Bu Blogda Ara

8 Ocak 2021 Cuma

Pozoj - ejderha

 



Pozoj - ejderha

Pozoj, Hırvatistan'da efsanelerin ejderhasıdır. Međimurje İlçesinde, Čakovec pozoj'un şehrin altında, başı kilisenin altında ve kuyruğu kasaba meydanının altında yaşadığı ya da tam tersi olduğu söyleniyordu ve sadece bir grabancijaš (bir "gezgin bilim adamı", "kara [sihirli] öğrenci" olarak parlatılır).

Pozoj Slovenya'da da biliniyor ve efsaneye göre Zagreb'in altında yaşayan biri var ve omuz silktiğinde depreme neden oluyor. Şair Matija Valjavec (1866), Slovenski glasnik dergisinde pozoj ile ilgili bazı öyküler yayınladı ve bu da yaratığı, diğer Sloven kaynaklarının črnošolec ("büyücü çırağı") olarak adlandırdığı črne škole dijak'a ("siyah okul öğrencisi") bağladı. ve bazıları grabancijaš dijak ile eşittir.

Slovenya'daki ejderhalar genellikle doğaları gereği olumsuzdur ve genellikle St. George ile ilişkili olarak görünürler. Sloven tanrı kahramanı Kresnik, ejderha avcısı olarak bilinir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...