Bu Blogda Ara

30 Kasım 2020 Pazartesi

Seramik: Türbanlı tilki - Mochica, Peru yüzyıl Metropolitan Sanat Müzesi

 



Seramik: Türbanlı tilki - Mochica, Peru yüzyıl
Metropolitan Sanat Müzesi
Tilki, boynunun arkasına uzanan tipik bir Moche türbanı kullanıyor ve başının üst kısmına uzanan ve çenesinin altına bağlanan bir grup tarafından tutuluyor. Türban kenarında tekrarlanan bir yayın balığı kafası tasarımı var. Yaratığın yüzü şehir merkezinde geniş dikey beyaz bir şeritle boyanmış, insan savaşçılarının seramik portrelerinde görünen yüz boyama türünü taklit eden iki kırmızı şerit tarafından yan yana. Kap kırmızı ve beyaza boyanmıştır (kil askıya alınma ve / veya diğer su boyaları).
Tilki savaşçıları da dahil olmak üzere antropomorfik hayvanlar genellikle hem modellenmiş hem de boyanmış Moche seramiklerinde (Met koleksiyonunda 82.1.29 ve 1983.546.4) ve duvar resmi (Donnan ve McClelland, 1999 ; Trever, 2017). Bu tür bir temsili önemsiz ancak bu hayvanların özel güçlere sahip olduğuna inanılan Moche tarafından saygı duyulduğunu gösterebilir. Tilkiler küçük avları avlar ve yakalarlar, tıpkı savaşçıların savaşıp esir alacağı gibi. Tilkiler de ölülerin dünyasıyla ilişkili olabilirler, çünkü çoğunlukla gece ve yeraltı yuvalarında yaşıyorlar.
Sinir bozucu kap (boru şekli at sürme sandalyesindeki üzüntüyü hatırlar) yaklaşık 2.500 yıl boyunca Peru ' nun kuzey sahilinde yaygın bir şekildir. Bu ayırt edici şekilde önem ve sembolizm hala akademisyenler için şaşırtıcı olsa da, eşsiz çift dal / gagalı yapılandırma sıvıların buharlaşmasını engelleyebilir ve / veya taşımak için uygun olabilir. Bizim çağımızın ilk milenyumunun başlarında Moche, insan figürleri, hayvan ve bitkiler de dahil olmak üzere çok sayıda doğa ile çalışılan bitkiler gibi çeşitli konuları temsil eden heykeltıraş ağızlık şişeleri hazırladılar. Yaklaşık 500 yıl sonra şişeler baskın olarak küresel hale geldi, karmaşık sahneleri boyamak için büyük yüzeyler sağladı, çoğunlukla çeşitli figürlerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...