Bu Blogda Ara

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Mezoamerikan Tufan - Mesoamerican flood myths



Mezoamerikan Tufan - Mesoamerican flood myths



Çok sayıda Mezoamerikan sel mitlere yazılı olarak belgelenmiş veya sözlü geleneğinde içinden aşağı kabul edilmiştir. Bazı açıkça Hıristiyan etkileri var, ama diğerleri yerli temsil etmek bilim adamları tarafından inanılan taşkın mitleri arasında Kolomb öncesi kökenli.
Arasında belgelenmiş bir efsane Tlapanec ve Huaxtecs bir adam ve tufan tek kurtulan olarak köpeğini vardır, ama adam yokken köpek gün boyunca bir kadının şekil alır öğrenir. Adam ve dogwoman sonra toprak yeniden doldurmak. Arasında bulunan bir diğer efsane Aztek ve Totonac halkları bir insan çiftin içi boş bir kap içinde saklanarak hayatta kalmak ve su azaldığında bir balık pişirmeye başlayın nasıl ilgilidir. Duman gökleri ulaştığında tanrılar kızgın hale gelir ve sürümüne bağlı köpek veya maymunlar dönüştürerek onları cezalandırmak.
Gelen Maya mitolojisinde ifadesini bulan Popol Vuh yaratıcısı tanrılar sonunda kendi yaratıcıları uygun saygı ödeyecek insanların bir yarış yaratmış oluruz önce üç kez tapacak yaratıkları yaratmak için çalıştı. Önceki üç kreasyonları yıkıldı. Ahşap oyma insanların üçüncü yarışı vahşi hayvanlar tarafından parçalanmış ve kendi araçları ve eşyaları ile çökerttiğini, bir sel tarafından tahrip edildi. Tarafından kaydedilen Maya Tufan Diego de Landa ve Chilam Balam Chumayel ait sel tek kurtulanlar gökyüzünün dört köşesinden destekleyicileri olarak yerlerini aldı dört Bacabs olduklarını tutar.
Gelen Mezoamerikan efsane çeşitli nedenleri sel oluşması için verilmiştir: ya dünyanın sadece çok eski ve yenilenmesi için gerekli; İnsanların tanrılara tapıyorum görevlerini ihmal etmişti; ya da bir transgresyonun (örneğin yamyamlığın) için ceza. Modern mitlerin birçoğu, sebep olarak Cain tarafından Abel öldürülmesiyle olarak açıkça Hıristiyan referanslar dahil. Bazı kanıtlar olmasına rağmen, genellikle üç ya da dört felaket olayların ilk - Mezoamerikan mitolojisine göre sel oldu ama birkaç yaratılış tahribatlar biri Aztekler sel dördüncü olarak kabul.
Birçok Mezoamerikan sel mitler, özellikle Nahua (Aztek) arasında kaydedilen, halklar orada sel kurtulan ve diğer hesaplar cari insanların hayatta kalan az sayıda soyundan olan ilişki sırasında oluşturma, sıfırdan başlamak zorunda kaldığını söyle. Bazı hesaplar ise hayatta kalanlar bir ateş yakarak tanrılara karşı günah ve dolayısıyla hayvanlar haline getirilir. Horcasitas köpek eşi masalı ve sel hayatta kalanların hayvanlara ateş ve müteakip dönüşüyle, transgresyonun masalı Kolomb öncesi kökenli olabileceğini kabul eder.

notlar


Referanslar

Horcasitas Fernando (1988). "Mesoamerica içinde tufan efsanesine bir analizi". Gelen Alan Dundes (ed.). Taşkın Mit . Berkeley: Kaliforniya Üniversitesi Basım Evi . s. 183 ve ndash, 220. ISBN  0-520-05973-5 . OCLC  15629162 .
Markman Robertha H .; Peter T. Markman (1992). Yüzülmüş Tanrı: Mezoamerikan Mitolojik Geleneği; Kolomb-öncesi Meksika ve Orta Amerika'dan Kutsal Metinler ve Görüntüler . San Francisco: Harper. ISBN  0-06-250528-9 . OCLC  25507756 .
Dennis Tedlock ,; (ed. ve trans.) (1985). Popol Vuh: Yaşam Şafak Maya Kitap ve Tanrıların ve Kral Glories Kesin Sürümü . yorumu ile çağdaş Quiché Maya antik bilgiye dayalı. New York: Simon & Schuster . ISBN  0-671-45241-X . OCLC  11467786 .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...