Bu Blogda Ara

13 Mart 2021 Cumartesi

Kurt Klanından (Borchaly) Kıpçaklar-Kazaklar.. Bildiğiniz gibi Kazaklar en büyük modern Kıpçak halklarından biridir. Gazakh şehrinin ve onun adını taşıyan Gazah bölgesinin modern Azerbaycan'ın kuzeybatı kesiminde yer alması oldukça dikkat çekicidir. Azerbaycan'ın Gazah bölgesinin nüfusu Kazaklardan değil, etnik Azerilerden oluşsa da, eski zamanlarda bu topraklarda bölgeye bu adı 11. yüzyıla kurt klanından (Borchaly) Kıpçaklar-Kazaklar yaşıyordu.

 


















Kurt Klanından (Borchaly) Kıpçaklar-Kazaklar..
Bildiğiniz gibi Kazaklar en büyük modern Kıpçak halklarından biridir. Gazakh şehrinin ve onun adını taşıyan Gazah bölgesinin modern Azerbaycan'ın kuzeybatı kesiminde yer alması oldukça dikkat çekicidir. Azerbaycan'ın Gazah bölgesinin nüfusu Kazaklardan değil, etnik Azerilerden oluşsa da, eski zamanlarda bu topraklarda bölgeye bu adı 11. yüzyıla kurt klanından (Borchaly) Kıpçaklar-Kazaklar yaşıyordu.
Azerbaycan'ın Gazakh şehri Alibiy , Borchaly bölgesine (huş ağacı) aittir.
G.A. Geybullaev “To the ethnogenesis of Azerbaijanis” adlı kitabında (Bakü, “Elm”, 1991, s. 141, 356) şöyle yazıyor: “Kazak isminin Azerbaycan'da ilgisi vardır. Kıpçaklar arasında Kazak etnik adının 11. yüzyıldan önce ortaya çıkmadığı kanısındayız. Ancak Kazak'ın Aran'a yerleşmesinden 9. yüzyılda bahsedilmiştir. 7. yüzyılda meydana gelen olaylarla bağlantılı olarak Arap yazarlar tarafından: el Kufi - Kasak'ta; İbn Khordadbeh'in Kisal'ı var. El-Balazuri'ye göre Kasal, 8. yüzyılın 30'lu yıllarının ortalarında Arap valisi Mervan ibn Muhammed (732-744) tarafından yaptırılmıştır. Hazarlar ve yerel aşiretlerle mücadelede askeri kamp olarak görev yaptı ”.
Ayrıca G.A.Geybullaev şunu da belirtiyor: “N. Velikhanlı'nın doğru bir şekilde belirttiği gibi farklı yazım (Kasal ve Kasak) Arapça el yazısıyla yazılmış“ k ”ve“ l ”harflerinin benzerliğiyle açıklanıyor. Bu, Kazakların en azından 7. yüzyıla kadar burada yaşadıklarını gösteriyor ... 9. yüzyılın Arap yazarı Ebu Muhammed Ahmed ibn Asam el-Kufi, İran Azerbaycan topraklarındaki Kazac kalesinden bahsediyor. ZM Buniyatov, bu isme bir yorumda, Yakut al-Hamawi'nin verdiği bilgilere dayanarak, Babek'e ait olduğunu yazıyor. Büyük olasılıkla bu yer adı, Arapça "x" ve "j" harflerinin benzerliğinden yola çıkarak "Kazak" yazarlarının hatasıyla çarpıtılmıştır ... Güneydeki Kazak toponimini toponime bağlamak mümkündür. Yazar tarafından Arapça olarak bahsedilen kuzeydeki Kazak (bugünkü Azerbaycan SSR'sinde Kazak). Bu yer isimlerinin her ikisi de şüphesiz Türk etnadı Kasak, Kazak, Kazak ile ilişkilendirilmiştir ”.
Orta Asya'da, bir etnik (halkın adı) olarak "Kazak" kelimesi yaklaşık 1460 yılında ortaya çıktı. Aşiretleriyle birlikte Syr Darya nehrinin kıyılarından doğuya doğru Semireçye'ye göç eden Zhanibek ve Kerey hanları tarafından kuruldu. , Chuy vadisi ve 1465 yılında orada kuruldu. Kazak Hanlığı. Nüfusu "özgür insanlar" olarak adlandırılmaya başlandı. "Kazaklar" ("Kazaklar").
Dolayısıyla "Kazak" kelimesinin daha eski ve doğru versiyonu "Kazak" veya "gazag" tır. Rus Kazakları, kısmen Türk kökenli (geçmişte) kökenlerinden dolayı "Kazaklar" olarak adlandırılıyordu. Kazakistan Orta Asya Cumhuriyeti de orijinal olarak Kazak ASSR adını taşıyordu ve ancak 1936'da Kazak SSR olarak yeniden adlandırıldı. Bu, Kazaklar ile Kazaklar arasındaki karışıklığı önlemek ve Rus Kazaklarının atalarının özellikle Türkler ve Kazaklar ile özdeşleşmesini önlemek için bu iki etnik topluluk arasında benzerlikler kurmayı zorlaştırmak için yapılmıştır.
Azerbaycan dilinde "gazag" kelimesi farklı bir nedenle "gaz" haline gelmiştir. Azerbaycan dili, özellikle konuşma dili, "g" nin "x" veya "gx" olarak değiştirilmesiyle karakterize edilir. Örneğin, "bulag" (pınar) genellikle "bulah", "ayag" (bacak) "ayah" vb. Olarak telaffuz edilir. "Gazag" ("Kazak", "Kazak") kelimesi eski Türk kökenlidir ve herhangi bir göl kuşu gibi "Beyaz veya kutsal Kaz" anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...