Bu Blogda Ara

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Kolomb öncesi dönemi - Pre-Columbian era






Kolomb öncesi dönemi - Pre-Columbian era




Kolomb öncesi dönemi hepsini kapsar dönem alt bölümleri içinde Amerika tarihi ve tarih öncesi zamanını kapsayan, Amerikan kıtasında önemli Avrupa etkileri ortaya çıkmasından önce orijinal yerleşim içinde Üst Paleolitik döneminde Avrupa kolonizasyon sırasında Erken Modern dönemde .
İfade "Kolomb-öncesi dönemi" anlamıyla önceki zamana yalnızca atıfta bulunmakla birlikte Kristof Kolomb 1492 'in seferler, pratikte ifade genellikle tüm tarihini belirtmek için kullanılır yerli Amerika kültürlerin bu kültürlerin yok edildi dek, azalmış veya yoğun Bu Columbus'un ilk iniş sonrası onlarca yıl ya yüzyıllar oldu bile Avrupalılar tarafından değiştirilmiş. Bu nedenle alternatif terimler Ön-Americas , Ön Koloni Americas veya Prehistorik Americas kullanımı da vardır. Alanlarında ise Latin Amerika genellikle kullanılan bir terimdir Öncesi Hispanik .
Birçok Kolomb öncesi uygarlıkların kalıcı yerleşim, şehirleri dahil işaretlerinden kurulmuş tarım , sivil ve anıtsal mimari , büyük toprak işleri ve karmaşık toplumsal hiyerarşileri . Bu uygarlıkların bazıları uzun ilk daimi Avrupa kolonilerin zaman ve köle Afrikalılara (c. Geç 16. erken 17. yüzyıllar) gelişiyle solmuş ve ancak yoluyla bilinir arkeolojik araştırmalar ve sözlü tarih . Diğer medeniyetler sömürge dönemi ile çağdaş ve zamanın Avrupa tarihsel hesaplarında tarif edildi. Birkaç gibi Maya uygarlığının , kendi yazılı kayıtlarını vardı. Zamanın birçok Hıristiyan Avrupalılar gibi metinleri inceledi Çünkü sapkın , gibi adamlar Diego de Landa yerli geçmişlerini korumak isteyen bile, odun yığınları birçok metinleri yok etti. Diğerleri İspanyolca'ya transkripsiyonu veya dikte ederken sadece birkaç gizli belgeleri antik kültürün ve bilginin çağdaş tarihçiler kesitler vererek, orijinal dillerinde gelebilmiştir.
Yerli Amerikalı kültürler Kolomb öncesi döneme sonra gelişmeye devam ediyor. gelişen ve hayatlarının içine yeni kültürel uygulamalar ve teknolojiler adapte ederken bu halklar ve onların soyundan çoğu geleneksel uygulamaları devam etmektedir.

içindekiler

 
  • 1Tarihçe
    • 1.1Americas Yerleşim
    • 1.2Kuzey Amerika
    • 1.3Mesoamerica
    • 1.4Güney Amerika
  • 2Tarımsal gelişme
  • 3Genetik
  • 4Ayrıca bakınız
  • 5Kaynaklar
    • 5.1Bibliyografya

Tarihçe

19. yüzyılda arkeolojinin gelişmesine önce, Kolomb öncesi dönemin tarihçileri çoğunlukla Avrupa fatihler kayıtlarını ve erken Avrupa seyahat ve antikalar hesaplarını yorumlanır. Bu gibi erkeklerin işi on dokuzuncu yüzyıla kadar değildi John Lloyd Stephens , Eduard Selerve Alfred P. Maudslay ve bu nedenle kurumların Arkeoloji ve Etnoloji Peabody Müzesi arasında Harvard Üniversitesi , yeniden gözden geçirilmesi ve eleştirilere yol açtı Avrupa kaynaklar. Şimdi, Kolomb öncesi kültürlerin bilimsel çalışma en sık bilimsel ve multidisipliner metodolojileri dayanmaktadır.

Amerika'nın Yerleşim

Asya göçebe girmiş düşünülmektedir Americas aracılığıyla Bering Kara Köprüsü (Beringia), şimdi Bering boğazı ve muhtemelen kıyı boyunca. Bulunan genetik kanıtlar Amerindians 'anne tarafından miras kalan mitokondriyal DNA (mtDNA) Asya göç çok genetik popülasyonlarının teoriyi desteklemektedir. Binlerce boyunca, Paleo-Indians Kuzey ve Güney Amerika'da yayıldı. İnsanların ilk grup Americas göç etmesiyle tam çok tartışılan bir konudur. En erken teşhis edilebilir kültürlerin biri olan Clovis kültürünün bazı 13.000 yıl öncesine tarihlenen siteleri ile. Ancak, geri 20.000 yıl önce kalma daha eski siteler iddia edilmiştir. Bazı genetik çalışmalar Americas kolonizasyonu 40.000 ila 13.000 yıl önce kalmadır tahmin ediyoruz. Göç modellerinin kronolojisi şu anda iki genel yaklaşımlar ayrılmıştır. İlk kısa kronoloji teorisi ötesinde ilk hareketi ile Alaska içine Americas göçmen ardışık dalgalar ardından 14,000-17,000 yıl önce en erken ortaya çıkan. İkinci inançtır uzun kronoloji teorisi insanların ilk grup 50,000-40,000 yıl önce veya daha önceki muhtemelen çok daha erken bir tarihte yarımküreyi girdiğini önermektedir.
Eserleri edilmiş Kuzey ve Güney Amerika'da hem bulunmuştur tarihli 14.000 yıl öncesine ve buna göre insanlar ulaştığı ileri sürülmüştür Cape Horn bu zamana kadar Güney Amerika'nın güney ucundaki. Bu durumda, Eskimo halkları buz üzerinde hareket eden, muhtemelen en fazla 2000 yıl önce, ayrı ayrı ve çok daha sonraki bir tarihte geldi olurdu Sibirya Alaska içine.

Kuzey Amerika

Arkaik dönem

1000 M.Ö. de Amerika'da geçim yöntemleri Basitleştirilmiş haritası
  avcı-toplayıcı
  Basit tarım toplumları
  Karmaşık tarım toplumlar (kabile Şeflik veya uygarlıklar )
Buz çağı gerilemiştir olarak Kuzey Amerika iklim kararsız idi. Sonunda yaklaşık 10.000 yıl önce stabilize; iklim koşulları daha sonra bugünün çok benzerdi. Bu süre içinde, kabaca ait Arkaik Dönem , sayısız arkeolojik kültürleri tespit edilmiştir.
Kararsız iklim erken ile, yaygın göçe yol açtı Paleo-Indians yakında, Amerika genelinde yayılan kültürel ayrı kabileler yüzlerce içine çeşitlendirilmesi. Paleo-yerlileriydi avcı-toplayıcı muhtemelen bir ailenin yaklaşık 20 ila 50 üyeden oluşan küçük, mobil bantlar ile karakterize edilen. Bu gruplar tercih kaynaklar tükenmiş ve yeni malzemeler aranmıştır olarak yerden başka bir yere taşındı. Paleo-Hint dönemin çok esnasında bantlar avcılık artık soyu tükenmiş aracılığıyla öncelikle subsisted sanılıyor dev kara hayvanlarının gibi mastodonun ve antik bizon. Paleo-Hint grupları çeşitli araçlar taşıdı. Bu ayırt edici mermi noktaları ve bıçaklar, aynı zamanda parçalama ve gizlemek işleme için kullanılan daha az ayırt edici uygular dahil.
Kuzey Amerika kıtasının çokluk ve onun iklimlerde, çeşitli ekolojisi , bitki örtüsü , fauna , ve yeryüzü şekilleri, birçok farklı halinde birleşerek antik halkları açtı dilsel ve kültürel gruplar. Bu geleneksel geniş bir yelpazede tarafından açıklanan yerli halkların sözlü tarih, yansıtılır yaratma hikayeleri genellikle belirli bir kişi dünya yaratıldığından beri belli bir bölgede yaşayan söylüyorlar.
Binlerce yıl, paleo-Hint halkının yetiştirilen, evcil ve bitki türlerinin çok sayıda ekili boyunca. Bu türler çok besleyici ve onlar artık dünya çapında ekimi tüm bitkileri 50-60% oluşturmaktadır. Tarım daha ılıman ve korunaklı bölgelerde kabul ederken Genelde, Arktik, Subarctic ve kıyı halkları, avcı ve toplayıcı olarak yaşamaya devam etti. Onaylandığını da her yerde Fakat bitki yetiştirme popülasyonunda dramatik bir artış izin verdi.
Orta Arkaik dönem
: Kolomb öncesi Amerika önemli kültürel alanları      Arktik      Kuzeybatı     Aridoamerica      Mesoamerica     Isthmo-Kolombiya      Karayip     Amazon      Andes
İlk kompleks toplumların ortaya çıktığında önce göç veya göçler sonra, en erken ortaya çıkan yaklaşık yedi bin sekiz yıl önce, birkaç bin yıldı. Gibi erken 6500 M.Ö. olarak en Aşağı Mississippi Valley insanlar Monte Sano sitesinde kompleksi inşa edildi hafriyat höyükleri muhtemelen dini amaçlar için. Bu günümüz bulunan sayısız höyük komplekslerinin en erken tarihli olan Louisiana , Mississippi ve Florida . Yirminci yüzyıldan beri, arkeologlar araştırdı ve bu siteleri tarihli gelmiş. Onlar tarafından inşa edildiğini Onlar bulduk avcı-toplayıcı olan insanlar mevsimsel olarak siteleri işgal ve henüz seramik gelişmediği toplumlarda,. Watson Fren , on bir platformu höyüklerin büyük bir kompleks, 3400 M.Ö. başlangıcı inşa edilmiş ve 500 yılı aşkın eklendi. Bu kompleks yapı toplumlar tarım benimsenen hareketsiz, genellikle geliştirilen tabakalı hiyerarşi ve genellikle de geliştirilen seramik olmuştu sonra kaynaklandığını önceki varsayımları değişti. Bu antik insanlar farklı bir temelden karmaşık höyük projeleri oluşturmak için organize etmişti.
Geç Arkaik Dönem
Yoksulluk Noktası 1500 BCE
Doğru uzanan dek Watson Fren ve benzer sitelerdeki eski höyük karmaşık olduğu düşünülüyordu Yoksulluk Noktası da bulunan, Aşağı Mississippi Valley . 1500 M.Ö. yaklaşık inşa edilmiş, her iki tarafında da 100 siteleri olarak uzanan bir kültürün merkezinde olduğu Mississippi . Yoksulluk noktası birlikte biraz höyüklerle, radyal koridorların bölünmesiyle altı eş yarım daire şeklinde, toprak işleri sahiptir. Tüm karmaşık genelinde yaklaşık bir mil uzaklıktadır.
Höyük bina orta Mississippi ve çok sayıda siteleri inşa başarılı kültürlerin da devam ettirdi Ohio Nehriekleyerek, hem de vadiler büst höyükleri , konik ve sırt höyükleri ve diğer şekiller.

Woodland dönemi

Dan Hopewell höyükler Höyük İl Grubu Ohio'da
Woodland dönemi Kuzey Amerika Kolomb öncesi kültürlerin kabaca 1000 süre atıfta M.Ö. Kuzey Amerika'nın doğu kesiminde 1000 CE. Dönem "Woodland" 1930'larda icat arasındaki prehistorik siteleri ifade eder edildi Arkaik dönem ve Misisipiyen kültürler . Adena kültürü ve ardından gelen Hopewell gelenek bu dönemde anıtsal hafriyat mimarisi ve kurulan kıta kapsayan ticaret ve döviz ağlarını inşa ettiler.
Bu dönem kısa sürede herhangi bir kitlesel bir değişiklik olmadan bir gelişimsel aşama olarak kabul, ancak bunun yerine taş ve kemik aletleri, deri işleme, tekstil üretimi, takım üretim, yetiştirme ve barınak yapımında sürekli bir gelişmeyi yaşıyor. Bazı Woodland halkları mızrak ve kullanmaya devam atlatls onlar tarafından değiştirildi dönemi, sonuna kadar ok ve yay .

Misisipiyen kültürü

Cahokia , büyük Misisipiyen kültür sitesi
Misisipiyen kültürü boyunca alanında en rağmen yoğun, Yukarı Midwest Meksika Körfezi gelen, ovalarda kenarına Atlantik kıyılarından Güneydoğu ve Midwest arasında yayıldı Mississippi Nehri ve Ohio Nehri . Bu kültürün ayırt edici özelliklerinden biri, büyük toprak komplekslerinin yapımı oldu höyüklerin devam ve büyük plazalar, moundbuilding önceki kültürlerin geleneklerini. Onlar büyüdü mısır geniş ticaret ağına katılmış ve karmaşık tabakalı bir toplum vardı, yoğun ve diğer bitkileri. Mississippians öncelikle aşağıdaki ve daha az tarımsal yoğun ve daha az merkezileşmiş Woodland dönemi dışında gelişen, yaklaşık 1000 CE ortaya çıktı. Bu insanların büyük kentsel sitesi, Cahokia , modern yakın WiFi'li Doğu St. Louis, Illinois 20.000'in üzerinde bir nüfusa ulaşmış dağıtabilir. Diğer Şeflik Güneydoğu genelinde inşa edildi ve ticari ağlar Büyük Göller ve Meksika Körfezi ulaştı. Eskiden, 12. ve 13. yüzyıllar arasında, Cahokia Kuzey Amerika'da en kalabalık şehir oldu. (Büyük şehirler Mezoamerika ve Güney Amerika'da mevcut etmedi.) Monk'un Höyük , Cahokia büyük bir tören merkezi, tarih öncesi en büyük toprak yapı kalır Americas . Kültür yaklaşık 1200-1400 CE zirveye ulaştı ve çoğu yerde, Avrupalıların gelmesinden önce düşüşte olmuş gibi görünmektedir.
Birçok Misisipiyen halkları seferi ile karşılaşıldı Hernando de Soto çoğunlukla her iki taraf için feci sonuçlar ile, 1540s içinde. Görece az sayıda erkeklerle büyük imparatorluklar fethetti Mesoamerica, İspanyolca seferler aksine, de Soto seferi, daha bakımsız hale daha fazla adam ve ekipmanı kaybetme ve sonunda gelen, dört yıl boyunca Amerikan Southeast dolaştım Meksika'da orijinal boyutta bir kesir olarak . Sefer getirdiği hastalıkların ölümlerin popülasyonları harap ve çok sosyal bozulma üretilen yerel halk olsa çok daha kötü bir performans gösterdi. Zaman Avrupalılar yüz yıl sonra döndü ederek, neredeyse tüm Misisipiyen grupların kaybolmuştu ve kendi topraklarında geniş tarama alanı neredeyse insansız idi.

Tarihi kabileler

Kolomb öncesi Kuzey Amerika'nın Kültürel alanlar
Avrupalılar geldiğinde, Kuzey Amerika'nın yerli halkları yarı göçebe için hareketsiz, tarım toplumlarından yaşam tarzlarının geniş bir yelpazede vardı avcı-toplayıcı toplumlarda. Birçok yeni oluşmuş kabileleri Avrupa kolonizasyon cevaben ya da konfederasyon. Bunlar genellikle tarafından sınıflandırılır kültürel bölgelere gevşek coğrafyaya göre. Bunlar şunları içerebilir:
  • Arktik dahil Aleut , Inuit ve Yupik halkları
  • yarı Arktik
  • Kuzeydoğu Woodlands
  • Güneydoğu Woodlands
  • Muhteşem ovalar
  • Büyük Havza
  • Kuzeybatı Yaylası
  • Kuzeybatı Kıyısı
  • Kaliforniya
  • Southwest ( Oasisamerica )
Sayısız Kolomb-öncesi toplumlar gibi, sedanterdir Pueblo halkları , Mandan , Hidatsa gibi ve diğerleri ve bazı kurulan büyük yerleşim, hatta şehirler, Cahokia ne şimdi de, Illinois . Iroquois Milletler Cemiyeti ya da "Uzun House İnsanlar" etkilemiş bazı tarihçiler tarafından düşünülen bir politik gelişmiş, demokratik bir toplum idi Birleşik Devletleri Anayasası'nı ile, Senato 1988. Başka tarihçiler bu yönde bir önergenin kabul var Bu yorumlanmasını itiraz ve etkisi minimum seviyede tutuldu, ya iki sistem ve Avrupa siyasi düşüncede anayasa için yeterli emsal arasında sayısız farklılıklara işaret yoktu inanıyoruz.

Mesoamerica

Üst düzeyde piramitlerin biri Yaxchilán'dan
Mesoamerica kuzeybatı sınırına güney merkezi Meksika'dan uzanan bölgedir Kosta Rika tabakalı bir grup yol açtı, kültürel Kristof Kolomb tarafından Karayipler ziyaretleri öncesinde yaklaşık 3.000 yıllık bir süreyi kapsayan tarım uygarlıkları ile ilgili. Mesoamerican genellikle Kolomb kültürlerinin bu gruba değinmek için kullanılmaktadır sıfat. Bu fazla üç bin yıldır Amerika'da dini inançların, sanat, mimari ve teknoloji paylaştı antik kültürlerin bir ürün yelpazesine tarafından işgal bir çevre alanı ifade eder. 2000 ve 300 M.Ö. arasında karmaşık kültürler Mesoamerica oluşmaya başladı. Bazı gibi gelişmiş Kolomb öncesi Mezoamerikan medeniyetler içine olgunlaşmış Olmek , Teotihuacan , Maya , Zapotec , Mixtec , Huastec , Purepecha , Toltek'in ve Mexica / Aztekler . Mexica medeniyet olarak da bilinir Aztek Üçlü İttifak onlar gevşek bir araya birleştirilen üç küçük krallıklar beri.
En Atlantes Tula , Hidalgo
Bina: Bunlar yerli uygarlıkları birçok buluşlar ile yatırılır piramit -temples, matematik , astronomi , tıp, yazılı, son derece doğru takvimler , güzel sanatlar , yoğun tarım, mühendislik , bir abaküs hesap makinesi ve karmaşık teoloji . Onlar da tekerleği icat, ama bir oyuncak olarak sadece kullanılmıştır. Buna ek olarak, onlar yerli kullanılan bakır , gümüş ve altın metal işleme için.
Tüm Kuzey Meksika üzerinden (özellikle eyaletinde kayalar ve kaya duvarlarında Arkaik yazıtlar Nuevo León ) sayımı için erken eğilimi gösterirler. Bunların sayı sistemi olduğu taban 20 ve dahil sıfır . Bu ilk sayım-işaretler astronomik olaylarla ilişkili ve astronomik faaliyetler Avrupalıların gelişinden önce Mezoamerikan halkı üzerindeki bu etkisi altını bulundu. Daha sonra Mezoamerikan uygarlıkların çoğu dikkatlice belirli astronomik olaylara göre kendi şehirlerini ve tören merkezleri inşa etti.
Gibi büyük Mezoamerikan şehirler, Teotihuacan , Tenochtitlan ve Cholula , dünyanın en büyük arasındaydı. Bu kentler ticaret, fikir, törenler ve ilahiyat merkezleri gibi büyüdü ve onlar merkezi Meksika'da komşu kültürler üzerine dışa doğru etkisini yayılan.
Olmec, Teotihuacan, Toltek, Mexica ve Maya: Birçok şehir-devletleri, krallıklar ve imparatorluklar güç ve prestij için birbirleriyle yarıştı iken, Mesoamerica beş büyük medeniyetleri olduğu için söylenebilir. (Politik olarak parçalanmış Maya hariç) Bu medeniyetler karşısında Mesoamerica-ve ötesinde benzeri hiçbir başkaları uzandılar. Onlar güç konsolide ve ticaret, sanat, siyaset, teknoloji ve ilahiyat konularında etkisini dağıttı. Diğer bölgesel güç oyuncuları 4.000 yıl boyunca bu uygarlıkların ile ekonomik ve siyasi ittifaklar yaptı. Birçok onlarla savaşıyor ama neredeyse tüm halkların kendi etki alanları birinin içinde kendilerini buldular.
Antik Mesoamerica Bölgesel haberleşme önemli araştırma konusu olmuştur. Bildiğim kadarıyla kuzey olarak başlayan ticaret yollarının kanıtlar vardır Meksika Central Plateau ve Pasifik kıyısına iniyor. Bu ticaret yolları ve kültürel kontaklar sonra kadarıyla gitti Orta Amerika . Bu ağlar öncesi Olmec çağlardan beri birçok kesintiler ile ve Geç Klasik Dönem (600-900 CE) kadar çalıştırılabilir.

Olmek uygarlığı

Bilinen en eski medeniyet Olmec olduğunu. Bu medeniyet tüm başarılı yerli uygarlıkları Meksika'da takip edecek hangi kültürel planı kurdu. Ön Olmec medeniyet 2300 M.Ö. etrafında, bolca çömlek yapımı ile başladı Grijalva Nehri deltası. 1600 ile 1500 M.Ö. arasında Olmec medeniyet, sermayelerinin gücün konsolidasyon ile, bir site bugün olarak bilinen başlamıştı San Lorenzo Tenochtitlan güneydoğu sahili yakınlarında Veracruz . Olmek etkisi içine, Meksika'da genişletilmiş Orta Amerika ve birlikte Meksika Körfezi . Bunlar hükümetin, piramit tapınakları, yazma, astronomi, sanat, matematik, ekonomi, din ve yeni bir şekilde doğru birçok insanın düşünme dönüştürdü. Onların başarıları Maya uygarlığının önünü ve merkezi Meksika'da uygarlıkları açtı.

Teotihuacan medeniyet

Olmek çöküşü Meksika'da bir güç vakum sonuçlandı. Teotihuacan bu vakumdan edildi Gelişen, ilk 300 M.Ö. yerleşti. 150 CE ederek, Teotihuacan ilk gerçek olmaya yükseldi metropolşimdi Kuzey Amerika denen şeyin. Teotihuacan önce Meksika'ya hiç görülmemiş yeni bir ekonomik ve siyasi düzeni kurdu. Onun etkisi Maya kentlerinde yeni hanedanlıklarından kurucu, Orta Amerika içine Meksika'da gergin Tikal , Copan ve Kaminaljuyú . Maya uygarlığının üzerinde Teotihuacan etkisi göz ardı edilemez: Bu siyasi gücü, sanatsal tasvirleri ve ekonomi doğasını değiştirdi. Teotihuacan şehir içinde farklı ve kozmopolit nüfus oldu. Meksika'nın bölgesel etnik çoğu gibi şehrin temsil edildi Zapotecs Oaxaca bölgeden. Onların esnaf çalıştı ve şehrin ekonomik ve kültürel kabiliyetine katkıda nerede Onlar apartman topluluklar yaşıyordu. Teotihuacan ekonomik çekme yanı Kuzey Meksika'da alanları etkiledi. Bu kimin anıtsal mimarisi 650 CE ama, bir bin yılın büyük bir bölümünde kültürel etki kalıcı CE 950 civarında yaklaşık siyasi iktidarda azalan Meksika medeniyet anıtsal yeni bir döneme yansıyan bir şehirdi.
Maya mimarisi Uxmal

Tarascan / Purepecha Medeniyet

Başlangıçta, güçlü Tarascan İmparatorluğu'nun toprakları birgün kapsayacaktır topraklar çeşitli bağımsız topluluklar tarafından iskan edildi. 1300 civarında, ancak, ilk Cazonci, Tariacuri, bu toplulukları birleşmiş ve Orta Amerika 'en gelişmiş uygarlıklardan biri haline onları inşa etti. Tzintzuntzan Onların sermayesi sadece birçok şehirlerden biriydi - kendi kontrolü altında doksan daha vardı. Tarascan İmparatorluğu Orta Amerika'daki en büyük arasındaydı, bu yüzden onlar rutin komşu çatışma içine girdiğinde hiç de şaşırtıcı değil Aztek İmparatorluğu . Onun bölgedeki tüm medeniyetlerin dışında, Tarascan İmparatorluğu tür araçlar, dekorasyon ve hatta silah ve zırh gibi maddeleri üretmek için, bakır, gümüş ve altın yararlanarak, metalurji en belirgindi. Tunç da kullanıldı. Tarascans tarafından Aztekler üzerinde büyük zaferler ardı edilemez. Neredeyse onlar savaşmış her savaş bir Tarascan zaferle sonuçlandı. Tarascan İmparatorluğu eski küçük bağlantılara sahip olduğundan Toltec İmparatorluğu , onlar da kendi komşularından kültüründe oldukça bağımsızdır. Aztekler, Tlaxcalans , Olmek, Mixtec Maya ve diğerleri ancak, birbirine çok benzerdi. Hepsi doğrudan Tolteklerin öncesinde ve bu nedenle hemen hemen aynı kültürleri paylaşıldı olmasıdır. Tarascans Ancak eşsiz din, hem de diğer şeyler sahipti.

Maya uygarlığı

Teotihuacan büyüklüğünün Çağdaş Maya uygarlığının olmasıydı. 250 CE 650 CE arasındaki dönem Maya uygar başarıları yoğun çiçeklenmesi bir dönemdi. Birçok Maya şehir devletleri merkezi Meksika uygarlıklarının sipariş üzerine siyasi birlik sağlanmıştır asla olsa da, Meksika ve Orta Amerika'da üzerine muazzam entelektüel ölçüde etkiledi. Maya kıtadaki en ayrıntılı şehirlerin bazı inşa edilmiş ve matematik, astronomi ve Calendrics yenilikleri yaptı. Mayalar da şeklinde pictographs ve hece elemanlarını kullanarak Amerika tek gerçek yazı sistemi yerli gelişti metinler ve codices taş, seramik, ahşap veya kabuğu kağıttan yapılmış çabuk bozulan kitaplar üzerinde yazılı.

Aztek / Mexica / Üçlü İttifak medeniyet

Kaybetmesiyle birlikte Toltek uygarlığının siyasi parçalanma geldi Meksika'da Vadisi . : Toltek tahta yarışmacının bu yeni siyasi oyuna dışarıdan basan Mexica . Onlar da vardı bir çöl insanlar, eskiden anısına, "Azteca" adını verdiler yedi gruplarından biri Aztlán , ancak göç yıllar sonra kendi adını değiştirdi. Meksika'da Vadisi değildi yana, başlangıçta ham olarak görülen ve yollarını arıtılmamış edildi Nahua medeniyet. Siyasi manevralar ve vahşi mücadele becerileri sayesinde onlar (diğer iki "Aztek" şehirler, Texcoco ve Tlacopan dahil) 'Üçlü İttifak' başkanı olarak Meksika'da yöneticilerini olmayı başardı.
Meksika'nın merkez için Latecomers plato , Mexica kendilerinden önceki medeniyetlerin mirasçısı olarak, yine de, kendilerini düşündüm. Onlar için, sanat, heykel, mimari, gravür, tüy-mozaik çalışmaları ve takvim, Tula eski sakinleri, Tolteklerin dan miras idi.
Mexica-Aztekler (Yaquis, Coras ve Apaçilerin kuzey çöl büyükçe bölgelerini yönettiği sırada), yaklaşık 1400 ile orta Meksika'nın çok sultanıydılar 1470s diğer bölge ülkelerinin çoğunda zapt ettikten. Onların zirvesinde, 300.000 Mexica çeşitli 8-12 milyon toplam nüfusu 5-8 milyon olduğu tahmin zengin bir haraç-imparatorluğunu başkanlık etti. gerçek nüfus bir tahmin fazla olmaz. Modern adı "Meksika" onların adı gelir.
Onların sermayesi, Tenochtitlan , Meksika, modern günlük sermayenin sitesidir Mexico City . Eskiden, bu 200-300.000 nüfus tahminleriyle dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Piyasa şimdiye tarafından görülen büyük oldu kurulmuş conquistadors vardıklarında.

Güney Amerika

Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaşmış karada Geoglyphs
İlk bin olarak, Güney Amerika'nın engin yağmur ormanları, dağlar, ovalar ve kıyıları milyonlarca insanın ev vardı. Tahminler değişebilir, ancak 30-50.000.000 genellikle verilir ve bazı tahminlere göre 100 milyon. Bazı gruplar kalıcı yerleşim kurdu. Bu gruplar arasında idi Chibcha halklar ( "konuşabilen Muisca " veya "Muysca"), Valdivia, Quimbaya , Calima ve Tairona . Muisca ait Kolombiya postdating, Herrera Dönemi , Valdivia ve Ekvador, Quechuas ve Aymara ve Peru ve Bolivya'da Güney Amerika'da en önemli dört sedanter Kızılderili gruplar vardı. 1970'lerden itibaren, sayısız geoglyphsormansızlaşmış karada keşfedildi Amazon yağmur ormanları , Brezilya karmaşık, muhtemelen antik Amazon medeniyet İspanyol hesaplarını destekleyen.
Güney Amerika ve aralarında Güney Pasifik Okyanusu Kolomb öncesi temas teorisi Polinezya katı onay hala zor olsa da, çeşitli yollardan gelen kanıtlarla destek aldı. İnsan ajanlarla bir difüzyon önceden Kolombiya varlığını açıklamak için ortaya konulmuştur Okyanusya birkaçının yetiştirilen bitkigibi Güney Amerika, doğal türler su kabağı ( Lagenaria siceraria ) ya da tatlı patates ( Ipomoea batatas ). Böyle Kolomb öncesi rehber ve ulaşım için doğrudan arkeolojik kanıtlar ortaya çıkamamaktadır. Benzerlikler Maori ve Ekvador dilde ( "kumari") ile Melanezyalı ve Şili ( "gaddu") içinde yenilebilir kök isimleri not yetersiz olmuştur.
2007 yılında yayınlanan bir kağıt PNAS ileri sürülen DNA ve evcil olduğunu arkeolojik kanıtlar tavuklar geç Kolomb öncesi kez Polinezya aracılığıyla Güney Amerika'daki içine edilmişti. Bu bulgular kullanılan partner kalibrasyon kuşku düşürme ve alternatif sundu aynı dergide yayınlanan bir sonraki çalışmada, meydan vardı mtDNA Polinezya genetik kökenli karşı çıktığı yönünde analiz eder. Köken ve flört açık bir konu olmaya devam etmektedir. Olsun ya da olmasın erken Polinezya-Amerikan borsaları bu tür temas yönünde ikna edici bir insan genetik, arkeolojik, kültürel ya da dilsel mirası yukarı döndü, meydana geldi.

Norte Chico veya Caral

Antik kenti Caral
Bugünkü kuzey-orta kıyısında Peru (Peru bilindiği gibi), Norte Chico veya Caral 3000 M.Ö. etrafında ortaya çıkan bir medeniyet idi (in kentçiler yükselişi ile çağdaş Mezopotamya .) Altı biri olarak kabul edilir medeniyet beşiği içinde Dünya. Bu hangi büyük ölçekli kentsel yerleşim bir küme vardı Caral Kutsal Şehri , Supe vadide, en büyük ve en iyi çalışılmış sitelerinden biridir. Norte Chico veya Caral bilinen en eski olan medeniyet olarak Amerika ve 1800'lerde M.Ö. kadar devam etti.

Valdivia

Valdivia kültürü kıyısında konsantre edildi Ekvador . Onların varlığı son arkeolojik bulgular tarafından keşfedilmiştir. Onların kültürü 3500 1800 M.Ö. kapsayan, Amerika'da bulunan en eski arasındadır. Valdivia merkezi plaza çevresinde bir daire ya da oval inşa evlerin bir topluluk içinde yaşadı. Bunlar bazen onlar geyik için avlanan olsa çiftçiliği ve balıkçılık kapalı yaşamış hareketsiz insanlardı. Bulunmuştur kalıntılarından, bilim adamları Valdivians ekili olduğunu tespit ettik mısır , barbunya fasulyesi , squash , manyok , sıcak biber ve pamuk giysiler yapmak için kullanıldığı en son hangi bitkiler. Valdivian çömlek başlangıçta kaba ve pratik, ama zamanla gösterişli narin ve büyük oldu. Genellikle kırmızı ve gri renkleri kullanılır; ve cilalı koyu kırmızı çömlek Valdivia dönemin özelliğidir. Onun seramik ve taş eserler olarak, Valdivia kültürü çok daha karmaşık işler için en basit bir ilerleme gösterir.

Canaris'i

Canari bugünkü Ekvator illerin yerli yerlileri olan Canar ve Azuay . Bunlar gelişmiş mimarisi ve karmaşık dini inançları ayrıntılı bir medeniyet vardı. İnka tahrip ve bunların kalıntılarının çoğu yanmış. Canari eski şehir ilk İnka şehir, iki kez değiştirildi Tumebamba ve daha sonra sömürgeci şehir aynı sitede Cuenca . Kent ayrıca site olduğuna inanılıyordu El Dorado , Kolombiya mitolojisinden altın şehir. (Cuenca bakınız)
Canari onlar düştü kadar uzun yıllar boyunca şiddetli dirençle İnka istilayı püskürtüldü ettiği için en önemli olan Tupac Yupanqui . Onların soyundan birçoğu hala Canar mevcuttur. Çoğunluk Mestizos kolonistlerle karıştırmak veya olmadı.
Larco Müzesi Kolomb öncesi sanat büyük özel koleksiyonunu sergilemektedir. Lima , Peru .

Chavin

Chavin, bir Güney Amerika Yazı öncesi medeniyet, bazı tahminlere ve arkeolojik buluntular göre, bir ticaret ağı kurulmuş ve 900 M.Ö. tarafından tarımı geliştirdi. Eserleri 3177 metre yükseklikte modern Peru'da Chavin adlı bir yerinde bulundu. Chavin medeniyet 900 300 M.Ö. yayılmış.

Muisca

Chibcha konuşabilen topluluklar en bölgesel olarak genişletilmiş ve sosyoekonomik olarak en ön Hispanik Kolombiyalı geliştirilen, en kalabalık vardı. 8. yüzyılda olarak, yerli halk kuzey onların medeniyet kurmuş Andes . Bir noktada, Chibchas şimdi ne bir kısmını işgal Panama ve Doğu Sierra yüksek düzlükler Kolombiya .
Onlar Kolombiya'da işgal bölgeleri Bölümler Santander (Kuzey ve Güney), Boyacá ve Cundinamarca bugünkü idi. İlk çiftlikleri ve endüstriler geliştirilmiştir yerdir. Bağımsızlık hareketi nereden geldiğini de budur. Bunlar şu anda Kolombiya'da en zengin alanlardır. Chibcha Maya ve İnka imparatorlukları arasında en kalabalık bölge geliştirdi. Nin yanında Quechua Peru ve Aymara Bolivya'da, Kolombiya doğu ve kuzey-doğu Highlands Chibcha arasında en dikkat çekici kültürünü geliştirdi sedanter Güney Amerika'da yerli halkların.
Kolombiyalı Andes yılında Chibcha benzer dilleri (konuştu birkaç kabileleri oluşan Chibcha ). Bunlar aşağıdaki dahil: Muisca , Guane , lache , Cofán ve Chitareros .

Moche

Moche yaklaşık 100 ila 800 CE gelen Peru'nun kuzey kıyısında büyüdü. Moche mirası onların ayrıntılı gömü görülür. Bazıları son zamanlarda tarafından kazıldı UCLA 'ın Christopher B. Donnan'a ile birlikte National Geographic Society .
Yetenekli zanaatkarlar olarak, Moşe bir teknolojik açıdan gelişmiş insanlardı. Bunlar Maya olarak uzak halkları ile işlem gördü. Ne Moche hakkında öğrenmiş oldu onların seramik çanak çömlek çalışmaya dayanmaktadır; oymalar günlük yaşamlarında ayrıntılarını ortaya koyuyor. Larco Müzesi arasında Lima , Peru böyle seramik geniş bir koleksiyona sahiptir. İnsanların uygulanan göstermektedir insan kurban , kan içme ritüelleri vardı ve onların din (örneğin olmayan doğurgan cinsel uygulamaları dahil olduğu Fellatio ).

Tiwanaku imparatorluğu

Tiwanaku Güneş Kapısı
Tiwanaku imparatorluğu batı dayanıyordu Bolivya ve bugünkü haline genişletilmiş Peru ve Şili öncesinde en önemli bir Güney Amerika uygarlıklarından biri olarak And bilim adamları tarafından tanınan 300 ila 1000 Tiwanaku İnka İmparatorluğu'nun ; yaklaşık beş yüz yıl boyunca büyük bir devlet gücünün ritüel ve idari başkentiydi. Antik kent devletinin kalıntıları güney-doğu kıyıya yakın olan Titicaca gölü içinde Tiwanaku Belediyesi , Ingavi Eyaleti , La Paz Department , yaklaşık 72 kilometre (45 mil) batıya La Paz .

İnka İmparatorluğu

Büyük öz sermayelerini Holding puma şehir biçimli Cuzco , İnka uygarlığı 1438 yılından itibaren bilinen 1533 için Andes bölgeyi domineTawantinsuyu veya "dört bölgenin arazi", içinde Quechua , İnka uygarlığı oldukça farklı ve geliştirilmiş oldu . İnka kuralı yaklaşık yüz dilsel veya etnik topluluklar, bir 40.000 kilometrelik ile bağlı bazı 9.000.000 14 kişiye kadar uzatılabilir yol sistemi . Şehirler, hassas taş ile inşa dağlık arazide birçok seviyeleri üzerinde inşa edilmiştir. Balkon tarım tarım yararlı bir biçimiydi. Mükemmel doğrama malzeme kanıt ve hatta başarılı olduğunu beyin ameliyatı İnka uygarlıkta.
İkonik Machu Picchu , İnka uygarlığının sembolü.

Cambeba

Ayrıca Omagua, Umana ve Kambeba olarak bilinen Cambeba bir olan yerli halk Brezilya'nın içinde Amazon havzasında . Cambeba nüfus ilk yıllarında dik düşüş yaşadığını geç Kolomb öncesi dönemde bir kalabalık, organize bir topluluktu Kolomb Borsası . İspanyol kaşif Francisco de Orellana geçilen Amazon Nehri 16. yüzyılda ve nehir boyunca yüzlerce kilometre çalışan yoğun nüfuslu bölgeleri bildirdi. Bu nüfuslar taş gibi onların inşaat malzemesi lokal olarak mevcut değildi olarak yerel ahşap kullanılan olasılıkla, hiçbir kalıcı anıtlar bıraktı. O Orellana Amazonlar arasında gelişmişlik düzeyini abartmış olabilirim mümkün olsa da, onların yarı göçebe torunları garip bir kalıtsal kabile yerli toplumlar arasında ayrım henüz topraksız sahip aristokrasi . Arkeolojik kanıt yarı evcil meyve bahçeleri, hem de zenginleştirilmiş geniş toprak sürekli mevcudiyetini ortaya çıkarmıştır pişmiş Preta . Aynı arkeolojik seviye içinde keşfedilen Cambeba seramikle birlikte bu keşiflerin Hem büyük ve organize medeniyet alanında var olduğunu düşündürmektedir.

Tarımsal gelişme

Amerika'nın Erken sakinleri geliştirilmesi ve üreme, tarım geliştirilen mısır geçerli boyuta uzunluğunda kulaklar 2-5 cm den (mısır) bugün tanıdık. Patates , domates , tomatillos (bir husked yeşil domates), balkabağı , biber , kabak , fasulye , ananas , tatlı patates , tahıllar quinoa ve horoz ibiği , kakao çekirdekleri , vanilya , soğan , fıstık , çilek , ahududu , yaban mersini , böğürtlen , papaya ve avokadolar yerlileri tarafından yetiştirilen diğer bitkiler arasında yer aldı. Dünya çapında yetiştirilen gıda bitkileri her türlü üçte ikisinden fazlası Americas yetişmektedir.
Yerliler yaygın şekilde ateş kullanmaya başladı. Bitki örtüsünün Kasıtlı yanma dolayısıyla seyahat kolaylığı yapma ve gıda ve ilaç ikisi için önemliydi otlar ve meyve üreten bitkilerin büyümesini kolaylaştıran, orman understories temizlemek eğiliminde doğal yangınlar etkilerini taklit kadar götürüldü. Bu oluşturulan Kuzey Amerika'nın Kolomb öncesi savannas .
Dünyanın diğer alanlarında (Asya, Afrika, Avrupa), yerli Amerikalılar olduğu kadar yaygın olmadı iken sahip hayvancılık . Evcil hindiler Mesoamerica ve Kuzey Amerika'da bazı bölgelerde yaygındı; Onlar, muhtemelen, yumurta onların eti, tüylerin değerli ve bulundu. Tüysüz köpekler, özellikle kullanan Mesoamericans dokümantasyonu vardır Xoloitzcuintleetleri için ırkı. And toplumlar vardı Indianapolis ve Pace et ve yün, yanı sıra yük hayvanları . Kobaylar içinde et için yetiştirildik Andes . İguanaları böyle geyik gibi yabani hayvanların bir dizi pecari , Meksika, Orta ve kuzey Güney Amerika'da etin başka kaynağıydı.
15. yüzyılda, mısır iletilen olmuştu Meksika'da ve çiftlik ediliyordu Mississippi yapay koyda , kadarıyla ABD'nin Doğu Kıyısı kadarıyla kuzey güney Kanada gibi, vb. Patates Inca ile kullanılmıştır ve çikolata Azteklerin kullanılmıştır.

Genetik

ve okların Beringia.Colours üzerinden maternal geneflow şematik gösterimi etkinlikleri zamanlama yaklaşık karşılık gelir ve renkli zaman bar kodu çözülür.  (Açık sarı tasvir) Berinigia ilk peopling Beringian anne bazıları batıya soyları-C1a-savururken yerli Amerikalıların ataları tüm Yeni Dünya üzerinde hızla yayılan bundan sonra sekteye izledi.  Genetik değişim (yeşil renkte) Daha yeni Sibirya içine A2a arka göç ve Yeni Dünya ilk peopling sonrası tarihli kuzey-doğu Amerika'ya D2a'ya yayılmasıyla ile kendini gösterir.
ve Beringia üzerinden maternal (mtDNA) gen akışı şematik gösterimidir, 25.000 yıl önce sunmaktır.
Haplogrouptarafından en yaygın olarak ilişkili yerli Kızılderili genetik olan haplogroup Q1a3a (Y-DNA) . Y-DNA gibi mtDNA , diğer nükleer farklı kromozomlar Y kromozomu çoğunluğu eşsizdir ve sırasında rekombine olmayan olmasıyla mayoz . Bu mutasyonların tarihsel desen kolayca incelenebilir etkiye sahiptir. Desen gösterir Yerli Amerindians çok belirgin iki genetik bölümlerini deneyimli; ilk-peopling ilk Amerika , ve ikinci ile Amerika, Avrupa kolonizasyon . Eski sayısı için belirleyici faktördür gen soylar ve kurucu haplotipi bugünün Yerli Kızılderili mevcut nüfus .
İnsan yerleşimi Amerika dan aşamalarında meydana Bering deniz sahil hattında üzerinde bir ilk 20.000 yıllık konaklama ile Beringia için kurucu nüfus . Mikro-uydu çeşitlilik ve Güney Amerika'ya özgü Y soyunun dağılımları belirli Kızılderili popülasyonları bölgeye ait başlangıç kolonizasyon itibaren izole edilmiş olduğunu göstermektedir. Na-Dene , Eskimolar ve yerli Alaska popülasyonları sergileyen haplogrouptarafından S-M242 (Y-DNA) , ancak çeşitli mtDNA mutasyonları ile diğer yerli Kızılderililere farklıdır, mutasyonlar. Bu Kuzey Amerika ve kuzey uç içine en erken göçmenlerin düşündürmektedir Grönland sonra popülasyonlar türetilmiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...