Tarih boyunca kurt motifi bir çok farklı toplumun kültüründe yer almıştır. Türk kültüründe de kurt önemli bir simge olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yazımızda Türk kültüründe kurt ve kurttan türeyiş motifini inceledik.
Türk Kültüründe Kurt
Eski Türk inancında kurt ilahi bir varlık olup, tanrının dünyadaki bir tür silueti olarak görülürmüştür. Kurtlar, fiziksel ve hayvani özellikleri bulunan bir canlıdan çok kurt donuna girmiş (kurt kılığına girmiş) Ataların ruhları olarak tasvir edilirler. Bu ruh, merhametine ve gücüne ihtiyaç duyulan, gazabından korunmak için kızdırılmaması gereken ilahi bir varlıktır. Ata ruhlarına mitolojilerde Bozkurt da denmektedir. Özellikle Türk, Moğol ve Altay mitolojilerinde yer alan Bozkurtlar bu kültürlerde kutsal hayvanlar olarak kabul görmektedirler. Moğol dillerinde Bozkurtlara, Börteçine (Börteşına, Börtöşono) de denilmektedir. Gökbörü ve Gökkurt tabirleri de yine niteleme amaçlı kullanılmaktadır. Gökkurt terimi mitoloji dışında kurt sürülerini idare eden kurtların da ismidir ve Türk kültüründe yol gösterici olarak tanımlamıştır.
Türk Mitolojisinde Bozkurt
Bozkurt’un bir diğer adı da Gök Oğlu ’dur. Bu nedenle Gökkurt gökyüzünü temsil etmektedir. Bu nedenlerden ötürü kurt motiflerini duvarlarda, Türklerin İslamiyet öncesi olan Şamanizm araç gereçlerinde, elbiselerinde ve daha birçok yerde görebiliriz. Öyle ki çadırlarının önlerine üzerinde altıdan bir kurt kafası bulunan direkler dikilirdi. Uğursuzluğu ve kötülükleri kovması için ceplerinde kurt dizi taşırlardı. Gezerken kurda rastlamak ve rüyada kurt görmek yine hayra yorulurdu. Hamiler kadınlar uğursuzluktan kaçınmak için yastıklarının altına kurdun dişini ya da derisini koyarlardı. Hatta kurdun koyun sürülerine, köye, ahırlara dadanmasının da bereket getireceğine inanılırdı
Bozkurt, İlahi bir varlık olmasının yanında, Türk uygarlığının da bir sembolüydü. Kurt motifi özellikle eski Türk devletlerinin armalarında ve bayraklarda görülmüştür. Kurt, yiğitlik, cesaret ve kahramanlığı sembolize eder. Atatürk, kurt simgesini ulusal simge kabul etmiştir ve Cumhuriyetin ilk yıllarında paranın üzerine basılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder