Bu Blogda Ara

5 Eylül 2019 Perşembe

GÖK BÜRÜ 1877. yılında Sanatçı: Joseph Swain tarafından yapılmış bir gravür.




                                                   GÖK BÜRÜ

1877. yılında Sanatçı: Joseph Swain tarafından yapılmış bir gravür. Osmanlı ve Rusyanın savaşa girmesini temsil ediyor. İşin ilginç ve önemli tarafı "Osmanlının", Kurt Postu giymiş bir savaşçı olarak resimlenmesi. Dünya üzerinde "Millet" olmuş ülkelerin mitolojilerinde, mutlaka bir "Ata Hayvan" motifi vardır. Gravürde olduğu gibi Rusların Ata Hayvanı Ayı'dır. Hun ve Göktürkler döneminde Alp'lar, Kurt Postu giyerek savaşır. Kaynaklarda Kurt gibi uluyarak savaştıkları yazılıdır.
Türk Mitolojisinde , Türeyiş İle ilgili anlatılarda Kurt önemli bir arketiptir. Dinler Tarihi uzmanı Mircea Eliade'ya göre, milletlerin yeniden doğuş mitolojilerinde AY ile bağlantılı bir hayvan rol oynar. Türk mitlerinde Ay hayvanı Kurttur. Kurttan doğan Asena'nın oğlu "Türk", Türk milletine adını vermiştir. İlk ocağı ve ateşi yakarak, kendi boyunun soğuktan donmasını önlemiş ve tekrar var olmasını sağlamıştır.
Türk Türeyiş mitlerinde anlatılan, "Ata-Ana Hayvan Arketipi" Dişi Kurttur. Fakat Oğuz Kağana yol gösteren Kurt Eril'dir. Zor zamanlarda ortaya çıkarak Türk milletine klavuzluk yapar.
Önemli bir gravür. Muhtemelen ressam bu "Köken Mitolojisini" bilerek bu çizimi yapmış


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...