Bu Blogda Ara

12 Mart 2021 Cuma

Kıpçakların Önde gelen kabile 92 klanın torunları olarak adlandırılan "borili" (kurtlar) veya "elbori" (kurt halkı) idi.




 Kıpçakların Önde gelen kabile 92 klanın torunları olarak adlandırılan "borili" (kurtlar) veya "elbori" (kurt halkı) idi.

Kıpçak hanlarının ve liderlerinin gücü Türk "bori-tegi-shyk" ten (kurtların gerçek mirasçıları) miras kaldı ve borjoglu (bershoglu) ailesinin kurucularıydı.
.Sonuç olarak, Arap tarihi kroniklerinde, on bir kipchak kabilesinden biri borjogli (berzhogli) veya burevici (bershevici) adı verildi.
Tonyukuk'un "Türkler-Efendiler" ibaresinde adı geçen Kıpçaklar hakkında; "sary" (sarı). Ayrıca "Kybçak Türkleri" olarak da anılırlardı. Bu yazıttan, Kıpçak kabilelerinin Türk Kaganate - Ashin (borili) döneminde var olduğu anlaşılmaktadır. Tonyukuk bilge ve birçok kağanın danışmanıydı, Türk ordusunun en yüksek rütbesi olan Apa Tar Han'ı aldı ve borzhoğlu (bershogly) aşiretinin kollarından geldi. Bersh klanının ilk sözü, eski Türk runik anıtı "Kul-tegin" de bulunur ve ayrı bir ulus idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...