Bu Blogda Ara

7 Mart 2021 Pazar

Veiove, italik bir cehennem gençlik tanrısı, doğurganlığın koruyucusu ve belki de Etrüsk kökenli kutsal ağaçtı. Boi'ye karşı Cremona Savaşı sırasında, konsolos Lucio Furio Purpureo, MÖ 200'de Veiove'ye adanmış bir tapınak inşa etme sözü verdi.

 





Veiove, italik bir cehennem gençlik tanrısı, doğurganlığın koruyucusu ve belki de Etrüsk kökenli kutsal ağaçtı. Boi'ye karşı Cremona Savaşı sırasında, konsolos Lucio Furio Purpureo, MÖ 200'de Veiove'ye adanmış bir tapınak inşa etme sözü verdi.

Bina, Mons Capitolinus'un iki zirvesi arasındaki eyerde (inter duos lucos) veya Juno Moneta tapınağının bulunduğu Arx denilen mahmuz ile Jüpiter Optimus Maximus tapınağının oturduğu Capitolium arasında bulunuyordu. Aynı bölgede, efsaneye göre Romulus'un, yeni kurulan kenti doldurabilmek için Lazio'nun diğer şehirlerindeki kaçaklara misafirperverlik yaptığı İltica vardı.

...

Para I.

C. Licinius L.f. Macer, Denarius, Roma, MÖ 84, AR, (g 3.82, mm 20, h 5). Arkasından görülen bol dökümlü Veiovis büstü, başı l'e dönük. ve şimşek tutarken, Rv. Quadriga r'da Minerva, dizginleri, kalkan ve mızrak tutma; eski olarak. [C] LICINIVS L F [MAC] ER. Crawford 354/1; Sydenham 732; Licinia 16; Catalli 512.

Eski kabine tonu. Çok güzel.

Kaynak: Bertolami Güzel Sanatlar Müzayedesi 5, 14.05.2012, lot: 415.

Coin II.

Lucius Caesius. MÖ 112-111. Denarius (Gümüş, 3.93 g 1), Roma. Apollon büstü arkadan sola, bir taenia giymiş ve sol omzunun üzerinde bir pelerinle, sağ eliyle yıldırım fırlatan; sağa, AP monogramı. Rev. L.CÆSI The Lares Praestites oturmuş, hafifçe sağa dönmüş, her biri bir tabure üzerinde ve her biri uzun bir asa tutuyordu; aralarında, köpek sağ ayakta; sola ve sağa, LA ve PRE monogramları; yukarıda, aralarında, solda Vulcan'ın büstü, şapkasını takmış ve arkasında maşa ile sağda. Babelon (Caesia) 1. Crawford 298/1. Sydenham 564. Yüksek rölyefle güzelce basılmış muhteşem bir parça, bilinen bu türün en güzel örneği. Neredeyse vurulduğu gibi.

Bir İsviçre özel koleksiyonundan, eski Numismatica Genevensis 5, 2 Aralık 2008, 170.

Provenance: Nomos AG Zürich Auction 3 of 10.05.2011, lot: 162.

Not: Bu madalyonun ön yüzünde kimin göründüğü konusunda çok fazla tartışma oldu: Veiovis olarak düşünüldü, ancak Crawford monogramı AP olarak okumakta haklıysa, Jüpiter ile asimile edilmiş Apollo olabilir. Lares Praestites'e gelince, bunlar başlangıçta Roma şehrini koruyan ve daha sonra devlet üzerinde de koruyucu bir işlev üstlenen ruhlardı. Vulcan muhtemelen burada, bu parayı üreten metal işçilerinin patronu olarak görünmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...