Bu Blogda Ara

8 Ocak 2020 Çarşamba

Kimine göre kutsal kurt . Kimine göre kutsal Köpek






Kimine göre kutsal kurt .
 Kimine göre kutsal Köpek

Bruhl’ın İlkel İnsanda Ruh Anlayışı adlı çalışmasına baktığımızda günümüzde Mossi olarak bilinen bir kabilee, “ceset mezara konulduktan sonra başının üstüne küçük bir tuz yığını konulmakta ve sağına canlı bir köpek, solun aysa canlı bir kedi yerleştirilmektedir. Ayrıca bir horoz ve bir torba un eklenir. Horozun her sabah ölen kişiyi (aslında onlara göre hala yaşayan) öterek gün doğumunda uyandıracağı düşünülür. Kedi sıçanları ve fareleri avlayacak, köpek havlayarak insanları korkutup kaçıracaktır. Un ve tuz ise ölen kişinin beslenmesi içindir” (Lévy-Bruhl, 2006: 244). İlginç olan kedi ve köpek gibi hayvanların canlı bir şekilde ölen kişiyle birlikte gömülmesidir.


Kaynak

 PALEOLİTİK ÇAĞDA MEZARLAR VE ÖLÜM KAVRAMI Murat Karakoç

folklor/edebiyat, cilt:22, sayı:87, 2016/3










  Bu görüntüler hoş olmasa da  paylaşmak zorunda kalıyorum bu bir inanış ve bu yapılanda dini bir uygulama 2016 yılına ait görüntüler bunlar.Bu işi yapan rahip din adamı.Sonuçta bu toplum her ölen kişiye bu ritüeli yapıyor .

Beyaz köpek gök tanrıya kurban edilir.Gök yüzünü temsil eder Cennet de diyebiliriz.Bu köpek yenir kemikleri ve bir kısımı ölüye ve tanrıya bırakılır.Bazen çömleklerin içine konur bazende mezarın etrafına yerleştirilir.
Siyah köpek ise yer altı dünyası içindir ölüyü yer altında korusun ona yol göstersin diye mezara konur sağlam bir şekilde çünkü o mezara da bekçilik yapacak .Siyah renk ve Siyahı fazla Alaca renk köpekler kurban edilir.Bu toplumlarda her insanın bir köpeği olması isterin bu iş için öte dünyada eşlik etsin diye.











       Çocukları insan kötü oluyor bu  resim yürek yakıyor açıkcası


                      Bu kısımları eğer kitap kısmet olur ise daha detaylı  anlatacağım inşallah








Kaya resmindeki ritüel ile bu aynı dır.





Türklerin kutsal Kurdu Beyaz Kurttur
Hükümdarlık sembolüdür
Tanrıya Beyaz Kurt Kurban verilir Boğazına Gök Mavisi renginde ip çaput bağlanır.Mavinin tonu 
turkuaz mavisidir













Aynı köken kültürel farklı zamanlarda farklı toplumlar arasında gözükmesine bir örnek mozaik.Örnekler o kadar çok ki her devir de hemde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...