Bu Blogda Ara

23 Haziran 2019 Pazar

Tula. Efsanevi Tollan.



       Tula. Efsanevi Tollan.



Tula'da, "Tül veya atların yeri" olarak , Mesoamerica'daki en büyük siyasi güç, 10. ve 12. yüzyıllar arasında, Serpantin Tula nehrinin  suladığı hafif nemli bir iklime sahip bir vadide kuruldu. Alan tanrı Quetzalcoatl'a kutsandı.

Teotihuacán'ın düşmesinden sonra ve MS 900 civarında, Xochicalco ve Cacaxtla'nın apojesinden sonra. C., Toltekler, Meso-Amerikan Merkez Platosu'nun daha büyük etkisinin merkezinde
 Tula'ya döndü. 16 km 2 uzatma ve bir 60.000 nüfuslu, Toltek gelenek ve onların tanrısı Quetzalcoatl'a ait mirasçıları yapma, Kosta Rika ormanlarda için Utah çöllerinde itibaren bulunmaktaydı kültürler üzerinde etki yapmıştır bir ticaret ve kültür merkeziydi.


Efsaneye göre, Quetzalcoatl, Tollan adında bir şehir kurdu. Mısırın mükemmel olduğu, renkli pamuğun yetiştirildiği ve yalnızca yılanların, kuşların ve kelebeklerin feda edildiği, barış ve refah krallığıydı. Ancak Quetzalcoatl'un rakibi Tezcatlicopa şehri istila etti ve onu krallıktan kovdu. Quetzalcoatl, deniz kıyısına gitti ve Venüs olma yolunda kendini kandırdı. Başka bir versiyon, bir sal yılana tırmandığını ve geri dönme vaadi ile ufukta ortadan kaybolduğunu söylüyor.

Diğer halkların militarizminin yükselişi, onikinci yüzyılın ortalarında, Meksikalılar, on yıllarca süren bir ıstıraba yol açan kenti yağmalayıp yaktı. İspanyolların gelişinde, meydanların, piramitlerin, sarayların ve çok sayıda yapay teras, kanal sistemlerinin, drenajların, karayollarının ve Tula nehrinin üzerindeki ilçelerin arasında geçişe izin veren köprülerin bulunduğu muhteşem bir kentin kalıntıları kaldı. Şehrin her iki kısmı.

Haritadan ve soldaki referanslardan arkeologların Tollán-Xicocotitlan dediği kentin mitolojik Tollan'dan ayrıştırılması için detaylarını öğrenebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...