Bu Blogda Ara

21 Şubat 2021 Pazar

Anubis ve Ölen Osiris




Greko-Romen mumya kılıfları ve kefenleri genellikle ahiret hakkındaki firavun dini inançlarını yansıtan resimlerle boyanmış, ancak mevcut Greko-Romen tarzına uyacak şekilde uyarlanmıştır.

Ölümden sonraki yaşamın Mısır tanrıları belirgin bir şekilde öne çıkar ve aşağıdakilerin bir kısmını veya tamamını içerir: Osiris, öbür dünya ve yeraltı tanrısı; kız kardeşleri Isis (aynı zamanda karısı) ve Nephthys de ölülerin koruyucusu olarak görülüyordu. Çakal veya çakal başlı tanrı Anubis, sıklıkla mumyalama sürecinin koruyucusu olarak gösterilir ve ölen kişinin ruhunu Osiris'in krallığına teslim etmekten sorumludur. Şahin tanrısı Horus da sık sık ortaya çıkar. Greko-Romen geleneğinin klasik motiflerle karıştırılması konusunda hiçbir sorunu yoktu.

Bu nedenle, Mısırlı cenaze tanrılarının temsillerine ek olarak, kefenler ve mumya vakaları Roma kıyafetleri içindeki figürleri tasvir edebilir. Yunan unsurları da dahil edilebilir: narlar, mersin ve gül dalları ve kraterler veya şarap kadehleri, hepsi Yunan ikonografisindeki sonsuz yaşamı ima ediyor. Bu Roma döneminden kalma Mısır kefeninde, merkezde ölen kişi Roma tarzında giydirilmiş ve sağda Mısır tanrısı Anubis tarafından kuşatılmıştır.

MS 2. Yüzyıl Roma Mısırına ait cenaze örtüsü. Şimdi Moskova'daki Puşkin Güzel Sanatlar Devlet Müzesi'nde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...