Bu Blogda Ara

25 Ekim 2020 Pazar

Memluklu Türklerinin Hakimiyet ve Hükümdarlık armalarından bir kısmı.

 



Memluklu Türklerinin Hakimiyet ve Hükümdarlık armalarından bir kısmı.
Türk Ant Kadehi, Kartal ve Çift Başlı Kartal olan Bürküt kullanılmış. Kartal özellikle başı Doğu ve Batıya bakan Kartal, Türklerin en eski ve kadim "Dünya Hakimiyeti" sembollerindendir. Gökyüzündeki arketipi Kartal Takımyıldızıdır ve mevsim döngülerinde takvim olarak kullanılır. Yakutların inançlarına göre karların ve buzların erimesi, ilkbaharın gelmesi, "Kartalın Kanatlarını Sallamasına" bağlıdır. Çünkü Bahar dönemi, Kartal Takımyıldızının Ufuk çizgisinden yükselmeye başladığı döneme denk gelir. Kartalın Kanatlarını Çırpması, mevsimin değiştiğinin göstergesidir. Türk Mitolojisinde Tanrı Ülgenin sembolü Çift Başlı Kartaldır ve Kartal onun kapısını bekler.

Kadeh İkonografisi Türklerde, "Bengü Su" yani "Hayat Suyu" düşüncesi ile alakalı bir sembolizmdir. Şehit olan yani savaşta ölen Alp'ların bu sudan içerek sonsuz hayata kavuştukları düşünülür. Ve her ikisi Tanrıça Umay Ana'nın simgesidir. Tanrıça Umay Kuş Kılığında, elinde kadeh ile yeryüzüne iner ve yeni doğan bebeklerin ağzına damlattığı süt ile (Hayat Suyu) onlara ruh ve can verir. Ona, Hüma Kuşu da denir. Yırtıcı Kuşlar ve Su Kuşları ongun olarak kullanılan, beylik ve kut sembolüdür. Şamanların Anası, "Kartal Ana'dır ve Tanrıça arketipinin hayvan avatarıdır. Türk mitolojisinde Tanrıçalar, "Devlete Kut Verir" ve "Devlet Kuşu" olarak anılır. Kartal da "Devlet Kuşu" olarak nitelenir. Devleti ve Milleti koruduğu düşünülür. "Devlet Ana" tabiri ise, Türk kozmoloji ve mitolojisi ile bağlantılıdır. Devletin sonsuza dek yaşaması ise, içinde Bengü Su olan, Türk Ant Kadehi ile simgelenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...