Çöl (Fennec) Tilkisi
Vulpes zerda olarak da bilinen çöl tilkisi, ufak bir gececi tilkidir ve Kuzey Afrika'nın Sahra Çölü'nde bulunur. Elbette, bariz bir şekilde görüldüğü gibi, onu ilginç kılan özelliği, çöllerde diğer türlerde de sıklıkla bulunan, 10-15 santimetreye ulaşabilecek kadar büyük ve sivri kulaklardır. Bu kulakların temel işlevi vücut sıcaklığını sabit tutmaktır.
Türün bireyleri genellikle 1 kilogram civarında ağırlığa ve 24-41 santimetre uzunluğa, 20 santimetre kadar yüksekliğe sahiptir. Kuyruklarının ucu siyahtır ve toplamda 18-31 santimetre uzunluğundadır.
Tür, koruma altında 14 yıl kadar yaşayabilir ve en başta gelen avcısı şahin baykuşudur. Tür, avcılarından ve sıcaktan korunmak için çöl içerisinde inler kazarlar ve bazı bireylerin inleri 120 metrekare alana yayılabilir. Neyse ki tür şu anda tehdit altında değildir ve yaşamını insanlardan uzak bir şekilde sürdürmektedir.
Türün bir diğer ilginç özelliği ise birçok diğer tilki türünden fiziksel ve sosyal özellikleri bakımından ayrılıyor olmasıdır. Bu da, evrimsel açıdan analizi zorlaştırmaktadır. Uzmanlar halen bu tilkinin gerçek bir tilki (Vulpes) türü mü, yoksa kendisine has ayrı bir cinse mi ait olduğuna karar verememiştir. Örneğin çöl tilkisinde diğer tilkilerin aksine misk bezleri bulunmaz ve diğer tüm tilkiler 35-39 arası kromozoma sahipken çöl tilkilerinde sadece 32 kromozom bulunur. Ayrıca çöl tilkileri gruplar halinde yaşar; buna karşılık diğer tilkilerin çoğu tekil yaşama adapte olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder