Bu Blogda Ara

7 Aralık 2020 Pazartesi

Pulikali - Kerela'nın Kaplan Dansı

 













Pulikali - Kerela'nın Kaplan Dansı

.

Hindistan, çeşitli kültürlere ve festivallere sahip bir ülkedir. Tüm festivaller rengi, canlılığı ve inancı simgeliyor. Onam, Malayalam takviminin (Kollavarsham) ilk gününün başlangıcını kutlayan çok önemli bir hasat festivalidir. Onam, dört ila on günlük halk oyunları, bayramlar, oyunlar karnavalıdır. Pulikali, ONAM'ın 4. gününde oynanan halk oyunlarından biridir. Kaduvaakali olarak da bilinen Puli Kali, Hindistan'ın Kerala kentinin Thrissur bölgesinin bir sanat formudur.

Puli Kali adı kelimenin tam anlamıyla TIGER PLAY anlamına gelir. Malayalam dilinde (Kerala'nın ana dili) 'Puli' Kaplan, 'Kali' ise Oyun anlamına gelir. Onam, bir iblis (asura) olan Kral Mahabali'nin ruhunu kabul ettiği için kutlanır, ancak hükümdarlığı sırasında Kerala'nın müreffeh ve mutlu bir devlet olduğu söylenir. PuliKali dans formundaki Kaplan - güçlü hayvan formunda güçlü kralı sembolize edebilir.

Daha önce sanatçılar, yüzlerini, kuruması saatler süren, göz korkutucu ve sanatsal bir görev olan 'tempera' tozu kullanarak kaplanlar gibi boyarlardı. Günümüzde hazır maskeler, bel çevresine çandan yapılmış bir kemer ile birlikte takılmaktadır. Ama yine de karın bölgesi üzerine boyanmış sanatsal kaplan yüzü kalabalık çekicileridir, ilgi çekerler. Yakın yerlerden gelen sanatçıların sanatlarını insan vücudu üzerine yapılan kaplan resimleri aracılığıyla sunmaları ve sergilemeleri için harika bir yoldur.

Bu dans, 200 yıl önce Kral Ramavarma'nın yönetimi altında, kral Onam'ı vahşi ve maço ruhu temsil eden özel bir dans formuyla kutlamak istediğinde ortaya çıktı. Daha sonra bu kaplan dansı türü, Muharrem festivalini gerçekleştirmek ve kutlamak için Trissur'da görevlendirilen İngiliz ordusunun Müslüman askerleri tarafından da sevildi ve canlandırıldı. Sonrasında 'Pulikkettikali' olarak adlandırıldı. Zaman geçtikçe, dans formu saldırganlığı ve enerjik hareketleri nedeniyle gençler arasında popüler hale geldi. Kaplan avlara  saldıran ve Av senaryosuna dayanan ortak bir temaya dayanarak, Onam'ın 4. gününde Thrissur ilçesinin farklı köylerinden çeşitli gruplar veya 'Sangamlar' geliyor. Hepsi Naduvilal'de, Thrissur'un Swaraj turunda toplanıyorlar. ve Vadakkunathan tapınağı Lord Ganesha'ya bir hindistan cevizi ikram ediyor. Sonra sokaklarda alaylar yaparlar ve gün boyu 'thakil', 'udukku', 'chhenda' gibi enstrümanların vuruşlarında dans ederler. Enerji ve coşku, kalabalık tarafından aranır ve sevilir ve ziyaretçiler ve gezginler için de bir tür eylenceli çekimdir.

Bu oyunda sanatçılar kırmızı, siyah ve sarı renklerle tüm vücutlarını boyayarak ve kaplan maskeleri takarak kendilerini kaplanlar ve leoparlar olarak canlandırıyorlar. Bu halk sanatının ana cazibesi, belirli bir ritim veya melodide dans eden şişman karınlı adamlardır.

Onam festivalinde Kerala'nın farklı yerlerinde yapılır. Fakat Thrissur semtinde yapılan oldukça eskidir. Çocuklardan yaşlılara Pulikali'de yer alır. 

Grup, az sayıda dişi ve çocuk leoparı olan ağırlıklı olarak erkek leoparlardan oluşur. Maske taktığından beri yüz ifadelerinin bir önemi yoktur. Göbekli adamlar onu sallar ve dans eder, ki bunu izlemek gerçekten eğlencelidir.

.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...