Bu Blogda Ara

17 Haziran 2019 Pazartesi


Küîeyvin Öldürülmesi, Bekr Ve Tağlib Kabileleri Arasında Meydana Gelen Vak'alar


Vâilb. Hinbb. Efsâb. Du'mîb. Cedüeb. Esedb. Rabî'ab. Nizârb. Maadd b. Adnan'ın iki oğlu Bekr ile
Tağlib kabileleri arasındaki savaş, Küleyb'in öldürülmesi yüzünden meydana gelmişti. Küleyb'in
nesep şeceresi ile birlikte asıl adı: Vâil b. Râbî'a b. Haris b. Züheyr b. Cüşem b. Bekr b. Hubeybb.
Amrb. Ganmb. Tağlib idi.
Onun "Küleyb" lâkabını alması ise şöyle oldu : O herhangi bir yere gitmek istediği zaman yanma bir köpek yavrusu alır, güzel bir bahçeye veya hoşuna giden bir yere geldiği zaman bu köpek yavrusuna vurur, sonra onu bağırır ve havlar vaziyette buraya bırakırdı. Bu köpek yavrusunun havlamasını duyanlar oradan uzaklaşırlar ve oraya yaklaşmazlardı. İşte bu sebeble kendisine "Küleyb" lâkabı verildi. Önceleri kendisine "Küley-bu Vâil (Vâil'in köpekçiği)" deniliyordu, fakat daha sonra Vâil kelimesi atılıp sadece "Küleyb" lakabıyla anılmağa başladı ve bu isimle şöhret ka​zandı.
Rabî'ab. Nizâr'm sancağı oğullarının en büyüğünün elinde bulunuyordu ve büyüklük sırasına göre
onların arasında el değiştiriyordu. Sonra bu sancak torunlarından 

Aneze b. Esed b. Rabî'a'nın eline geçti. Bu soyda bıyıkları kısaltıp sakalları sarıya boyamak âdeti vardı ve bunu Rabî'a kabilesinden diğer soylara karşı koyup savaş yapmak isteyenler yapardı. Daha sonra bu sancak Abdu'1-Kays b.Efsâb. Du'mîb. Cedîle b. Esedb. Rabî'ab. Nizâr'm eline geçti.
 Bu soyun âdeti ise, kendilerine sataşıp kötü söz söyleyenleri tokatlamak, kendilerine tokat atanları da öldürmek şeklinde idi.
Bundan sonra sancak el değiştirip aynı soydan Nemirb. Kaasıt b. Hinb'in eline geçti.
 Bu soyun âdeti ise yukarıdakiler in âdetlerinden farklı idi. Daha sonra adı geçen sancak Bekrb. Vâil'in eline geçti. Bu soyun âdeti ise bir kuş yavrusu sebebiyle başkalarına kötülük etmekti. Onlar, kuş yavrusunu yolun ortasına (veya dört yol ağzına ?) bağlarlar, kuşun yeri böylece belli edildikten sonra hiç bir kimse bu yoldan geçmezdi. Gelip geçmek isteyenler ise bu yolun solundan ve sağından giderlerdi. Nihayet sancak Tağlib kabilesine geçince, bunu Vâil b. Rabî'a aldı.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, onun âdeti yanında köpek yavrusu taşımaktı. Maad kabilesi sadece şu üç kişinin reisliği altında toplanmıştır : Birincisi: Âmir b. ez-Zarib b. Amrb. Bekrb. Yeşkürb. Hâris'tir. Bu zatm soyu Advânb. Amrb. Kays Aylan kabilesine dayanmaktadır. Bu kabile de Ünâsb. Mudar soyundandır. Ünâs ile İlyâsb. Mudar'ın erkek kardeşidir. İşte Âmrb. ezZarib, Mezhic kabilesi ayrılıp Tihâme'ye hareket ettiği zaman Maadd kabilesinin başında kumandan olarak bulunuyordu. Bu, Tihâme ahalisi ile Yemen kabileleri arasında ceryan eden ilk hadise idi.
İkincisi: Rabî'ab. Haris b. Mürre b. Züheyr b. Cüşem b. Bekrb. Hubeybb. Kelb'dir. Bu zat, Yemâme
ahalisi ile Yemenliler arasında meydana gelen Süllân vak'asmda Maadd kabilesinin başında
kumandan idi. Üçüncüsü : Vâil b. Rabî'a, yâni Küleyb'dir. Bu zat, Hazâz vak'asmda Maad kabilesinin kumandanı idi ve Yemen topluluklarını dağıtıp onları hezimete uğratmıştı, bu sebeple Maadd kabilesi mensupları hükümdarın tacını ona verip vergilerini ona ödemeğe başladılar ve onun itaati altına girdiler. Fakat bir müddet sonra Küleyb gurur ve taşkınlığa kapılıp kavmine zulmetmeğe başladı. Zulmü o noktaya vardı ki, üzerinde bulut bulunan yerleri yasak bölge ilân edip buralarda hayvan otlatılmasına müsaade etmedi. Bir defa Küleyb : «Falan yerin vahşî hayvanları benim civarımda (himayemde) sayılır.» dedi mi, artık orada avlanılmaz, kimse develeriyle oraya giremez, onun ateşinin yandığı yerde ateş yakamaz, evlerinin ara​sında dolaşamaz ve oturduğu yere oturamazdı.
Cüşemoğulları ile, Şeybânoğulları tefrikaya düşmekten korkup birlik hâlinde yaşamak istediklerinden
aynı yurtta karışık hâlde otururlardı. Kü-îeyb ise Mürre b. Şeybânb. Sa'lebe'nin kızı ve Cessâs b.
Mürre'nin k\z kar​deşi Celîle ile evli idi.


  Kaynak :Ibnu'l Esir - El Kamil Fit Tarih-1


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...