Bu Blogda Ara

5 Ekim 2019 Cumartesi

Codex Gigas veya Şeytan İncili

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Codex Gigas veya Şeytan İncili

Ortaçağın en büyük kitabı olduğu düşünülen ve paha biçilemeyen “Codex Gigas”. XIII. yüzyılda, o yılların Orta Avrupa’sının Çek Krallığı’nda, manastırlardan birinde yazılan ve macerası sekiz asırdır süren bir kitap.
Şeytan İncil’i 160 eşeğin derisinden sayfalara yazılarak hazırlanmış çok büyük bir elyazması kitapıdır. Bir metreye yarım metre ebatlarında, 640 sayfadan ve dış kapakları işlemeli ahşap levhalardan oluşan kitabın ağırlığı tam 75 kilogram. Elyazmasının Latince adı da buna uygun Codex Gigas, yani Devasa Kitap. Şeytan İncili’ne adını, bu elyazması kitabın sayfalarından birine resmedilmiş ve kutsal kitaplarda görmeye alışkın olmadığımız şeytan figürü veriyor.
Kitabın kaderini, Orta Avrupa’nın bitmez tükenmez savaşlarından biri belirlemiş. 30 Yıl Savaşları olarak da bilinen çarpışmaların sonunda galip gelen İsveç Krallığı’nın askerleri Prag Kraliyet Sarayı’nın en değerli hazinesi olan Şeytan İncili’ni alıp 1648’de İsveç’e götürüyorlar.
50 yıl sonra kitap büyük bir tehlike atlatıyor! Sarayda çıkan yangında kül olmasına ramak kala, birileri, İncil’i pencereden atarak ateşten kurtarıyor! Mucizevi bir şekilde alevlerden kurtulan, ama kapağı zarar gören İncil ancak 300 yıl sonra restore ediliyor. O tarihten sonra İsveç Kraliyet Sarayı’nda korunan bu büyük hazine şimdiye kadar sadece iki kez halkın ziyaretine açılmış.alinti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...