Bu Blogda Ara

28 Haziran 2019 Cuma

Mezo-Amerika'da Köpekler - Dogs in Mesoamerica






Mezo-Amerika'da Köpekler - Dogs in Mesoamerica


Çeşitli türden köpeklerde prehispanic var olduğu bilinmektedir yılında arkeolojik ve ikonografik kaynaklar tarafından gösterildiği gibi, Mesoamerica ve 16. yüzyıl İspanyollar ifadeleri. Orta Meksika alanında, üç yarış vardı: orta boy kürklü köpek ( itzcuintli ), orta boy tüysüz köpek ( xoloitzcuintli ) ve kısa bacaklı, ( tlalchichi ) Colima merkezli ve şimdi soyu tükenmiş. Dışında diğer daha belirgin özelliklerinden başka köpekler de yiyecek (tüm tüketilen etin% 10 kullanılmıştır Teotihuacan ) ve ritüel kurban.

Maya evcilleştirilmiş köpekleri kullanıldı

Antik Mayalar , güney boyunca yaşamış bir grup insanın Meksika ve Orta Amerika'da evcilleştirilmiş kullanılan köpekler yardımcısı avcılık, bir gıda kaynağı olarak günlük bazda ve dini ve manevi ritüelleri bir unsur.

Arkeolojik kanıtlar

Köpeklerin kalıntıları kalma sitelerinde bulunmuştur Preclassic aracılığıyla Postclassic dönemleri Mezoamerika gibi erken 1200 M.Ö. olarak kalma. Bu kalıntılar ortaya çıktı atık alanlarından yarda yüzeyler yayılmış ve kurbanlık teklifleri alanlarının yakınında. Köpeklerin mevduat diğer bitki ve hayvan kalıntıları ile birlikte keşfedildi olduğundan, diğer küçük memelilerin olanlardan köpek parçaları deşifre etmek zordur. In Colha, Belize , köpek ayak kemikleri ve dişler başka vücut kısmından daha bulundu.

Köpeklerin Kullanımları

Köpek kullanım miktarı zamana ve yere boyunca değişik olmasına rağmen, Maya alanının kıyı bölgelerinde halkı dolayı protein kaynağı olarak onların sürekli kullanılabilirlik ve hızlı çoğalan kabiliyetlerine köpekler üzerinde fazla önem koydu. Damızlık ve evcilleştirilmiş köpeklere gerekli düşük enerji kullanımını yükselterek. Balık ve diğer avlanan hayvanlar bir gıda kaynağı olarak köpekler kadar güvenilir değildi ve o tüketimi için bu hayvanları yakalamak için daha fazla enerji ve zaman gerektiriyordu. Genel olarak, çünkü diğer fauna köpek mevduat karşılaştırılması ve nasıl köpek mevduat miktarı çeşitli dönemlere ait siteler arasında farklılık taşımaktadır. Köpeklerin işlevi zamanla dini bir sembolün buna bir gıda kaynağından değişmiş Çünkü eğer bu varyasyonun, bu kesin değildir. Yemekten olma yanında, köpekler de avcılık ve seyahat arkadaşları olarak kullanılan ve evde süpürücü edildi.

Gıda olarak Köpekler

Preclassic ve Erken Klasik dönemde (250 CE aracılığıyla 1200 M.Ö.) bir kısmı sırasında, köpekler Cuello , Belize yetiştirilen ve bir yaşını ulaştı kez öldürüldü. Köpek kemikleri tamamladığını epifiz füzyonu ve bir yıldan daha uzun yaşadığı yetişkin köpekler gibi aşınma normal yolları göstermedi. Yavru kalıntıları bulunmadı. Köpekler hadım ve beslenmiştir mısır onlar kesim için hazır olmak için yeterince şişman olana kadar. İçinde Preclassic dönemi boyunca Yucatán bölge , köpekler birincil et tedarik değildi, ama arkeolojik kanıtlar onlar Maya diyetin önemli bir parçası olduğunu gösterir. Aslında, Colha yerinde, beyaz kuyruklu geyikler Maya et kaynağının kadar elli oranında oluşturdu. Preclassic döneminde başlayarak, Maya seçkinler rekabetçi şenlikleri sırasında köpekler görev yaptı. Ya haşlanmış vardı ya bir kurban törenle yakıldı. Kemikler, doğranmış, kırık ezilmiş ve iç iliği çıkarmak için kaynatıldı.

Köpek beslenme

Yeme ek olarak mısır , köpekler ev artıkları yedi. Köpekler için uzman diyet her türlü hiçbir kanıt yoktur. Bugün, Yucatec Maya onların köpek yiyen ataları hakkında konuşmak ve köpekler onları altı ila sekiz vererek mısır beslenme geleneği sürdürmeye devam ekmeği günlük.

köpek ırkları

Çağdaş Maya ırkları ayırmak karşılık hepsi kendi sözlüğündeki "köpek", dokuz kelime var. Bu köpekler kalem yerel olarak yetiştirilen Merida, Yucatan İspanyol kaşifler, beslenen mısır ile onaltıncı yüzyılda belgelenmiş ve pazarda satıldı. Maya tarafından tanınan köpek, başka tür tüysüz oldu xoloitzcuintli Ancak ırklar arkeolojik olarak tanımak zordur.

Maya kültürü ve din Köpekler

Maya literatürde Köpekler

In Popol Vuh , K'iche' Maya yaratılış hikayesi, köpekler belirli olaylarda önemli roller oynamıştır. Tanrılar tahtadan onları yapılmış Örneğin, yaratma insanlarda ikinci girişimi felaket döndü. Ahşap insanlar duygusuz ve köpeklere yem olmaz. Buna misilleme olarak, köpekler sinirlendi ve onları yok etti. Hikayenin özü Maya köpekleri böyle mısır gibi iyi bir insan diyet beslenen emin olmak “medeni” dir. Köpekler ritüel kurban kullanıldı zaman hareket ikili bir anlam içeriyordu: bir kişinin insanları temsil onu mısır, besleyerek köpeğe saygı verdi. İnsanlar Popol Vuh tanrıların tarafından mısır yapılmıştır. Popol Vuh başka hesap açıklanır Kahraman ikizleri olarak da bilinen Yeraltı Lordları, ait olan bir köpek ödün Xibalba'ya . Köpek ölmüştü sonra Kahraman İkizleri hayata geri getirdi. Lordlar onlar feda ve onları diriltmeye ikizleri istedi o kadar etkilendiler. Sonunda, Kahraman Twins Xibalba'ya Lordlar kurban ve hayata geri getirebilmek üzerinden takip etmedi. Bu sayede insanlar yeryüzünde yaşamak için yapılmış. Hikaye yenileme ve insan yaşamı ile köpekleri bağlantılı. Köpekler ölümle ilgilidir ve Yeraltı giden insanların işi vardır. Onlar ateşi temsil eder ocağın koruyucuları, Maya yaşamın iki bileşeni vardır.

Köpek fedakarlık ve gömülme

Köpekler kurban veya defin için kullanılan edildiği birden durumlar vardır. Köpek kurban Ayrıca köpek gömü onay olmuştur “... ... açılış ve yeni sivil dini merkezler kuruluşunu” ilgili ritüelleri için siyasi alanda önemli idi Cozumel yönetimini içeren koşullarda kullandı. Köpekler “yeni başlangıçlar" ile ilişkili olduğu ve rengi gibi görünüyordu noktalar ile yerine yılbaşı töreni. Dogs insan feda edilmiş kakao ekonomik öneme temsil çünkü kakao ritüelleri sırasında kurban edildi. Bağlantılı Simgesel doğurganlık ve atalara tapınma köpek içeren gömüler. Köpekler mezarlarda yanı sıra kraliyet konutlar insanlarda yanına gömülme bulundu, muhtemelen ötedünyaya sahiplerini rehberlik etmek.

Maya sanatta Köpekler

Maya sanatta, köpekler çeşitli roller ve medyada temsil edilir. Bunlar Popol Vuh ya mezar geçit gelenler gibi sahneler tasvir edilmiştir


Click on the image to view a larger image

Photographs © Justin Kerr
All rights reserved.
May not be reproduced without
permission of the copyright owner.

Added 1998-06-04

boyalı bir vazo, olası bir cenaze alayı büyük bir örneğini 


Click on the image to view a larger image

Photographs © Justin Kerr
All rights reserved.
May not be reproduced without
permission of the copyright owner.

Added 1998-01-19

               

Kaynakça

  • Clutton-Brock, J. "Sosisli:. Cuello, Belize Preclassic Maya kültüründe yenilebilir Köpekgiller" Arkeolojik Bilimler Dergisi. (1994) 21.6: 819.
  • Kerr, Justin. "Son Yolculuk: Ratinlinxul Vazo Üzerine Düşünceler ve aynı temanın diğerleri." Maya Vazo Veri Tabanı. 17 Eylül 2008. < http://www.mayavase.com/ >.
  • Masson, Marilyn A. "Postclassic Maya Topluluklar de Ritüel ve Yurtiçi Bağlamlarda Hayvan Kaynak Manipülasyonu." Dünya Arkeolojisi. (1999) 31.1: 93-120.
  • Beyaz, Christine D. "Preclassic Colha de geyik ve köpek kullanım Maya kalıpları için İzotop delil." Arkeolojik Bilimler Dergisi. (2001) 28,1: 89.


  • Beyer, Herman. "Eski Meksika'da Köpek Sembolik Anlamı." Amerikan Antropolog. (1908) 10.3: 419-422. AnthroSource. < Http://www.anthrosource.net >.
  • Clutton-Brock, J. "Sosisli:. Cuello, Belize Preclassic Maya kültüründe yenilebilir Köpekgiller" Arkeolojik Bilimler Dergisi. (1994) 21.6: 819.
  • Kerr, Justin. "Son Yolculuk: Ratinlinxul Vazo Üzerine Düşünceler ve aynı temanın diğerleri." Maya Vazo Veri Tabanı. 19 Eylül 2008. < http://www.mayavase.com/ >.
  • Masson, Marilyn A. "Postclassic Maya Topluluklar de Ritüel ve Yurtiçi Bağlamlarda Hayvan Kaynak Manipülasyonu." Dünya Arkeolojisi. (1999) 31.1: 93-120.
  • Beyaz, Christine D. "Preclassic Colha de geyik ve köpek kullanım Maya kalıpları için İzotop delil." Arkeolojik Bilimler Dergisi. (2001) 28,1: 89.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...