Bu Blogda Ara

4 Aralık 2019 Çarşamba

ŞEYTAN MİTOLOJİSİ

Görüntünün olası içeriği: bulut

ŞEYTAN MİTOLOJİSİ.

Şeytan veya Satan İbrahimi dinlerde insanlık ve Tanrı’nın düşmanı olan kötü ruhlara verilen isim olup, İslam ve Hıristiyanlıkta Cehennemi yöneten, iblisleriyle birlikte günahkârları cezalandıran insanları kötülüğe teşvik ederek, Tanrı’ya karşı insan ruhuna egemen olmak için kavga eden doğaüstü güçlere sahip bir varlık olarak tasvir edilmiştir.
Şeytan Nedr? Şeytan İnancının Kökler Şeytan kavramının evriminde insanoğlunun açıklayamadığı her tabiat olayını, hastalık ve talihsizlikleri kötülükle özdeşleşmiş doğaüstü varlığa atfetme ihtiyacı etkili olmuş olmalıdır.
Dahası insanlara acı çektirmek, onları doğru yoldan ayırarak kötülük yapmaya teşvik etmek amacıyla çeşitli hayvanların hatta güzel kadın kılığına giren bir varlık olarak Şeytan ilkel hilebaz karakterlerin de halİdir.
Mısır mitolojisinde kötülük ile özdeşleştirilen tanrı Seth, iyi Horus ile savaştıktan sonra çöle sürülerek cezalandırılmış olup efsanesi bir şekilde Yahudi toplumunca benimsenmiş, İbranice Satan (komplocu) kelimesi de Latince ve diğer Batı dillerine geçmiştir.
Yahud İnancında Şeytan Eski Ahit’in Eyüp kitabı bölümünde peygamber Eyüp’ün Şeytan’ın elinde yargılanışını, arkadaşlarıyla acılarının kökenini ve doğasını tartışmasını, Tanrı için mücadele edişini ve Tanrı’nın ona verdiği cevabı kapsayan hikâyeleri anlatılırken Şeytan cennet katında Tanrı’nın yanında duran, insan hareketlerini inceleyip insanların günahlarını ifşa eden semavi bir varlık olup, kötüden ziyade muhalif olarak tasvir edilmektedir.
İslam İnancında Şeytan İslam bir ölçüde Hıristiyanlarla benzer bakış açısına sahip olup, Allah’ın huzurundan kovulması Araf suresinde anlatılan Şeytan insanları dinden caydırmaya çalışan melek türünden bir varlık olarak tasvir edilmektedir.
İslami söylencelerde Kral Süleyman’ın cinleri gören ilk insan olduğu, sihirli yüzüğüyle bu iğrenç görünümlü yaratıkları kendine bir tapınak inşa etmeye zorladığından bahsedilmiştir.
Şeytanların en tehlikeli grubu İfritler adıyla bilinmekte olup, Arap folklorunda bunların katledilen insanların yeryüzüne kalan ruhları olduğuna dair bir inanış kaydedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...