabı)
Resimler ve Semboller:

Bu seri kapsamlıdır ancak Manker materyalinden gelen her şeyi içermez. Bazı simgeler, örneğin, tarzı çok benzer bir biçimde çizilmiş, bu yüzden kapalı birkaç neredeyse aynı çizimleri weeded edilir. Bu sayfayı zamanla güncelleyeceğim, böylece resimlere eklemeler yapılabilecektir.
insanoğlu

Bir cadı'nın sembolü (yönetmen) ve bir şaman / cadı veya büyülü bir adam
Davul ve cadı

geyik
köpek
kurt

Ayı ve Ayı Ayı
Hayvanlar: tilki, bez, sansar, çakal, su samuru


avcılık
Bir av silahı ve büyülü bir alet olarak yay

kunduz
kuş

yılan
Ren geyiği ve ren geyiği kutsal tehlikede ( passevare ), yakınlarda Ren geyiği ve çit
Balık ve olta takımı

Ağlar ve tekneler

gemiler
Ren geyiği ve çalışkan (çubuk)
Güneş, ay, yıldızlar

Heliosentral tamburun merkezinde güneş enerjisi merkezi
kulübe
Niliaitta
ambar
Depolama et ( luovve )
Atıyla hastalıkların ithalatçısı Ruto
Ağaçları veDalları ile Karakterler Belki vahşi yaşam ve tanrı Leibolmai, cennet tanrıçası Veralden Olmai / Radien ya da bahar ve bereket tanrıçası Rana Neida'yı avlıyor.
Göksel Tanrı Radien
Thunder Thief Tiermes (Horagallis) ve sembolünün çift sembolü
Yel Değirmeni Bieggagall (Bieggagall)
Dal veya halo (kutsal yarıçapı) ile Tanrı karakteri (Radien)
tanrılar
Kaltak-Tanrıçalar
"Particiler", bazı çevirilerde: Cuma-cumartesi-pazar günleri
Seita, kutsal bir yer
Saivo ve Jabmeaimo (Jajala), tamburun altında / sağında
Jabmeaimo
Kilise ve rahip (eskiden beri Hıristiyanlığın Lapland'a yayılmaya başlamasıyla birlikte)
Tamburdan desen kombinasyonları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...